Spitalul Județean Craiova, cel mai bolnav pacient

Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova este unitatea medicală cu cel mai mare număr de paturi la nivel național. Aproximativ 72.000 de pacienți pe an sunt tratați aici.
Vizita ministrului sănătății, Sorina Pintea, a arătat încă  o dată că cel mai bolnav pacient în toată această poveste este chiar SJU Craiova, un spital care își așteaptă, mai mult ca oricând, medicii să îl resuscitze, să le pese de el, să nu uite că, la final, la ieșirea pe poartă, cea mai frumoasă amintire rămâne cea a vieților salvate, nu a orgoliilor.  Și nu doar medicii, ci toată echipa: achiziții, resurse umane, financiar, cei care poate susține demersurile medicilor care trebuie să salveze vieți și nu să stea cu gândul la aparatul care lipsește sau licitația blocată. Căci misiunea lor, e cea mai importantă. Cum arată o simplă radiografie a situației SJU Craiova?

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Un adevărat furnicar. Spitalul Județean de Urgență (SJU) Craiova deține toate secțiile pe care le poate avea o unitate medicală. Aici sunt trimise cazurile cele mai grave din toată Oltenia și tot aici multe dintre probleme își așteaptă rezolvarea.

Numai dacă petreci o jumătate de zi în acest spital, printre medici, lipsuri, neputință, lipsă de implicare, frustrări, durere, boală începi să înțelegi lucrurile și altfel, din interior, pe pielea ta. Nici un minut nu e ușor de dus aici, nici pentru pacienți, nici pentru medici, numai că unii sunt în postura de salvatori, alții în postura de victime ale boli, ce trebuie salvate.

ceea ce lipsește cel mai mult și rupe orice legătură medic pacient este lipsa de comunicare, și empatie, reciprocă

De la nemulțumirile legate de timpul lung de așteptare în UPU, lipsa unor medicamente, a unor aparate funcționale, ceea ce lipsește cel mai mult și rupe orice legătură medic pacient este lipsa de comunicare, și empatie, reciprocă, comunicarea medic-pacient, medic-personal mediu și auxiliar, medic-conducere-personal TESA. Este și concluzia la care a ajuns ministrul sănătății, Sorina Pintea, după ce s-a întâlnit astăzi cu șefii de secție și echipa de conducere a Spitalului Clinic Județean de Urgență Craiova.

„Lipsa de comunicare dintre partea medicală și cea administrativă, lipsa de disciplină și de organizare, proceduri greoaie fac ca această unitate sanitară să țină prima pagina a ziarelor. Au fost cazuri care nu fac cinste acestei zone. Oltenia și locuitorii Craiovei merită un altfel de spital”, a declarat ministrul Sănătății.

De-a lungul timpului, Ministerul Sănătății a trimis  mai multe echipe de control la această unitate. Pacientul SJU Craiova are însă nevoie de mai mult de atât. Are nevoie de omenie, de implicare, de profesioniști care să umple clădirea Clinicii de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară, de care depinde zilnic salvarea unor vieți.

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară încă funcționează fără linie de gardă, ceea ce înseamnă că, în prezent, urgențele, pacienții cu infarct coronarian acut, nu pot fi tratate aici.

Centrul de Cardiologie din curtea Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova este dotat corespunzător cu aparatură și materiale sanitare pentru astfel de intervenții, însă este nevoie de completarea echipei de medici cu asistente, infirmiere, brancardieri pentru a asigura o activitate permanentă, o linie de gardă. Este nevoie de formarea unei echipe medicale, de scoaterea posturilor medicale la concurs.

Clinica de Cardiologie Intervențională și Chirurgie Cardiovasculară a fost construită, iar valoarea echipamentelor și dotărilor din Clinica de Cardiologie Intervențională este de aproximativ două milioane de euro. 

Acum, cazurile de urgență sunt trimise pentru intervenții chirurgicale la București și Timișoara. Medicii intervin doar în cazul pacienților programați

În clinică s-a făcut o singură intervenție medicală de urgență, în cazul lui Florin Busuioc. O excepție, un pacient tratat în regim de urgență, noaptea. În continuare, cazurile urgente sunt transferate la spitalele din București, deși timpul pierdut pe drum îi poate costa viața pe bolnavi. Rezolvarea acestei situații este urgentă, iar tărăgănarea ei costă vieți omenești. Există cazuri care nu ajung mereu în atenția presei. În fiecare zi, însă, se pot pierde vieți. Nu există zi în care să nu ajungă la UPU Craiova pacienți care suferă un infarct. De ce?

„A fost o nepricepere și indolență cum rar mi-a fost dat să văd”

Sorina Pintea susține că toată această situație, care costă viețile oamenilor are în spate multă nepricepere și indolență. 

„Se vor scoate la concurs posturi pentru Clinica de Cardiologie există buget și posturi, dar a fost o nepricepere și indolență cum rar mi-a fost dat să văd. Este nevoie de asistenți, dar posturile puteau să fie scoase la concurs, le vor scoate acum. Există trei medici, doi sunt la Institutul Fundeni în pregătire, unul în Anglia. Nu putem începe programul de STEMI în Oltenia până nu avem echipa pregătită. Pentru Chirurgie Cardiacă este un medic în Târgu-Mureș care așteaptă să vină în Craiova, dar…Se vor scoase posturi și de asistente , infirmiere, există și posturi și buget, a existat doar nepricepere”, a spus ministrul sănătății.
„Nu exista comunicare între farmacie-achiziții-coordonator de program. Sincope în aprovizionare nu erau justificate și nu răspundea nimeni”
Sursa foto: transilvaniareporter.ro
Sursa foto: transilvaniareporter.ro

Pacienții bolnavi de cancer, de multe ori părinții copiilor bolnavi au făcut numeroase sesizări către Ministerul Sănătății în care se plângea de faptul că la SJU Craiova nu se găsesc citostaticele de care le depinde viața. De ce în alte spitale din țară medicamentele să găseau și aici nu? 

„Din Craiova ne veneau foarte multe vești că nu există citostatice, acele citostatice erau în toată țara, numai la Craiova, nu. Corpul de Control a scos în evidență că existau niște proceduri foarte greoaie, nu exista comunicare între farmacie-achiziții-coordonator de program. Sincope în aprovizionare nu erau justificate și nu răspundea nimeni pentru că acei pacienți rămânea o perioadă fără medicamente”, explică ministrul sănătății.
execuția bugetară la ora aceasta este de doar 10%

Sunt multe aparate vitale, care nu merg. De doi ani două apart CT nu sunt funcționale, a cedat și al treilea, iar pe lângă ele, aproape în fiecare secție găsești ceva stricat sau pe punctul de a ceda din cauza suprasolicitării. Cu toate acestea,  Ministerul Sănătății susține că a alocat 20 milioane de lei spitalului pentru achiziția de aparatură medicală. Ministrul Sănătății a verificat cum au fost cheltuite aceste fonduri.

„Din păcate, execuția bugetară la ora aceasta este de doar 10%. Nu este normal ca din 3 aparate Computer Tomograf să nu funcționeze niciunul. Craiova nu are citostatice care se găsesc în alte orașe mai mici deoarece achizițiile nu se fac la timp, termenele de livrare sunt 5 zile în loc de 72 de ore, sunt sincope în aprovizionare fără ca nimeni să răspundă. Trebuie o analiză și a resursei umane și a modului în care sunt scoase posturile la concurs”, a mai spus ministrul.
să nu taie capete, ci să adune capetele cel mai luminate care să aducă vindecarea pacientului sju craiova

Iar lista problemelor poate continua. Pacientul SJU are nevoie de un tratament complet, care să nu taie capete, ci să adune capetele cel mai luminate care să aducă vindecarea. Fără tratarea pacientului SJU, nici alți bolnavi nu pot fi tratați așa cu merită. 

„Am prezentat rezultatele acestor controale în fața șefilor de secție. Am discutat despre programul de oncologie și cardiologie, despre tromboliza. Scopul nostru nu este să „tăiem capete”, să schimbăm manageri sau directori medicali. Dar vreau ca pacienții de aici să beneficieze de asistență medicală pentru că merită și pentru că aici sunt medici foarte bine pregătiți profesional”, a declarat ministrul Sănătății”

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Schimbări la concursurile de angajare în spitale. Examenele nu mai au loc în spitale, ci în centre regionale

Next Post

De ce apare astenia de toamnă și cum scăpăm de ea

Related Posts
Verified by MonsterInsights