Vara cu zilele lungi și pline de soare și de vacanță s-a terminat. A venit toamna, temperaturile încep să scadă, ziua este mai mică, frunzele îngălbenesc și încep ploile. Multe persoane se confruntă în această perioadă cu astenia de toamnă , care este provocată de dificultatea de adaptare a organismului la diferențele de temperatură dintre zi și noapte, de cantitatea mai scăzută de lumină, precum și de o dietă necorespunzătoare.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Producerea de melatonină crește odată cu reducerea lumii solare, iar această creștere duce la o scădere a serotoninei cunoscută ca hormon al fericirii. Rezultatul acestei creșteri a melatoninei și al scăderii serotoninei este instalarea apatiei, a oboselii, somnolenței sau a tristeții. Pe măsură ce zilele devin mai scurte, sistemul imunitar pare să-și piardă din putere, ceea ce face o persoană afectată de astenie să se simtă slăbită și tristă.
Cum se manifestă
Astenia se manifestă prin somnolență prelungită, lipsă de energie și stare de slăbiciune, melancolie, capacitate de concentrare redusă, tulburări de dispoziție, durere de cap.
Diagnosticul de astenie de toamna este stabilit de psihologul sau psihiatru după ce constată faptul că pacientul a avut de-a face cu simptomele specifice o perioadă îndelungată, dar și că starea pacientului a înregistrat o îmbunătățire pe timpul primăverii și al verii.
Astenia se poate manifesta la orice vârstă. Soluții naturiste
Tinctura de valeriană este alt remediu la care poți să apelezi pentru a înlătura astenia de toamnă. Planta are acțiune antidepresivă și sedativă.
Pe de altă parte, ceaiul de ghimbir este folosit de mii de ani și te scapă de indigestie, migrene și astenie de toamnă. Ceaiul de ghimbir nu este recomandat femeilor însărcinate, diabeticilor, celor care urmează să fie supuși unor intervenții chirurgicale.
Mierea, polenul şi lăptişorul de matcă menţin psihicul într-o stare excelentă. Polenul şi mierea au o acţiune de tonifiere a organismului, sunt deosebit de revigorante şi aduc un aport important de energie. Lăptişorul de matcă este foarte recomandat pentru întărirea organismului. Acţionează ca un stimulent, tonifiază organismul şi este foarte eficient în stările de oboseală şi stres accentuat.