Paștele a trecut, KILOGRAMELE în plus rămân. Cum SLĂBIM?

După mesele copioase de Paște, este esențial să revii la porții normale. Un mod simplu de a controla porțiile este să folosești farfurii mai mici și să eviți să mai iei o a doua porție.  Pentru a reveni la o greutate sănătoasă, este crucial să alegi alimente bogate în nutrienți care să îți susțină metabolismul și să îți ofere energia necesară. Cum scăpăm de kilogramele acumulate de sărbători? Aflăm de la dr. Adelina Păunescu medic specialist diabet, nutriție si boli metabolice la clinica NutriLife. 

Masa de Paște este întotdeauna îmbelșugată, cu preparate gustoase, dar care aduc și kilograme în plus. Concentrează-te pe consumul de alimente bogate în nutrienți, cum ar fi legumele, fructele, proteinele slabe (pui, pește, leguminoase) și cerealele integrale. Evită alimentele procesate și bogate în zaharuri și grăsimi Dacă în prima parte a zilei putem să avem mese mai consistente, pe parcursul zilei, până la masa de seară, e bine să limităm consumul alimentelor bogate în carbohidrați. Acesta este un prim pas esențial pentru a ne asigura că dăm jos kilogramele și că nu punem altele pe lângă.

„Consistența meselor ar trebui să scadă pe parcursul zilei. Cea mai mare parte a alimentelor ar trebui să se regăsească la micul dejun și prânz, nu seara la cină. Carbohidrații sunt sursa principală de energie și avem nevoie de ei în alimentația noastră într-un procent de 40-50%. Totodată, cantitatea lor ar trebui să fie mai redusă în cea de-a doua parte a zilei. Mâncatul încet și mestecatul bine al alimentelor poate ajuta la reducerea cantității de alimente consumate. Creierul are nevoie de aproximativ 20 de minute pentru a primi semnalul de sațietate de la stomac, așa că mâncând încet, poți da timp corpului să îți spună când este plin ”, explică dr. Adelina Păunescu, medic specialist diabet și boli de nutriție la Clinica NutriLife.

Evitați carbohidrații seara!

Există câteva alimente care au un conținut mare de carbohidrați și pe care este bine să le evităm seara, la cină, mai ales dacă vrem să slăbim. De exemplu, pâinea și pastele albe, cartofii, orezul, precum și mazărea, porumbul, fasolea sunt alimente ce trebuie să fie consumate în prima parte a zilei. Seara, este indicat să nu le punem în farfurie sau dacă o facem să fie o cantitate cât mai mică.

„La cină, ar trebui să evităm consumul de carbohidrați sau măcar să îi consumăm într-o cantitate mai mică. Aceștia sunt reprezentați de: pâine, paste făinoase, cartofi, orez, surse de boabe (mazăre, porumb, năut, fasole). Acestea conțin un procent de 15% carbohidrați și atunci nu ar trebui să fie principala sursă de hrană din farfuria noastră la cină. Carbohidrații simpli sunt rapid descompuși și absorbiți în organism, ceea ce duce la creșteri bruște ale nivelului de zahăr din sânge.”, explică medicul.

Ce mâncăm să nu ne îngrășăm?

În schimb, putem opta pentru variante mai sănătoase, cu un conținut scăzut de grăsime și carbohidrați, care să ne ajute în lupta cu kilogramele în plus. Peștele, carnea slabă și legumele verzi sunt soluția ideală dacă vrem să avem mese echilibrate, bogate în proteine de bună calitate. Astfel, putem să avem mese sănătoase și gustoase fără să ne îngrășăm.

„Ar fi bine să avem în farfurie surse de proteine bune, de calitate precum: pește slab, carne slabă, ou, proteine de origine vegetală (ciuperci) împreună cu surse de legume care au sub 5% carbohidrați (varză, spanac, salată verde, roșii, castraveți, ardei), mai ales seara”, precizează dr. Adriana Păunescu, medic specialist diabet și boli de nutriție la Clinica NutriLife.

Dacă vrei să slăbești, fă sport!

De asemenea, nu trebuie să uităm că, pe lângă o alimentație corectă, sportul are un rol esențial. După Paște, mai ales dacă am luat în greutate, este foarte important să nu neglijăm acest aspect. 30-60 de minute de mișcare pe zi sunt recomandate nu doar pentru a ne menține sănătoși, ci și pentru a scădea în greutate. Așadar, dacă ai mâncat mult la masa de Paște, ar trebui să ai în vedere activitatea fizică. De exemplu, poți să mergi pe jos sau cu bicicleta, să alergi, să mergi la sală sau chiar să practici un sport.

„Ghidurile recomandă cel puțin 30 de minute de activitate fizică pe zi pentru un adult. Ideal ar fi chiar 60 de minute, dacă reușim. Trebuie să facem mișcare zi de zi, cel puțin cinci zile pe săptămână, pentru a ne menține în formă, dar și pentru un stil de viață mai sănătos”, conchide specialistul.

Hidratează-te

Apa joacă un rol crucial în procesul de slăbire. Consumul adecvat de apă ajută la eliminarea toxinelor și poate reduce senzația de foame. Bea cel puțin 8 pahare de apă pe zi.

Odihnește-te suficient

Somnul joacă un rol important în reglarea greutății. Lipsa de somn poate crește nivelul de cortizol, un hormon de stres care poate duce la acumularea de grăsime abdominală. Asigură-te că dormi între 7 și 9 ore pe noapte.

Evită dietele drastice

Dietele foarte restrictive pot fi tentante pentru a pierde rapid kilogramele în plus, dar acestea nu sunt sustenabile pe termen lung și pot duce la deficiențe nutriționale. În schimb, optează pentru o alimentație echilibrată și sănătoasă.

Consultă un medic specialist

Dacă ai dificultăți în a pierde în greutate sau dacă ai nevoie de un plan personalizat, consultă un medic specialist în nutriție. Acesta îți poate oferi sfaturi personalizate și poate monitoriza progresul tău într-un mod sigur și eficient.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

MIOPIA. Cât contează genetica și ce poți face?

Next Post

Consultul endocrinologic la MENOPAUZĂ. De ce este important?

Related Posts
Verified by MonsterInsights