Cum ajutăm copilul să scape de OBEZITATE?

În ultimele decenii, obezitatea în pediatrie a devenit o problemă de sănătate publică tot mai alarmantă, afectând copii din întreaga lume la un nivel fără precedent.  Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății, România ocupă un îngrijorător loc trei în Europa în ceea ce privește prevalența obezității în rândul copiilor. Obezitatea este o BOALĂ, caracterizată prin acumularea excesivă de grăsime corporală, poate avea consecințe grave asupra sănătății fizice, emoționale și sociale ale copiilor. Grav este că din cauza obezității mulți ajung să aibă și alte boli asociate, cel mai adesea diabet, boli de inimă, dar și cu probleme de ordin social și emoțional. Sedentarismul și alimentația nesănătoasă sunt principalele cauze care duc, în timp, la obezitate. 

Obezitatea este definită ca o acumulare excesivă de grăsime corporală, care prezintă un risc pentru sănătate. La copii, obezitatea este de obicei determinată folosind grafice ce încadrează pacientul în funcție de indicele de masă corporală (IMC) specific vârstei și sexului, fiind considerat obez dacă IMC-ul său este la sau peste percentila 95 comparativ cu standardele de referință pentru copiii de aceeași vârstă și sex.

De ce apare obezitatea la copii?

Obezitatea infantilă este rezultatul unei combinații complexe de factori precum alimentația necorespunzătoare, lipsa activității fizice, factorii genetici și mediul socio-economic. Asist. Univ. Dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru, la Centrul Medical Prima Clinic ne ajută cu explicarea factorilor care duc la apariția obezității:

„Cauzele sunt mai multe: predispoziția genetică, dieta bogată în calorii, grăsimi, zahăr și sare, alături de un stil de viață din ce în ce mai sedentar, accentuat de orele lungi petrecute în fața ecranelor. Mediile obezogene întâlnite din ce in ce mai des au creat o noua epidemie la nivel global.  La acestea se adaugă accesul limitat la spații de joacă sigure și la alimente sănătoase, precum și modelele de comportament alimentar și de activitate fizică din familie, care sunt adesea preluate de copii. Factorii psihologici, precum stresul și plictiseala, pot, de asemenea, să încurajeze supraalimentarea ca mecanism de coping, în timp ce anumite condiții medicale sau tratamente pot predispune la creșterea în greutate. Este esențial să abordăm această problemă printr-o strategie integrată, care să includă educație pentru un stil de viață sănătos, îmbunătățirea accesului la alimente nutritive și promovarea activității fizice regulată, pentru a asigura o generație de copii mai sănătoși și mai fericiți”, explică Asist. Univ. Dr. Bianca Vintilescu.

Dereglările endocrinologice pot contribui la apariția obezității la copii?

Mulți părinți tind să spună că un copil cu obezitate ar avea o problemă endocrină.  Studiile arată faptul că problemele sau dereglările endocrinologice pot contribui la apariția obezității la copii, deși acestea sunt relativ rare în comparație cu cauzele legate de dietă și stil de viață. În realitate, în cele mai multe situații, obezitatea este cea care face ca acel copil să ajungă să aibă o patologie endocrină.

„Cele mai credibile studii indică faptul că, deși aceste condiții endocrinologice pot contribui la obezitatea pediatrică, majoritatea cazurilor de obezitate la copii sunt legate mai degrabă de un dezechilibru energetic- adică un aport caloric care depășește cheltuielile energetice – combinat cu factori genetici, comportamentali și de mediu. Prin urmare, prevenirea și tratamentul obezității la copii implică adesea o abordare multidisciplinară, care include modificări ale dietei și ale stilului de viață, educație pentru sănătate, și, atunci când este necesar, intervenție medicală pentru a aborda orice condiție endocrinologică subiacentă”, explică asist.univ.dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru.

Cât de periculoasă este obezitatea la copii?

Obezitatea la copii este asociată cu o serie de probleme de sănătate pe termen lung și scurt, care pot avea efecte grave asupra calității vieții.

„Copii și adolescenții obezi sunt potențiali candidați la afecțiuni grave la vârsta adultă precum afecțiunile cardiovasculare sau chiar afecțiuni oncologice. Consecințele obezității infantile depășesc problemele imediate legate de greutate, deschizând ușa către o serie de afecțiuni grave, cum ar fi diabetul de tip 2 (deși considerat o afecțiune specifică adulților, acum este din ce în ce mai diagnosticat și la copii), bolile cardiovasculare (hipertensiunea arterială și colesterolul mărit, factori de risc pentru dezvoltarea bolilor de inimă), probleme osoase și articulare (greutatea excesivă poate pune presiune pe oase și articulații, ducând la afecțiuni precum artrita), tulburări de somn (apneea obstructivă de somn este mai frecventă la copiii obezi), problemele de natură psihogenă, inclusiv afecțiuni gastrointestinale dar și scăderea stimei de sine și depresia. Mai mult, copiii cu obezitate sunt adesea supuși stigmatizării sociale, ceea ce poate avea un impact profund asupra relațiilor lor și asupra succesului în viață”, explică medicul pediatru Prima Clinic.

Cum luptăm cu obezitatea infantilă?

Combaterea obezității la copii necesită o abordare multidimensională care implică familii, școli și întreaga comunitate. Ajutorul medicului specialist pediatru este esențial pentru a câștiga, la timp, lupta cu această afecțiune, asist.Univ.Dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru cu o vastă experiență în domeniu, oferă la Centrul Medical Prima Clinic o serie de servicii medicale GRATUIT, esențiale pentru sănătatea copilului dumneavoastră:

  • Consultație GRATUITĂ: Fiecare copil merită acces la îngrijire medicală de calitate. Dr. Vintilescu va efectua o evaluare amănunțită pentru a diagnostica și trata afecțiunile legate de greutate și sănătatea generală.
  • Evaluare și consiliere nutrițională: O alimentație sănătoasă este fundamentul unei vieți sănătoase. Vă oferim strategii personalizate pentru a asigura că micuții dumneavoastră primesc nutrienții necesari pentru o creștere și dezvoltare optimă.

Iată câteva strategii eficiente pe care părinții le pot aplica:

  1. Promovarea unei alimentații sănătoase: Acest lucru include introducerea unei diete echilibrate, bogată în fructe, legume, cereale integrale și proteine slabe, și limitarea consumului de zahăr și grăsimi saturate. Părinții ar trebui să servească drept modele de urmat în ceea ce privește alegerile alimentare.
  2. Încurajarea activității fizice: Copiii ar trebui încurajați să participe la cel puțin 60 de minute de activitate fizică moderată până la intensă zilnic. Aceasta poate include jocuri în aer liber, sporturi, dans sau chiar plimbări în familie.
  3. Limitarea timpului petrecut în fața ecranelor: Reducerea timpului petrecut în fața televizorului, computerului sau tabletelor poate preveni sedentarismul și promova un stil de viață mai activ.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Ziua Mondială a Obezității. Cum afectează creșterea în greutate fizicul și psihicul copiilor?

Next Post

Senzație de balonare? Iată care pot fi cauzele

Related Posts
Verified by MonsterInsights