Carnea de miel. Cum o consumăm ca să nu ne „cadă greu la stomac”?

Cine nu iubește carnea de miel și mai ales în sezonul sărbătorilor Pascale? Ei bine, pe cât este de apreciată, pe atât de periculoasă poate fi. Friptura de miel, carnea de miel sau ied pe grătar, drobul nu lipsesc de pe masa de Paște, fiind preparate celebre românești. De sărbători, tindem să mâncăm mai mult și poate chiar să exagerăm atunci când vine vorba de carnea de miel. Trebuie, însă, să fim atenți la cantitatea pe care o consumăm. Echilibrul este cheia unui stil de viață sănătos.

Pe de-o parte, carnea de miel are numeroase beneficii pentru organism, fiind bogată în proteine și nutrienți. Consumată periodic și într-un mod sănătos, ne asigură necesarul optim de grăsimi sănătoase în corp. Pe de altă parte, trebuie să avem mare grijă la cantitatea și frecvența cu care consumăm carnea de miel. Pe lângă proteine, ea conține și multe purine. Dacă mâncăm carne de miel des și în cantități mari, suntem predispuși să dezvoltăm anumite afecțiuni, cum ar fi: guta, pietre la rinichi.

„Carnea de miel este una dintre cele mai bogate surse de proteine ușor digerabile. Pe lângă proteine, conține acizi grași Omega-3, vitamine din complexul B, minerale (fier, zinc, fosfor). De asemenea, conține grăsimi saturate și monosaturate, adică grăsimi sănătoase pentru organism. Carnea de miel conține, însă, multe purine. Acestea sunt substanțe care formează acidul uric în organism. Acumularea lui în exces duce la apariția gutei și crește riscul formării pietrelor la rinichi. Există situații când acest tip de carne trebuie evitat, și anume: la persoanele cu dislipidemie, cu afecțiuni cardiovasculare, hepatice, pancreatice, renale”, spune dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.
 

Carnea de miel VS carnea de ied

În schimb, o variantă mai sănătoasă este carnea de ied și asta pentru că are mai puține grăsimi și calorii. Mulți oameni preferă carnea de ied în detrimentrul celei de miel datorită gustului mai bun și mirosului mai slab. Oricum ar fi, este important să o gătim în mod corespunzător: la cuptor sau pe grătar. Nu este indicat să prăjim carnea de miel/ied pentru că își pierde nutrienții. De asemenea, e bine să avem lângă ea o salată sau alte legume cu un conținut mare de fibre.

„Carnea de ied, spre deosebire de cea de miel, conține mai puține grăsimi și este mai săracă în calorii. Carnea de ied a devenit tot mai populară în ultimii ani pe mesele românilor, fiind considerată o alternativă mai sănătoasă. Părerile sunt împărțite referitor la gustul ei. Cea de ied are un gust și un miros mai puțin pregnant. Indiferent de tipul de carne ales, miel sau ied, aceasta trebuie gătită la cuptor sau pe grătar și mai puțin prin prăjire pentru a-și păstra nutrienții. Se recomandă a fi consumată împreună cu salate sau alimente bogate în fibre pentru o digestie ușoară”, spune medicul. 

Mai mult decât atât, cantitatea pe care o consumăm trebuie să fie una destul de mică. 100-150 de grame de carne de miel pe zi este suficientă pentru a atinge necesarul de nutrienți al unei o persoane. Dacă o consumăm în exces și des, nu facem decât să punem kilograme în plus.

„În funcție de greutatea persoanei, de nivelul zilnic de mișcare, cantitatea consumată variază între 100-150g pe zi. Atenție! Nu trebuie să mâncăm în fiecare zi carne de miel. Consumul în exces duce la un aport caloric suplimentar și, în timp, la obezitate”, adaugă dr. Paula Ciucă.
 

Drobul, o variantă sănătoasă?

De asemenea, multe persoane fac și drob de Paște, acesta fiind un preparat tradițional românesc. Este o variantă mai sănătoasă decât carnea de miel propriu-zisă și asta pentru că este gătit la cuptor. Totodată, nu înseamnă că trebuie să exagerăm. Pentru prepararea sa, se folosesc și organele. Acestea au un conținut mai mare de grăsimi și atunci e bine să nu mâncăm prea mult la masa de Paște.

„Drobul este un preparat nelipsit din meniul de Paște. Este considerat sănătos pentru că este gătit la cuptor. Conține carne și organe de miel sau ied. Totuși, trebuie consumat cu moderație și nu foarte des. Organele conțin mai mult colesterol, mai mult acid uric, deci trebuie să avem grijă la cantitatea pe care o mâncăm”, conchide dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Educație financiară la Școala „Terraveda” din Craiova

Next Post

„Iepurilă vine în oraș!” la Centrul Comercial Auchan Craiovița

Related Posts
Verified by MonsterInsights