Cine nu iubește carnea de miel și mai ales în sezonul sărbătorilor Pascale? Ei bine, pe cât este de apreciată, pe atât de periculoasă poate fi. Friptura de miel, carnea de miel sau ied pe grătar, drobul nu lipsesc de pe masa de Paște, fiind preparate celebre românești. De sărbători, tindem să mâncăm mai mult și poate chiar să exagerăm atunci când vine vorba de carnea de miel. Trebuie, însă, să fim atenți la cantitatea pe care o consumăm. Echilibrul este cheia unui stil de viață sănătos.
Pe de-o parte, carnea de miel are numeroase beneficii pentru organism, fiind bogată în proteine și nutrienți. Consumată periodic și într-un mod sănătos, ne asigură necesarul optim de grăsimi sănătoase în corp. Pe de altă parte, trebuie să avem mare grijă la cantitatea și frecvența cu care consumăm carnea de miel. Pe lângă proteine, ea conține și multe purine. Dacă mâncăm carne de miel des și în cantități mari, suntem predispuși să dezvoltăm anumite afecțiuni, cum ar fi: guta, pietre la rinichi.
Carnea de miel VS carnea de ied
În schimb, o variantă mai sănătoasă este carnea de ied și asta pentru că are mai puține grăsimi și calorii. Mulți oameni preferă carnea de ied în detrimentrul celei de miel datorită gustului mai bun și mirosului mai slab. Oricum ar fi, este important să o gătim în mod corespunzător: la cuptor sau pe grătar. Nu este indicat să prăjim carnea de miel/ied pentru că își pierde nutrienții. De asemenea, e bine să avem lângă ea o salată sau alte legume cu un conținut mare de fibre.
Mai mult decât atât, cantitatea pe care o consumăm trebuie să fie una destul de mică. 100-150 de grame de carne de miel pe zi este suficientă pentru a atinge necesarul de nutrienți al unei o persoane. Dacă o consumăm în exces și des, nu facem decât să punem kilograme în plus.
Drobul, o variantă sănătoasă?
De asemenea, multe persoane fac și drob de Paște, acesta fiind un preparat tradițional românesc. Este o variantă mai sănătoasă decât carnea de miel propriu-zisă și asta pentru că este gătit la cuptor. Totodată, nu înseamnă că trebuie să exagerăm. Pentru prepararea sa, se folosesc și organele. Acestea au un conținut mai mare de grăsimi și atunci e bine să nu mâncăm prea mult la masa de Paște.