Cum ne protejăm ficatul când luăm antibiotic?

Ficatul este organul responsabil de eliminarea toxinelor din organism, însă acesta poate fi „atacat” atunci când administrăm antibiotice în exces. De multe ori, ficatul poate avea de suferit dacă luăm medicamente „după ureche”, fără a cere sfatul mediului. Automedicația nu este indicată, mai ales că ne putem face mai mult rău decât bine. Medicul specialist este singurul în măsură să ne recomande medicamentele, în funcție de diagnoticul pus, dar și de alți factori importanți precum: vârsta pacientului, afecțiunile preexistente, toleranța anumitor medicamente.

Orice problemă de sănătate trebuie semnalată unui medic pentru a ne asigura că tratamentul administrat este corect și nu duce la alte complicații. Chiar dacă ne este mai la îndemână să mergem la farmacie decât la un specialist, există riscul să agravăm starea în care ne aflăm și să ajungem la complicații care, ulterior, necesită un tratament mai amănunțit, așa cum afirmă și dr. Viorel Biciușcă, medic primar medicină internă: „Ca o regulă generală, administrarea oricărui medicament sau a unor suplimente medicamentoase, chiar naturale, trebuie realizată doar la indicația și sub atenta supraveghere a medicului.”

De asemenea, este foarte important să oferim medicului toate informațiile cu privire la starea noastră de sănătate pentru că orice amănunt este important în stabilirea diagnosticului, dar și a planului de tratament: „Pacientul trebuie să informeze medicul curant asupra afecțiunilor preexistente, a medicației cotidiene, dacă prezintă alergii sau dacă a avut experiențe negative cu anumite produse în trecut”, precizează dr. Viorel Biciușcă.

Dacă avem reacții adverse, trebuie să întrerupem tratamentul

Se poate întâmpla să avem anumite reacții adverse după administrarea tratamentului cu un antibiotic nou, de exemplu. Prin urmare, trebuie să fim atenți la schimbările care apar, să recunoaștem simptomele și să întrerupem administrarea acestuia, dacă este cazul: „Un alt aspect important este ca pacientul să recunoască reacțiile adverse și să le raporteze medicului, întrerupând administrarea produsului respectiv”, explică dr. Viorel Biciușcă, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Municipal „Filantropia”.

Dacă luăm tratament cu antibiotic pe o perioadă mai lungă de timp, atunci trebuie să ne monitorizăm nivelurile enzimelor hepatice. Dacă în urma analizelor observăm o creștere exagerată, peste valorile normale ale acestora, atunci se impune întreruperea imediată a tratamentului.

„În cazul medicamentelor cu un cunoscut potențial hepatotoxic, mai ales atunci când se recomandă administrarea prelungită, cum este în cazul antibioticelor, se impune monitorizarea nivelurilor enzimelor hepatice (GOT, GPT, GGT). La creșteri ale acestora peste nivelul normal de două – trei ori, se cere o vigilență crescută, iar la valori de patru – cinci ori peste intervalul de referință se întrerupe imediat administrarea”, avertizează medicul.

„Nu există un produs natural sau medicamentos care să contracareze efectul toxic al substanțelor chimice asupra ficatului”

Ca să ne protejăm ficatul trebuie, în primul rând, să fim atenți la orice schimbare care apare și să o semnalăm medicului. Tratamentul administrat trebuie să fie potrivit afecțiunii de care suferim, dar să fie ales în concordanță cu vârsta, starea și problemele asociate ale pacientului. Chiar dacă există numeroase produse hepatoprotectoare pe bază de plante care contribuie la sănătatea ficatului, este foarte important să luăm tratamentul sub supravgherea medicului specialist.

„Din păcate, nu există un produs natural sau medicamentos care să contracareze efectul toxic al substanțelor chimice asupra ficatului. Produsele hepatoprotectoare existente pe piață ce conțin extracte de anghinare, silimarină, fosfolipide esențiale sau aminoacizi ajută ficatul să se regenereze, dar nu pot face mai mult decât pacientul însuși”, conchide specialistul.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Boala arterială periferică. Ce înseamnă și cum se tratează?

Next Post

Cum prevenim apariția scoliozei la copii?

Related Posts
Verified by MonsterInsights