Pneumonia, vara. Cum se poate preveni îmbolnăvirea

Pneumonia poate să afecteze persoanele de toate vârstele și vara. Trecerea de la temperaturile ridicate de afară la aerul rece din încăperile dotate cu aparat de aer condiționat este periculoasă pentru organism, diferența de temperatură putând cauza probleme de sănătate. Ce trebuie făcut pentru a evita îmbolnăvirea? Cum se tratează pneumonia?

Pneumonia apare ca urmare a unei infecții bacteriene, virale sau fungice și este caracterizată prin inflamanarea saculeților de aer de la nivelul unuia sau ambilor plămâni (forma alveolara) sau inflamația interstitiului pulmonar (forma interstițială). Filtrele murdare ale aparatelor de aer condiționat reprezintă o cauză a îmbolnăvirilor din timpul verii, deoarece se poate dezvolta o bacterie denumita Legionella pneumophila care, eliberată în aerul unei încăperi neaerisite, se poate cantona la nivelul mucoaselor respiratorii, provocând pneumonie severă.

„Se recomandă tuturor persoanelor care au un aparat de aer condiționat acasă să îl curețe și să îl dezinfecteze cel puțin o data la două luni, întrucât filtrele dispozitivului reprezintă mediul propice de înmulțire a bacteriilor, sporilor, microbilor și a altor microorganisme periculoase pentru sănătate. Oricine se poate îmbolnăvi de pneumonie, dar unele persoane sunt mai sensibile. În acest sens, mai predispuși sunt vârstnicii, copiii foarte mici, pacienții cu boli cronice la nivelul inimii, plămânilor, rinichilor, pacienții cu imunitate scăzută sau bolnavii de cancer cu diferite localizări”, spune dr. Iulia Fuiorea, medic specialist pneumolog CardioHelp.

Simptomele pneumoniei cu Legionella

Primele simptome ale pneumoniei apar fie brusc, fie la 24-48 de ore de la contactul cu germenul incriminat, fie debutează după aproximativ 3-6 zile de la infecție, iar cele mai comune simptome sunt febra, durerile de cap, durerile musculare, frisoanele și dificultățile de respirație. Acest tip de boală infecțioasă poate evolua într-o pneumonie acută, dacă nu se urmează tratamentul adecvat.

„Simptomele pneumoniei sunt asemănătoare celor de gripă sau răceală. Spre deosebire de gripă și răceală însă, în cazul pneumoniei, starea pacientului este mult mai severă, iar simptomele persistă pentru mai multe zile. Febra poate ajunge până la 40 de grade și pacientul are dificultăți în respirație. Pneumonia poate avea forme mai ușoare sau mai severe, în funcție de mai mulți factori, printre aceștia numărându-se: vârstă, starea generală de sănătate și sistemul imunitar”, explică dr. Iulia Fuiorea, medic specialist pneumolog CardioHelp.

Cum se poate trata

Antibioticul este elementul de baza al tratamentului unei pneumonii, însă acesta va fi prescris numai de către medicul specialist în urmă stabilirii diagnosticului.

Hidratarea corectă este extrem de importantă deoarece prin ingestia a minimum 2 litri de lichide în 24 de ore și chiar 3-4 litri în cazul celor care prezintă febră.

Totodată, pacienții vor primi și medicamente împotriva febrei, împotriva durerii, precum și calmante pentru durerile de gât, picături de nas, recomandate de medicul specialist. De regulă, în cazul pacienților cu o formă de pneumonie ușoară, tratamentul poate să fie urmat la domiciliu fără să necesite spitalizare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Instilațiile utero-tubare. Cum ajută în tratarea infertilității

Next Post

Canicula, pericol pentru cardiaci. Sfaturi practice pentru pacienți

Related Posts
Verified by MonsterInsights