Infarctul miocardic. Cum poate fi prevenit și ce simptome prezintă – dr. Cristian Militaru, cardiolog

Ana Maria Predilă
13 Min Read

La fiecare 30 de minute un român suferă un infarct miocardic. Această afecțiune nu mai e o excepţie la oamenii de 25-35 de ani. Viteza cu care bolnavul recunoaştem simptomele şi ajunge într-o unitate de primiri urgenţe face, de cele mai multe ori, diferenţa între viaţă şi moarte. Problema este că majoritatea pacienţilor nu ştiu cu adevărat care sunt semnele unui atac de cord. Ce ar trebui să știm despre această afecțiune cardiologică? Aflăm de la dr. Cristian Militaru, medic specialist cardiolog la Centrul Medical CardioMed.

Media10: Ce este infarctul miocardic și cum se produce el?

Cristian Militaru: Înainte să răspund punctual la întrebare vreau să spun că bolile cardiovasculare sunt prima cauză de mortalitate în România, iar la nivel european ne situăm pe locuri fruntașe. Vedem tot mai des tineri cu infarct miocardic. Infarctul miocardic netratat duce la moartea unei părți din inima noastră. El este cauzat de blocarea unei artere coronare. Arterele coronare sunt arterele care dau sânge mușchiului inimii. După cum știm, inima este o pompă care trimite sângele necesar vieții în toate țesuturile corpului nostru, de la picioare, la mâini, la cap, către toate organele. Însă, și mușchiul inimii are nevoie de sânge. Arterele coronare sunt cele care îi dau acest sânge. În momentul în care una dintre aceste artere coronare se blochează partea din mușchiul miocardic care este deservită de artera respectivă nu mai primește nutrienții și oxigenul necesar vieții. Dacă artera nu se deschide în câteva ore acea parte a mușchiului inimii moare ireversibil și nu se mai poate face nimic pentru ea.

VIDEO

Media10: Care sunt cele mai frecvente simptome ale infarctului miocardic?

C.M.: Cel mai frecvent simptom al infarctului miocardic este angina pectorală. Angina pectorală este un simptom des întâlnit în cardiologie și este apanajul cardiopatiei ischemice. Aceasta este durerea în piept de la inimă. Se spune că inima nu doare. Nu este adevărat. Inima doare, poate să doară. Cum recunoaștem durerea ce inimă? Angina pectorală este durerea în piept, de obicei în centrul pieptului, descrisă de pacienți ca o gheară, ca o strângere, ca o apăsare, care merge spre gât,  umărul stâng,  mâna stângă, în capul pieptului. Ține cel puțin câteva minute, însă în cazul infarctului miocardic are o durată prelungită, de peste o jumătate de oră, iar uneori poate să dureze câteva ore. Este însoțită de transpirații reci, de lipsă de aer, de greață, câteodată de vărsături, în cazuri nefericite, de pierderea cunoștinței și chiar de moarte subită cardiacă.

Media10: Ce trebui să faci dacă ai semne prevestitoare de infarct? Este foarte important să cunoști aceste elemente pentru că îți pot salva viața.

C.M.: Este foarte important. Unii dintre pacienți nu știu că au o problemă la inimă până când nu suferă un infarct miocardic. Însă, dacă stai de vorbă în detaliu cu ei constați că o bună parte dintr au avut înainte semne ale cardiopatiei ischemice și mă refer în special la angina pectorală. Ar trebui să ne îngrijoreze o durere în piept, ca cea descrisă de mine anterior, care apare în general la efortul fizic, la frig sau la stres. Dacă avem astfel de simptome trebuie să ne adresăm medicului, pentru că un control al factorilor de risc, un tratament și un management corespunzător pot să prevină sau să facă mult mai puțin probabil infarctul miocardic.

Media10: Ce ar trebui să facem sau cum ar trebui să reacționăm în momentul în care ne aflăm lângă o persoană care suferă în acel moment un infarct miocardic?

C.M.: De cele mai multe ori, pacienții care suferă un infarct miocardic nu fac și stop cardio-respirator. Ei ne vor spune că nu se simt bine, că au o durere în piept, că le este rău, unii dintre ei o percep ca pe o indigestie, alții se sufocă, au transpirații. În acel moment este esențial să contactăm serviciul de urgență 112. Pacientul trebui să ajungă la un spital în cel mai scurt timp. Dacă există cazuri nefericite, când pacientul suferă un stop cardio-respirator, adică își pierde cunoștiința lângă noi, atunci este vital să cunoaștem cele mai de bază tehnici de resuscitare cardio-pulmonară, în mod special, este vorba de masajul cardiac. Ceea ce trebuie să facem în cazul în care mai sunt și alte persoane în jurul nostru, mai ales dacă suntem într-un loc public, este să strigăm după ajutor. O persoană nu se poate descurca  singură. Trebuie să strigăm după ajutor și să începem în cel mai scurt timp să facem masaj cardiac pacientului. Persoanele care vor veni în ajutorul nostru trebuie să sune la 112 în cel mai scurt timp și trebuie să ne înlocuiască, dacă n-ați făcut niciodată masaj cardiac, vă spun că un masaj cardiac făcut corect este epuizant și mai mult de câteva minute este imposibil de făcut corect de o singură persoană. În cazul în care suntem singuri, spre exemplu la domiciliu, și o persoană apropiată nouă face stop cardiac din orice cauză, inclusiv infarctul miocardic, atunci, din nou, trebuie să demarăm masajul cardiac rapid și să nu-l întrerupem pe cât posibil. Sunăm la 112, punem telefonul pe speaker, îl punem lângă noi, comunicăm cu Ambulanța, spunem foarte clar că pacientul este în stop cardio-respirator și nu ne oprim niciun moment din a face masaj cardiac.

Media10: De câte tipuri este infarctul miocardic și ce soluții de tratament există pentru fiecare dintre acestea?

C.M.: Sunt două tipuri mari de infarct miocardic. Diagnosticul diferențial între acestea două se pune pe electrocardiogramă. Unul dintre ele de cele mai multe ori simbolizează un blocaj total al unei artere de la inimă, pe când celălalt simbolizează o îngustare foarte severă, dar nu neapărat un blocaj. Ambele trebuie tratate de urgență. Cel de-al doilea este denumit impropriu preinfarct. Nu există, din punct de vedere medical, termenul de preinfarct. Ambele sunt urgențe medicale și necesită spitalizare de urgență. Cât despre tratament, l-aș împărți în trei categorii. În prima este vorba despre tratamentul de urgență, de revascularizare, adică de o deblocare a vasului de sânge. După cum am spus, mușchiul inimii, care este deservit de acea arteră care s-a blocat, dacă nu primește sânge și nutrienții necesari va muri ireversibil în câteva ore. Este imperios necesar să deschidem vasul de sânge blocat. În medicina modernă, aceasta se realizează prin angioplastia percutană. Este o tehnică chirurgicală, care se face printr-o intervenție minim invazivă, pacientul nu este tăiat pe piept. Procedura se face cu anestezie locală la nivelul mâinii, la nivelul arterei arteriale sau arterei femurale cu niște tuburi numite catetere, se merge până la inimă și se deschide vasul de sânge cu plasarea unui stent sau mai mult. Această tehnică se practică în cadrul noului departament de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Județean din Craiova, înființat de o echipă tânără și dornică de a ajuta cât mai mulți oameni, din care fac și eu parte. Pe de altă parte, este vorba de tratamentul medicamentos care se va prescrie pacientului, iar el trebuie să urmeze acest tratament neapărat. În plus, pacientul trebuie să  facă anumite schimbări în stilul de viață.

Media10: Spuneați că în ultima perioadă, din păcate, ați întâlnit foarte mulți tineri cu infarct miocardic.. Ce ar trebuie să știe tinerii pentru a preveni această afecțiune?

C.M.: Trebuie să tragem un semnal de alarmă. Îmi vin în minte câteva cazuri. În ultima jumătate de an am profesat în Anglia, București și în Craiova. Am câte un caz de pacient de 30 și ceva de ani în toate cele trei locații. În Anglia, un pacient de 35 de ani, român, cu un blocaj al celui mai important vas de sânge de la inimă a fost pacientul meu. L-am putut ajuta, însă inima lui a rămas cu niște sechele după acest eveniment. Pacientul era fumător. În Craiova am avut tot un pacient cu vârsta sub 40 de ani cu infarct miocardic, din nou fumător. La București am avut un pacient de 32 de ani, nefumător, sportiv, care însă avea o stofă genetică mai proastă. Moștenea din familie o tulburare care făcea ca grăsimile din sânge să fie la un nivel neobișnuit de ridicat. Știa de această problemă, dar neglijase tratamentul. Niciunul dintre noi nu suntem imuni, nici eu, nici tu, nici ascultătorii noștri, cu toții trebuie să avem grijă de noi. Câteodată, poate să fie prea târziu. De multe ori pacienții pot ajunge la spital, se poate pune un stent, se poate trece peste infarct fără foarte mari sechele, altădată, însă, inima rămâne cu sechele. Câteodată în cazuri rare, dar nu inexistente, pacienții pot face o tulburare de tip ventricular stop cardio-respirator și să moară în foarte scurt timp.

Media10: Dacă ar fi să enumerăm principalele trei, patru puncte importante pentru a păstra sănătatea inimii care ar fi acestea?

C.M.: Nu fumați, vă rog. Dacă fumați, renunțați la fumat. Mai toți pacienții după infarct renunță la fumat. E bine, dar de multe ori nu este suficient, este târziu. Renunțați la fumat înainte de a fi prea târziu. Mișcare fizică este foarte important. Nu trebuie să fii sportiv de performanță, nu trebuie neapărat să mergi la sală. Câteodată, este suficient un mers accelerat o jumătate de oră pe zi, cinci zile pe săptămână, mers în parc. Dacă simțim că obosim, dacă simțim că transpirăm puțin, este suficient. Mișcarea este foarte importantă. Nu ignorați simptomele pe care le aveți. Foarte mulți oameni spun ,,dacă nu știu, nu mă poate afecta, mai bine să nu știu, nu vreau să mă îngrijorez”. Este foarte dăunătoare această gândire. Dacă aflăm din timp avem toate opțiunile pe masă. Când aflăm la final opțiunile sunt foarte limitate. Și nu în ultimul rând, este o paletă largă de schimbări ale stilului de viață pe care deja le cunoaștem, se mediatizează și la televizor, știm cu toții despre ele, sunt și spot-uri între reclame, consumul de grăsimi, consumul excesiv de zahăr, o viață sedentară nu este bună, stresul nu este bun. Le cunoaștem pe toate acestea. Practic, trebuie să luăm viața în serios, nu cred că este un efort prea mare.

Share This Article