Problemele tiroidei în sarcină. Ce trebuie să știe gravidele

Funcția tiroidiană normală este foarte importantă atât pentru obținerea cât și pentru menținerea unei sarcini normale. O sarcină normală determină o serie de schimbări importante fiziologice și hormonale care alterează funcția tiroidiană. Care sunt  problemele hormonale ce pot să apară în sarcină, dar și ce ar trebui să facă o gravidă care a fost diagnosticată cu tiroidă? Ne ajută cu informații extrem de utile dr. Andreea Sultana, medic specialist endocrinolog, la Centrul Medical GINECHO. În cadrul GINECHO femeile pot beneficia de servicii medicale complexe oferite de o echipă medicală multidisciplinară. 

Media10: Ce schimbări hormonale apar de la începutul sarcinii până în momentul în care gravida aduce copilul pe lume?

Andreea Sultana: În sarcină se produc modificări endocrine importante, apare o adevărată furtună hormonală, manifestări de care sunt responsabile atât glandele endocrine materne, cât și placenta, care este un organ specific gestației și în această perioadă se transformă într-o adevărată glandă endocrină. Practic, toate glandele endocrine, și în special hipofiza de la nivel central, se hipertrofiază. Această hipertrofie reproduce o hipersecreție, adică o producție în exces de hormoni la oricare dintre nivele. De aceea, orice gravidă trebuie să știe că dacă apar modificări în profilul hormonal trebuie să aibă o discuție cu medicul, pentru a stabili dacă acele modificări hormonale fac parte dintr-un context patologic sau sunt modificări normale în perioada gestației.

,,Evaluarea glandelor endocrine este ideal a se realiza anterior obținerii unei sarcini”

Media10: Când ar trebui să se prezinte gravida la medicul endocrinolog?

A.S.: Este îndrumată de medicul ginecolog. Ar fi bine să se realizeze o evaluare, un profil hormonal, anterior de a rămâne însărcinată. Este ideal acest lucru pentru a fi sigur că totul funcționează în parametri optim, deoarece se știe că patologia endocrină este mai frecventă la femei decât la bărbați și în special patologia glandei tiroide.

Media10: Ce înseamnă prolactina și modificările care apar în acest sens în perioada sarcinii sau dinainte de a rămâne însărcinată. Ce ar trebui să știe gravidele din acest punct de vedere?

A.S.: Este bine să evalueze funcționarea glandei hipofize prin această determinare hormonală a prolactinei. Este un hormon deosebit de important în fertilitate și orice evaluare crescută ar trebui să atragă atenția și să urmeze un consult la medicul ginecolog și endocrinolog pentru a vedea dacă este nevoie de tratament. Se știe că fiziologic prolactina crește în sarcină și la alăptare, iar în afara sarcinii orice hiperprolactinemie (creșterea hormonului prolactină) trebuie verificată printr-un consult și prin evaluări de laborator pentru a stabili cauza și pentru a recomanda un tratament specific.

,,Tratamentul trebuie continuat deoarece tiroida fătului se dezvoltă și devine funcțională după trei luni de sarcină”

Media10: Ce trebuie să știe pacientele care sunt deja diagnosticate cu tiroidă și au rămas însărcinate?

A.S.: Odată ce au aflat că sunt însărcinate tratamentul trebuie continuat deoarece tiroida fătului se dezvoltă și devine funcțională după trei luni de sarcină. Este absolut necesar ca tiroida mamei să funcționeze în parametri, să fie bine controlată terapeutic astfel încât fătul să aibă un necesar optim de hormoni tiroidieni, care să-l ajute să se dezvolte optim și, totodată, ajută și sarcina să se desfășoare în condiții normale.

Media10: Este nevoie ca gravida să facă o urmărire periodică și la medicul endocrinolog?

A.S.: Da, lunar sau la recomandarea medicului ginecolog, pentru a fi siguri că tratamentul este urmat corespunzător și dozările hormonale sunt în limite.

Media10: Dacă nu sunt luate măsuri fătul poate să fie afectat de faptul că mama suferă de tiroidă?

A.S.: Există situații în care poate să fie afectat, de aceea trebuie să ne luăm măsuri astfel încât să nu se producă acest lucru.

Femeile însărcinate pot dezvolta tiroidă și după naștere

 Media10: Pot exista cazuri în care gravida nu a avut niciodată probleme cu glanda tiroidă și pe parcursul sarcinii să dezvolte această afecțiune?

A.S.: Da, sau după naștere. Există așa-numita tiroidită postpartum, care poate să apară pe o tiroidă care anterior nu a prezentat nici un fel de dezechilibru hormonal. Poate că-monitorizările periodice, ecograf și analizele au fost în parametri, dar postpartum la un anumit interval de timp, postpartum să apară modificări ecografice sau modificări de laborator. Vizita la medicul endocrinolog nu trebuie să se întrerupă în momentul în care copilul a fost adus pe lume, este nevoie în continuare de controale periodice pentru a ne asigura că totul este în ordine.

INFOBOX

  • Femeile sunt mai predispuse la a dezvolta o boală tiroidiană decât bărbații.
  • Asociația Americană a Endocrinologilor Clinicieni (AACE) raportează că femeile sunt de cinci până la opt ori mai expuse riscului de a suferi de o boala tiroidiană.
  • Una din opt femei dezvoltă probleme tiroidiene de-a lungul vieții, iar aproximativ 6 din 1000 din femeile însărcinate dezvoltă hipertiroidism și aproximativ 2 din 1000 au hipotiroidism.
  • Glanda tiroidă influențează modul în care funcționează fiecare celulă, țesut sau organ, de la mușchi, oase și piele la tractul digestiv, creier, inimă. Are un rol important în reglarea metabolismului, astfel încât celulele să funcționeze normal. Afecțiunile tiroidiene sunt determinate de diferite dereglări la nivelul producției de hormoni, iar dacă nu sunt tratate la timp, acestea se pot agrava și pot cauza alte probleme severe de sănătate.

 

Total
50
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

 Secția de Pediatrie de la SCJU Arad, renovată cu ajutorul donațiilor. Povestea care ne arată că SE POATE

Next Post

Infarctul miocardic. Cum poate fi prevenit și ce simptome prezintă – dr. Cristian Militaru, cardiolog

Related Posts
Verified by MonsterInsights