Perseverență și viziune. Mihaela Crușoveanu, eleva de 10 a Liceului de Arte din Craiova

Mihaela Crușoveanu este eleva de 10 a Liceului de Arte ,,Marin Sorescu” din Craiova, după media de la examenul de Bacalaureat. Chiar dacă au fost oameni care îi spuneau că o să moară de foame cu artă, Mihaela a găsit sprijinul necesar și a avut încredere în ea că va reuși să ajungă unde își propune. A fost sprijinită de părinți și prieteni, dar și de profesorii liceului, cât și de cei din gimnaziu. Nu se gândește să plece în străinătate la facultate sau în alt oraș. Vrea să rămână în Craiova pentru că este de părere că poți face performanță oriunde dacă ești serios și muncești.

Autor: Marina Andrei

 

 

Media10: Cum ai reușit să obții media 10 la examenul de Bacalaureat?

Mihaela Crușoveanu: Pe lângă faptul că mi-am acordat timpul necesar să învăț, cred că mai important a fost că am avut încredere în mine. Contează foarte mult să fii liniștit și să crezi în tine în timpul unui examen, să nu te panichezi. A contat foarte mult și sprijinul acordat de părinții și prietenii mei, care mereu m-au susținut moral și m-au încurajat indiferent de situație.

„Sunt mândră că am reușit să mă autodepășesc”

Media10: Ce semnifică pentru tine această medie de 10?

M.C.: Pentru mine, media 10 este o realizare. Sunt mândră că am reușit să mă autodepășesc. Scopul meu nu a fost niciodată să obțin media 10 la Bacalaureat, iar după terminarea probelor nu am crezut deloc că o să iau 10. A fost o surpriză plăcută și un mic șoc pentru mine.

Media10: Cum te-ai pregătit în această perioadă grea?

M.C.: Începerea carantinei a fost o perioadă grea și o schimbare bruscă pentru noi toți. Personal, tot ce am putut să fac în cele două luni ca să mă pregătesc a fost să-mi fac un program de studiu. Nu am pus multă presiune pe mine, am încercat să mă adaptez la stilul de învățat care mi se potrivește. M-au ajutat, de asemenea, și cursurile online ținute de profesorii mei. Fiecare s-a implicat în felul său și în final am reușit să trecem peste această situație.

„Susținerea părinților este foarte importantă pentru elevi”

Media10: Care crezi că trebuie să fie atitudinea unui părinte al cărui copil are examen?

M.C.: Consider că susținerea părinților este foarte importantă pentru elevii care se află în stresul examenului de bac. Susținerea morală din partea persoanelor dragi este de mare ajutor într-o perioadă ca aceasta deoarece fiecare adolescent este diferit și are nevoie de suport în mod diferit. O greșeală pe care o fac părinții înainte de examenul de bac este să pună presiune pe copii. Să le fixeze ca țintă o anumită notă, iar acest lucru, din punctul meu de vedere, este stresant pentru un elev. În ceea ce privește perioada de după examen, părinții ar trebui să fie mândri de copii lor indiferent de nota obținută, fie că au promovat sau nu. Nu este o tragedie să nu promovezi. Copiii au în continuare nevoie să fie încurajați și susținuți de părinții lor.

 Media10: Cum a fost perioada liceului?

M.C.: Am trăit o experiență minunată în cei patru ani de liceu. Am avut parte de un colectiv superb în care m-am integrat foarte repede. De asemenea, m-am înțeles bine și cu profesorii și am încercat să iau ce-i mai bun de la fiecare. Mă bucur mult că am ales Liceul de Arte ,,Marin Sorescu” în favoarea oricărui alt liceu. Sunt sigură că nu o să regret niciodată această alegere.

See Also

Media10: Ce materie ți-a plăcut cel mai mult?

M.C.: Au fost multe materii pe care le-am îndrăgit, dar în special, învățând la un liceu de arte, preferam atelierul. Pe lângă faptul că orele de atelier au fost motivul principal pentru care am ales Liceul de Arte din Craiova, îmi plăceau, în special, datorită profesorului nostru, arhitectul Radu Popescu. Este un profesor pe care l-am apreciat și îl apreciez în continuare foarte mult pentru că ne-a învățat lucruri folositoare, atât în domeniul arhitecturii, cât și în viața de zi cu zi.

Nu mă gândesc să plec în străinătate, consider că putem să facem lucruri frumoase și în România”

 Media10: În cei 12 ani de studiu a existat un cadru didactic care și-a pus amprenta asupra ta? 

M.C.: Da. Pe lângă domnul arhitect au mai existat câțiva profesori. Nu pot să-i enumăr pe toți, însă o să încerc să punctez cele mai importante aspecte. Primul cadru didactic care și-a pus amprenta într-un mod pozitiv asupra mea a fost profesoara de istorie din clasa a VI-a, Cule Lăcrămioara, care m-a susținut din tot sufletul să continui la Liceul de Arte, când nimeni nu o făcea. Era o persoană empatică și sensibilă care mereu ne-a susținut și ne-a ajutat, chiar și în afara orelor de curs. În continuare reprezintă unul dintre modelele mele în viață și o apreciez nespus de mult. Odată ce am ajuns la liceu, am cunoscut câteva cadre didactice care m-au ajutat în procesul meu de a evolua și pe care o să mi le amintesc mereu, printre care și domnul meu diriginte, Ionel Grigorescu. Au existat însă, și profesori care și-au pus amprenta asupra mea într-un mod negativ, profesori care nu m-au susținut în procesul meu artistic și care îmi spuneau să mă reprofilez deoarece ,,cu arta o să mori de foame, trebuie să urmezi un liceu teoretic pentru că ești deșteaptă”. Îmi pare sincer rău că există profesori de genul, care își descurajează elevii și îi îndeamnă să fie altceva decât ceea ce sunt și care nu le susțin visele. De atunci, am luat în considerare domeniul învățământului ca pe o opțiune de viitor, încercând să nu fiu ca profesorii care și-au creat o imagine negativă în viziunea mea, ci ca aceia pe care i-am luat drept model.

Media10: Ce îți dorești să faci mai departe?

M.C.: O să studiez la Universitatea din Craiova. Deși aș putea alege și alte orașe din România, am decis să rămân în Craiova deoarece m-am îndrăgostit de acest oraș și mi-ar plăcea să mă stabilesc aici la un moment dat. Nu mă gândesc să plec în străinătate, consider că putem să facem lucruri frumoase și în România, însă primul pas este să îi acordăm o șansă. Schimbarea nu o să se producă brusc, schimbarea începe cu fiecare dintre noi, cu pași mărunți, dar siguri.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top