Cum ajuți copilul să facă față dezamăgirilor

Notele mici. Atitudinea și reacțiile colegilor, cadrelor didactice și părinților. Presiunea competiției școlare și sociale. Copiii sunt profund emoționali, iar partea rațională și matură a creierului lor nu funcționează la fel de bine ca cea sensibilă. Atunci cand dorințele și speranțele lor sunt neîndeplinite, ei pot experimenta sentimente puternice de dezamăgire. Cum putem să îi ajutăm să gestioneze situațiile grele și să aibă o mentalitate de învingător?

ARTICOLUL FACE PARTE DIN GHIDUL ELEVULUI, PĂRINTELUI ȘI PROFESORULUI REALIZAT DE MEDIA10 ȘI ȘCOALA TERRAVEDA CRAIOVA

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Școala este locul unde copiii nu acumulează decât informații, ci și mediul unde își formează caracterul și experimentează tot felul de situații și sentimente. La vârsta de 6 – 7  ani copilul începe sa reacționeze emoțional la dezamăgiri cauzate de colegi sau de notele mici, de cele mai multe ori.  

Un experiment efectuat de psihologii de la Universitatea Missouri (SUA) a demonstrat că 75% dintre elevii unei clase care au primit note mici au avut o serie de tulburări psiho-afective în următoarele 9 – 10 luni.

Ascultă copilul și empatizează cu el

Primul pas prin care copilul poate fi ajutat este ca învățătorul și părintele să se vorbească cu el despre emoțiile, gândurile și comportamentele pe care le are atunci când este dezamăgit. Recunoașterea emoțiilor pe care copiii le trăiesc în urma unei dezamăgiri, de frustrare, furie sau tristețe, îi vor ajuta să simtă că înțelegeți cu adevărat prin ce trec.

Ascultați copilul atâta timp cât are nevoie, nu vă grăbiți să trageți concluzii în locul lui sau să rezolvați problema. Simpla ascultare și validarea emoțiilor. „Știu că ești supărat”, „Îți înțeleg nemulțumirea” , este ceea ce are nevoie cu adevărat un copil, care trece printr-o dezamăgire. 

Copilul trebuie încurajat să găsească soluții singur

În sistemul românesc se pune accent pe rezultate. De cele mai multe ori, copiii cu note proaste sunt discreditați. Datoria părintelui este să-și pregătească copilul pentru viitor din punct de vedere academic, notele sunt importante astăzi, dar foarte  important este și echilibrul emoțional transmis copilului. Chiar dacă a primit o notă mica, el trebuie să înțeleagă că este iubit în continuare de părinții săi, să simtă deschidere față de părinți, să găsească împreună cauza eșecului și să caute o soluție. Încurajarea copilului să vină cu soluția proprie la o problema este o abordare mai utilă decât rezolvarea problemei pentru el. În acest fel și când o să devină adolescent sau tânăr va putea face față problemelor, pe care viața le va scoate în cale.

Copilul trebuie ajutat să înțeleagă faptul că greșeala este inevitabilă. Este bine ca părintele sau cadrul didactic să îi povestească copilului experiențele proprii și soluțiile pe care le-au găsit mereu pentru a merge mai departe.  

Învață copilul să se concentreze mai mult pe realizări decât pe dezamăgiri

Dezvoltă-i o perspectiva pozitivă asupra vieții. Acest lucru îl va ajuta să vadă mereu lucrurile în context general, să capete mai multă încredere în el și să depășească mai ușor momentele dificile. De asemenea, copilului trebuie să i se explice că unele așteptări nu sunt realiste.

Ajută copilul să găsească ceva la care este cel mai bun

Una dintre cele mai comune dezamăgiri de care se lovesc copiii este că nu sunt la fel de buni ca prietenii sau colegii lor, nu au fost recrutați în echipa de volei, nu le-a ieșit desenul perfect, nu au luat nota cea mai mare. Eșecul poate să fie și un moment de  motivație pentru copii, un moment care să îi determine să exerseze și să studieze mai mult sau să încerce o abordare diferită. Ei trebuie să fie încurajați și îndrumați să găsească domeniul la care și sunt buni și care îi face fericiți. 

Sursă foto: gettyimages.com

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Parent as Coach, curs despre copii gândit pentru adulți, în Craiova

Next Post

Metodă revoluționară de realizare a lucrărilor dentare, în Craiova

Related Posts
Verified by MonsterInsights