Trei din zece români nu mai au niciun dinte natural și peste 70% au carii sau alte probleme. Tratamentele de estetică dentară și cele protetice au evoluat și pacienții craioveni pot să beneficieze de cele mai bune materiale și tehnici medicale folosite în acest moment la nivel mondial. În cadrul clinicii Dentaline medici stomatologi și tehnicienii dentari rezolvă problemele dentare cu ajutorul celei mai precise, inovative și moderne metodă de reconstituire la nivel mondial, tehnologia CAD-CAM, care este foarte des utilizată în medicina dentară din Statele Unite ale Americii și Germania.
AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ
Tehnologia digitală CAD-CAM, disponibilă în clinica de stomatologie Dentaline din Craiova, care are integrat și un laborator performant de tehnică dentară, este asemănătoare cu cea a imprimantelor 3D, prin care se pot executa lucrări dentare de mare precizie și care ajută tehnicianul dentar să realizeze cele mai bune lucrări dentare. Denumirea acestei tehnologii poate fi asociată restaurărilor protetice obținute prin tehnologie de frezare. Numele sistemului este alcătuit din inițialele cuvintelor ce denumesc procesele realizate de acesta: CAD (computer aided design) care înseamnă modelarea cu ajutorul computerului și CAM (computer aided manufacturing) indică manufacturare cu ajutorul computerului.
VIDEO
Sistemul CAD/CAM este alcătuit dintr-un scanner, un computer cu un soft de imagine 3D și o unitate de frezare cu freze diamantate, rapide și precise care transformă datele adunate de medicul stomatolog într-o lucrare perfectă.
„Lucrurile se întâmplă în felul următor: în cabinet se ia o amprentă cu materiale clasice sau o amprentă optică cu un scanner intraoral, toate acestea informații ajung în laboratorul de tehnică dentară și sunt procesate în mod analog sau digital”, explică Lucian Drăghici, tehnician dentar în laboratorul Dentaline.
Materialul pe care sunt efectuate aceste lucrări cel mai des este zirconiul, un material preferat tot mai mult de către pacienți datorită proprietăților sale, dar și aspectul pe care îl oferă dinților ceramici pe suport de zirconiu, acesta fiind identic cu cel al dinților natural.
„Această tehnologie presupune o parte de procesare a datelor și o parte e execuție fizică a lucrării. Tehnologia digitală înseamnă accesul la mai multe tipuri de materiale, la care prin tehnica analogă nu aveam acces. Mă refer aici, ca prim exemplu, la zirconiu. Lucrările de zirconiu se poate face numai prin tehnică digitală, altfel este multă pierdere de timp și nu poți să ții pasul cu tot ce apare nou”, spune Lucian Drăghici, tehnician dentar Dentaline.
Un alt beneficiu al lucrărilor protetice pe suport de zirconiu realizate cu ajutorul sistemului CAD/CAM este timpul redus de finalizare a procedurii, dar și faptul că proiectul lucrării rămâne salvat și se poate reveni la el ori de câte ori este nevoie.
„Tehnologia aceasta are avantajul că proiectul rămâne salvat designul lucrării și dacă cumva apare un accident cu lucrarea, spre exemplu, dacă pacientul mușcă din ceva tare și se poate întâmpla să se spargă lucrarea, nu mai trebuie reluat tot procesul, pur și simplu se dă comandă, se face coroana respectivă și doar se cimentează. Totul se lucrează mult mai rapid și cu mai multă precizie”, explică dr. Emma Drăghici, medic stomatolog Dentaline.
Sistemul CAD-CAM folosește blocuri solide de ceramică colorată pentru a putea redă naturalețea, frumusețea, rezistență și funcționalitatea dintelui. Control este mult mai precis asupra aspectului final al lucrării. Se poate vedea întâi pe calculator într-un proces de simulare, după care se poate trece direct la execuția lucrării protetice.
„Pacienții primesc aceeași calitate a lucrărilor ca cei din Germania sau America. Materialele pe care le folosim sunt cele mai bune din lume la ora actuală. Această tehnologie ne ajută chiar și în terapia pe implante unde trebuie să aduci o funcționalitate și o estetică corespunzătoare. Pe lângă lucrările clasice pe care le făceam pe implante cu bonturile metalice acum putem să aducem un plus din punct de vedere estetic pentru că putem face și personalizarea bontului, nu numai a dintelui, a coroanei. Este extrem de folositor mai ales pentru zona frontală unde întâlnim probleme legate de nivelul și forma gingiei. Pentru o estetică corespunzătoare trebuie să ținem cont de toate acestea”, spune dr. stomatolog Emma Drăghici.
Contact Dentaline:
Str. Bibescu, nr.54, Craiova
Tel:
0754 752 866
0745 628 541
0351 446 340