Copilul tău se trezește greu dimineața? Nu știi cum să îl ajuți? Atunci ar trebui să iei în calcul toate variantele și să elimini posibilele cauze. Părinții sunt cei care trebuie să instituie un program strict și să creeze obiceiuri sănătoase pentru copii. Un copil care nu se odihnește suficient nu numai că se va trezi greu dimineața, dar va fi frustrat și somnoros toată ziua. Cum putem să-l facem pe cel mic să se trezească mai ușor? Ce obiceiuri trebuie eliminate? Aflăm de la Mihaela Scăunașu, psihoterapeut la Școala Gimnazială „Terraveda”.
Media10: Mulți copii întâmpină dificultăți în trezirea de dimineață atunci când începe școala. De ce se ajunge în această situație?
Mihaela Scăunașu: Cred că este înțeleasă greșit ideea că un copil care nu se trezește dimineața este un copil leneș. Nu ne ajută cu nimic să etichetăm copiii astfel și nu este în regulă nici pentru ei să tot audă acest lucru. Dacă un copil nu reușește să se trezească dimineața este pentru că există niște cauze în spate. În primul rând, o cauză importantă ar putea fi lipsa orelor de somn. Un copil care nu doarme suficient sau care se culcă foarte târziu se va trezi greu dimineața.
În al doilea rând, trebuie să excludem cauzele medicale care pot exista. Putem efectua și analize medicale pentru a vedea dacă există anumite carențe în organism. De asemenea, copilul poate să prezinte apnee în somn și sforăit, insomnie sau enurezis (n.r. accidente urinare diurne sau nocturne). În al treilea rând, pot să existe și cauze emoționale care să vină la pachet cu cele medicale sau nu, iar aici vorbim de coșmaruri, tulburări de somn fără o cauză medicală.
Cât trebuie să doarmă copiii?
Media10: În funcție de vârstă, câte ore ar trebui să doarmă un copil pentru a se simți odihnit?
Mihaela Scăunașu: Numărul orelor de somn depinde foarte mult de vârsta copilului. O să ne concentrăm pe copiii de școală primară și gimnazială, deci cu vârste cuprinse între șase ani și 14 ani. Între șapte-12 ani, copiii au nevoie de 10-12 ore de somn pe zi, iar între 13-18 ani au nevoie de nouă-10 ore de somn pe zi. Pe lângă aceste repere, trebuie să luăm în calcul fiecare copil în parte cu particularitățile sale.
„Este esențial să existe un ritual în viața copiilor pentru că ei au nevoie de siguranță, de stabilitate”
Media10: Cât de important este să existe un program în viața copilului?
Mihaela Scăunașu: Trecerea copilului de la grădiniță la școală presupune, de cele mai multe ori, lipsa somnului de după-amiază, un lucru extrem de important care trebuie tratat ca atare. Lipsa somnului de după-amiază poate să vină la pachet cu un consum energetic mai mare și cu o oboseală resimțită mai mult de copil. Prin urmare, este nevoie de un program bine stabilit în viața copilului. În primul rând, trebuie să ne asigurăm că ora de culcare a copilului este relativ constantă. Conform studiilor, somnul este mult mai eficient în intervalul orar 22:00 – 02:00, atât pentru copii, cât și pentru adulți.
În al doilea rând, este esențial să existe un ritual în viața copiilor pentru că ei au nevoie de siguranță, de stabilitate. Lucrurile spontane și ieșirea constantă din zona de confort nu îi ajută deloc. Pe de altă parte, copilul are nevoie să-și consume energia cu ceva timp înainte de somn. Prin urmare, trebuie să ne asigurăm că petrece suficient timp în aer liber, în natură. Acesta ar trebui să fie un ritual zilnic, indiferent de anotimp. Astfel, ne asigurăm că cel mic își echilibrează sistemul nervos după școală.
„Nu ar trebui să lăsăm copilul în fața ecranelor cu cel puțin o oră înainte de somn”
Media10: Sunt mulți copii care stau pe telefon înainte de culcare sau se uită la televizor. Ar trebui schimbate aceste obiceiuri?
Mihaela Scăunașu: Ecranele nu fac decât să suprastimuleze sistemul nervos, să îi agite pe copii, deci nu sunt indicate înaintea orei de culcare. Nu ar trebui să lăsăm copilul în fața ecranelor cu cel puțin o oră înainte de somn. De asemenea, nu trebuie să existe televizor în camera copilului sau cel puțin să nu se uite la el înainte de somn, să nu adoarmă cu televizorul aprins. Televizorul este un stimul obositor și atunci somnul nu va fi odihnitor. Înainte de culcare, părinții pot face orice altă activitate cu copilul: citit, diverse joculețe, să pună o melodie pe fundal, lucruri care să-l liniștească, să-l relaxeze.
Cum „păcălim” copilul să se trezească dimineața?
Media10: Trezitul de dimineață nu este o plăcere pentru copii, mai ales când vine vorba de școală. Cum facem să îl ajutăm pe cel mic să se trezească mai ușor dimineața?
Mihaela Scăunașu: Dacă am bifat toate aspectele enumerate mai sus și am exclus posibilele cauze, atunci părinții se pot folosi de tot felul de trucuri care îl pot face pe cel mic să se trezească mai ușor dimineața. În primul rând, este indicat să lăsăm lumina naturală să pătrundă în cameră. Lumina naturală stimulează producerea de serotonină de la nivelul creierului, ceea ce conferă energie. Pe lângă asta, trebuie să aerisim camera în care doarme copilul, să lăsăm aerul proaspăt să pătrundă, să intre razele soarelui. În al doilea rând, ar fi indicat să îi dăm motive copilului să se trezească cu drag, cum ar fi: să-i povestim ce urmează să facă la școală sau după școală, ce urmează să mănânce la micul dejun, ceva care știm că îi place.
În al treilea rând, ne putem ajuta de o jucărie preferată a copilului, putem să intrăm într-un joc, să-i dăm glas jucăriei și să facem o poveste. Pe de altă parte, am putea să-i propunem o mică întrecere: cine este gata mai repede, cine se încalță mai repede, cine își alege hainele mai repede. Astfel, atenția copilului va fi îndreptată în acea direcție, va crește nivelul de energie și, automat, va ieși din starea de somnolență. De asemenea, dacă nu sunt impuse uniforme la școală, este indicat să alegem hainele copilului de seara și să nu mai consumăm energie dimineața pentru acest lucru, să negociem sau să avem conflicte.
„Lucrurile se pot rezolva ușor dacă ne mobilizăm de la început”
Media10: Când ar trebui să apelăm la un psiholog și cum ne poate ajuta acesta să rezolvăm problema trezitului de dimineață?
Mihaela Scăunașu: Am avut câteva cazuri, însă, de obicei, situațiile sunt punctuale, când există o cauză medicală, emoțională. Când este ceva concret și părinții se simt depășiți de situație, atunci apelează la un specialist. Am avut copii cu enurezis, tulburări de somn și atunci a fost nevoie să lucrăm și să găsim cauza acestora. E important să nu lăsăm să treacă timpul, să nu devină o corvoadă acest lucru și părinții să se mobilizeze din timp pentru a găsi soluții. Uneori, soluțiile pot fi chiar la îndemână și lucrurile se pot rezolva ușor dacă ne mobilizăm de la început. În plus, cu cât atmosfera este mai bună și lucrurile sunt mai relaxate, cu atât copilul este mai eficient la școală, cooperează mai ușor, este mai liniștit și atunci totul se leagă.
Pe de altă parte, este important să lăsăm copilul să vadă consecințele trezitului târziu, întârzierii. Părinții nu trebuie să ia toate aceste consecințe asupra lor, să încerce să-l protejeze pe copil. Din contră, trebuie lăsat să vadă ce se întâmplă dacă se trezește târziu: întârzie la oră, ratează anumite activități. Ușor, ușor e nevoie să responsabilizăm și copilul în acest sens, să știe ce se întâmplă dacă întârzie.