Pielea reprezintă cel mai mare organ al corpului omenesc. Prin urmare, trebuie să ne preocupăm de frumusețea și sănătatea ei. Chiar dacă organismul nostru produce în mod normal colagenul, care oferă luminozitate, fermitate pielii, acest lucru se schimbă pe parcursul timpului. Cu cât înaintăm în vârstă, cu atât secreția de colagen scade. Acest lucru se vede prin apariția ridurilor, aspectul tern și pielea laxă. Mai mult decât atât, colagenul contribuie și la sănătatea oaselor, articulațiilor, mușchilor, deci este esențial pentru buna funcționare a întregului organism.
Suplimentele alimentare pe bază de colagen sunt la modă în zilele noastre. Femeile, în special, se confruntă cu apariția ridurilor și pielea laxă, iar asta le determină să caute cele mai bune soluții pentru a se menține cât mai frumoase: „Sunt două tipuri de suplimente care sunt cele mai populare: colagenul hidrolizat (pudra de colagen) și gelatina”, spune dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie.
Cât de eficiente sunt suplimentele cu colagen?
Totuși, eficiența acestora nu este dovedită științific. Beneficiile suplimentelor alimentare pe bază de colagen sunt nenumărate, conform firmelor producătoare, însă medicii dermatologi nu pot confirma acest lucru: „Nu există studii cu privire la efectele suplimentelor de colagen, însă firmele producătoare susțin că ar crește masa musculară în combinație cu exercițiile fizice. De asemenea, au și un rol protectiv în apariția și progresia artrozei, precum și în menținerea elasticității pielii”, precizează dr. Simona Marinoaica.
Cum se administrează?
Pe lângă faptul că asigură aportul zilnic necesar de colagen hidrolizat, majoritatea suplimentelor conțin și alte oligoelemente care contribuie la menținerea sănătății pielii, oaselor și articulațiilor, precum: vitamina C, vitamina E, acid hialuronic. În ceea ce privește administrarea, depinde de fiecare producător în parte. Chiar dacă nu sunt menționate contraindicații la administrarea suplimentelor de colagen, nu este indicat să depășim doza recomandată de producător: „Atât în Europa, cât și în America nu există reglementări în ceea ce privesc suplimentele de colagen, dar, ca orice supliment alimentar, trebuie citit cu atenție prospectul producătorului pentru a nu depăși doza recomandată”, afirmă medicul dermatolog.
„Dacă luăm o doză foarte mare, nu ne întinerește pielea mai repede”
Sunt situații în care, din dorința de a vedea rezultatele mai rapid, este administrat mai mult decât este recomandat. Ei bine, acest lucru nu determină efecte mai rapide: „Dacă luăm o doză foarte mare nu se întâmplă nicio minune, nu ne întinerește pielea mai repede”, spune dr. Simona Marinoaica, medic primar dermato-venerologie. Dimpotrivă, pot apărea anumite simptome neplăcute, care pot fi resimțite în timp: „Consumul în exces poate să ducă la apariția unor reacții adverse: dureri la nivelul articulațiilor, miros sau gust necorespunzător, nu se poate absorbi”, conchide medicul dermatolog.