Investițiile în sistemul de învățământ sunt prioritate pentru Primăria Municipiului Craiova. În 2023 va fi alocat un buget de 246 de milioane de lei, a anunțat primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu. Banii vor fi folosiți în vederea funcționării, întreținerii și modernizării școlilor din Craiova. Cum sunt repartizați banii pe unitățile de învățământ?
49 de milioane de euro vor fi folosiți în vederea funcționării și întreținerii tuturor unităților de învățământ din Craiova.
„246 milioane lei, reprezentând 49 de milioane de euro, reprezintă bugetul pentru funcționarea și întreținerea celor nouă creșe, 43 de grădinițe, 23 de școli și 25 de licee, seminarii și colegii de pe raza Municipiului Craiova, precum și pentru opt unități de învățământ particular, pentru naveta profesorilor, bursele elevilor, drepturile bănești ale copiilor cu CES și stimulentele financiare acordate copiilor din familii defavorizate în scopul stimulării participării în învățământul preșcolar”, declară primarul Municipiului Craiova, Lia Olguța Vasilescu.
Se construiesc două creșe
Din bugetul local se va suporta partea de cofinanțare pentru construirea a două creșe: una în cartierul Romanescu și una cartierul Veterani. „Proiecte cu finanțare externă nerambursabilă aflată în curs de implementare la capitolul învățământ: construirea a două creșe pe strada Potelu în cartierul Romanescu și strada Artileriei în cartierul Veterani – 8000 de lei. Cele două proiecte sunt finanțate prin PNRR, de aceea suma este atât de mică, partea noastră de cofinanțare”, spune primarul Craiovei.
Grădinițe și școli, modernizate
16 milioane de lei vor fi alocați în vederea creșterii eficienței energetice pentru trei grădinițe: Grădinița „Floare Albastră”, Grădinița cu Program Prelungit „Elena Farago”, Grădinița „Piticot” și creșele: nr. 3, nr. 8 și nr. 5. În plus, va fi îmbunătățită infrastructura educațională din Craiova. Vor fi reabilitate și modernizate mai multe școli și grădinițe din oraș.
„Creșterea eficienței energetice pentru grădinițele: Grădinița „Floare Albastră”, inclusiv Creșa nr. 3; Grădinița cu Program Prelungit „Elena Farago”, inclusiv Creșa nr. 8; Grădinița „Piticot”, inclusiv Creșa nr. 5 – 16 milioane de lei. Îmbunătățirea infrastructurii educaționale din Municipiul Craiova prin construcția, reabilitarea, modernizarea, extinderea și echiparea Școlii „Mircea Eliade”, a Școlii „Gheorghe Țițeica” și a Colegiului Tehnic de Industrie Alimentară – 24 milioane lei și a Grădiniței „Curcubeul Copilăriei”, Grădinița „Căsuța cu povești”, Grădinița „Ion Creangă” și a Grădiniței Pheonix – 31 milioane lei”, adaugă Lia Olguța Vasilescu.
Pentru limitarea răspândirii COVID-19 în unitățile de învățământ, au fost alocată o sumă de 40 de milioane de lei. Chiar dacă s-a renunțat la măști, școlile dispun de materiale de curățenie, dezinfectant și aparatură de filtrare a aerului.
„Măsuri pentru limitarea răspândirii coronavirusului în unitățile de învățământ preuniversitar din municipiul Craiova – 40 de milioane lei. Este un proiect început în perioada când era coronavirusul. Între timp, am renunțat la măștile care trebuiau să ne vină în acest proiect, dar au rămas materialele de curățenie, dezinfectant și aparatură de filtrare a aerului care cred că sunt necesare în toate școlile”, afirmă primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu.
Se asigură cofinanțarea pentru reabilitatea și consolidarea corpului central al Colegiului „Carol I” și Opera Română Craiova.
„Vor fi luate măsuri de performanță energetică a clădirilor din șase unități de învățământ din Craiova, unde va fi alocată o sumă de 6,5 milioane lei, la care se adaugă 2,9 milioane euro din împrumutul BERT. De asemenea, pentru reabilitarea și consolidarea corpului central al Colegiul Național „Carol I” și Opera Română Craiova avem 10.000 de lei, partea de cofinanțare, pe care am pus-o, urmând să completăm pe parcursul anului pe măsură ce lucrările încep să evolueze. Până acum, a fost demarată această procedură de execuție a lucrărilor după ce am așteptat mai bine de un an și jumătate avizele de la celelalte instituții”, declară primarul Craiovei.
Investiții în căminele liceelor
Mai multe licee și școli din Craiova vor dispune de reparații capitale, unde vor fi achiziționate și centrale termice, bugetul fiind de 2,4 milioane de lei. La liceul Tehnologic „Constantin Brâncuși” va fi achiziționat un camion C1 pentru școala de șoferi. De asemenea, vor fi amenajate căminul și cantina de la Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu” cu 1,5 milioane lei.
„Vor fi efectuate reparații capitale și achiziții centrale termice la Colegiul Național Pedagogic „Ștefan Velovan”, Colegiul Național „Elena Cuza”, Liceul Charles Laugier, Școala Gimnazială „Gheorghe Bibescu”, Școala „Ion Creangă”, Grădinița „Tudor Vladimirescu” – 2,4 milioane lei. Va fi achiziționat un camion C1 pentru școala de șoferi de la Liceul Tehnologic „Constantin Brâcuși”, bugetul alocat fiind de 270.000 de lei; amenajarea căminului internat și cantină elevi pentru Liceul cu Program Sportiv „Petrache Trișcu”, actualizare ET, audit energetic și DALI – 73.000 de lei; reabilitare și împrejmuire Grădinița „Căsuța Fermecată” – 1,5 milioane lei; dotarea cu echipamente pentru prepararea alimentelor la unitățile de învățământ – un milion de lei”, spune primarul Craiovei.
Educația, prioritate în 2023 pentru Primăria Craiova
Primarul Craiovei anunță că bugetul alocat pentru educație, de 49 milioane de euro, este unul generos și vizează buna funcționare a unităților de învățământ din Craiova.
„Așa cum se poate observa, anul acesta nu ne-am zgârcit deloc la capitolul de educație, așa cum nu ne-am zgârcit nici anul trecut. Vorbim, așadar, despre 49 de milioane de euro care merg către unitățile de învățământ. După ce am finalizat, în anii trecuți, toate spitalele craiovene pe care le întreținem și facem igienizări în fiecare an, iată că acum prioritatea noastră sunt școlile”, conchide Lia Olguța Vasilescu.