Durerea de cap zilnică: când e banală și când ascunde o boală gravă?

Pîrlogea Claudia
19 Min Read

Te doare capul aproape în fiecare zi și ai ajuns să crezi că e ceva normal? Mulți dintre noi ignorăm această suferință, punând-o pe seama stresului, oboselii sau lipsei de somn. În realitate, durerea de cap zilnică nu este niciodată un simptom de trecut cu vederea. În unele cazuri, poate ascunde probleme serioase, de la tulburări neurologice, probleme medicale generale și până la tumori cerebrale. Care sunt cauzele durerii de cap persistente? Ce boli grave se pot ascunde în spatele acestui simptom „banal”? Când trebuie să mergem la un medic neurolog? De ce este important să depistăm la timp cauza? Ce soluții de tratament există? Aflăm răspunsurile de la dr. Mihai Botezat, medic primar neurolog la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, într-un interviu acordat Media10.

Cefaleea tensională și migrena sunt cele mai frecvente cauze ale durerilor de cap persistente

Media10: Mulți oameni spun „e doar o durere de cap”. Care sunt cele mai frecvente tipuri de cefalee și de ce apar?

Dr. Mihai Botezat: Statistic, cele mai frecvente motive pentru care pacienții se adresează unui medic din ambulatoriu sunt durerile de cap și amețelile. Pentru pacient, durerea de cap este doar o senzație neplăcută, dar pentru noi, medicii, este important să înțelegem ce tip de durere este. Poate fi o durere de cap nou apărută, persistentă, care ridică semne de întrebare, mai ales dacă pacientul nu are antecedente în acest sens. Întrebăm întotdeauna pacientul cum resimte durerea, folosind o scală de la 1 la 10, pentru a evalua intensitatea și impactul asupra calității vieții. Există și dureri de cap particulare, precum „thunderclap headache” – o durere fulgerătoare, care poate fi asociată cu ruptura unui anevrism cerebral și care este urmată adesea de simptome neurologice.

Cefaleea de tensiune (tension headache), adesea legată de stres, suprasolicitare sau schimbări de temperatură, este cel mai frecvent tip de cefalee. Migrena este o altă cauză comună, cu caracter cronic și episoade de acutizare. Durerile de cap pot avea și cauze generale precum: anemia, tratamente îndelungate cu inhibitori de pompă de protoni (omeprazol, esomeprazol), disfuncțiile tiroidiene sau problemele de statică vertebrală, care pot să dea dureri în zona cervicală. Cefaleea frontală poate fi legată de probleme oftalmologice (dioptrii necorespunzătoare sau o adaptare dificilă) sau de afecțiuni ORL, cum sunt sinuzitele.

„O durere de cap intensă, însoțită de febră, frisoane, fotofobie și fonofobie poate indica o meningită”

În context infecțios, o durere de cap intensă, însoțită de febră, frisoane, fotofobie și fonofobie poate indica o meningită și impune investigații urgente. Cefaleea localizată în vertex (în creștetul capului) este adesea asociată cu stresul și stările de anxietate. De asemenea, cefaleea occipitală, resimțită ca o presiune în zona cefei, mai ales la pacienții trecuți de 40 de ani, poate indica o criză hipertensivă. Unii pacienți cred că durerea de cap este un semn al creșterii tensiunii și se tratează doar atunci. În timp, pot ajunge să tolereze valori tensionale foarte mari fără simptome semnificative. Acest lucru crește riscul de accident vascular cerebral, fie hemoragic, fie ischemic.

Semne de alarmă. Când mergem la medic?

Media10: Cum ne dăm seama dacă durerea de cap ascunde o problemă neurologică serioasă?

Dr. Mihai Botezat: Dacă durerea de cap are un caracter episodic, durează o oră-două și cedează la un calmant obișnuit, orientarea este, de regulă, spre o cauză benignă. În schimb, dacă durerea persistă, nu răspunde la medicație, are un caracter progresiv și este însoțită de simptome precum: greață, vărsături, stare generală alterată sau manifestări neurologice, atunci vorbim despre un posibil semnal de alarmă neurologic care necesită investigații suplimentare. Manifestările neurologice specifice pot include: dificultăți de vorbire, amorțeli sau scăderea forței într-un membru. Dacă aceste simptome apar înaintea unei crize dureroase de tip migrenos, pot indica prezența unei aure migrenoase.

Media10: Când ajung pacienții, de obicei, la un specialist?

Dr. Mihai Botezat: De obicei, cefaleea tensională apare mai târziu în viață comparativ cu migrena, care debutează, de regulă, în adolescență. Totuși, nu este o regulă general valabilă. Pacienții pot prezenta simptome în diverse etape ale vieții. Unii pacienți ajung la noi după ce se confruntă cu dureri de cap ani de zile. Din fericire, astfel de cazuri sunt tot mai rare, deoarece accesul la informație este mai facil, iar oamenii caută ajutor mai devreme. În ultima perioadă, tot mai mulți pacienți ajung la medic după câteva luni de simptome, uneori chiar mai repede. Există și pacienți cu un nivel mai ridicat de anxietate care se prezintă după doar câteva zile sau o săptămână de dureri.

Durerea de cap persistentă poate ascunde o sângerare cerebrală

Media10: Poate durerea de cap zilnică să ascundă o hemoragie cerebrală?

Dr. Mihai Botezat: Dacă vorbim despre o hemoragie cerebrală de cauză anevrismală – adică provocată de o malformație vasculară congenitală sau dobândită – durerea de cap poate fi un simptom de debut. Există și alte condiții, cum ar fi unele infecții, care pot duce la tromboze venoase cerebrale. Acestea pot fi inițial silențioase, manifestându-se doar prin dureri de cap discrete. Ulterior, pot evolua, generând complicații precum formarea de anevrisme. Așadar, o durere de cap brusc apărută, de intensitate foarte mare, pe care pacientul o descrie ca fiind diferită de orice altă durere resimțită anterior, reprezintă un semnal de alarmă.

În astfel de cazuri, trebuie exclusă o hemoragie cerebrală, cel mai adesea de cauză anevrismală sau malformatică. În majoritatea cazurilor întâlnite în urgență, durerea de cap nu este de cauză anevrismală. Pot fi, de exemplu, nevralgii – dureri care urmează traiectul unui nerv. Cea mai frecventă este nevralgia Arnold, localizată în zona occipitală, care poate apărea după expunerea la curenți de aer rece (precum aerul condiționat), în context viral sau infecțios. Aceasta are un debut brusc, poate fi difuză, unilaterală sau bilaterală.

Cancerul de sân: un factor de risc pentru apariția tumorilor cerebrale

Media10: În ce situații durerea de cap zilnică poate să ascundă un cancer?

Dr. Mihai Botezat: O durere de cap apărută de novo, cu caracter progresiv și însoțită de semne neurologice, poate sugera un proces tumoral și trebuie investigată prompt. Deși astfel de cazuri sunt rare, ele există. Persoanele tinere cu antecedente de cancer de sân, chiar dacă boala a fost tratată corespunzător, trebuie monitorizate atent. Am întâlnit situații în care, la paciente cu dureri de cap aparent nespecifice și fără semne neurologice evidente, s-au descoperit tumori cerebrale. Întotdeauna când există un istoric oncologic cunoscut trebuie să evaluăm și structurile cerebrale pentru a exclude eventuale metastaze. Am avut cazuri de femei tinere, considerate stabile din punct de vedere oncologic, care s-au prezentat cu dureri de cap persistente și, în urma investigațiilor, am identificat determinări secundare cerebrale.

Media10: Durerea de cap zilnică poate să fie doar consecința unui stil de viață dezechilibrat, fără o cauză medicală?

Dr. Mihai Botezat: Da, aceasta este una dintre cele mai frecvente cauze. Lipsa igienei somnului pune o presiune considerabilă asupra organismului. Prin urmare, acest lucru poate duce la apariția durerilor de cap. De asemenea, sedentarismul, fumatul, consumul de alcool sau alte substanțe contribuie la creșterea riscului de apariție a durerilor de cap, care pot deveni cronice. Cea mai frecventă cauză a durerilor de cap de tip tensional este un stil de viață dezechilibrat, în mod special lipsa somnului. Acesta generează o serie de modificări în stilul de viață al pacientului per ansamblu.

Abuzul de analgezice, un pericol

Media10: Sunt mulți pacienți care iau analgezice de fiecare dată când au dureri de cap, chiar zilnic. Cât de periculos poate fi acest lucru?

Dr. Mihai Botezat: O cauză importantă a durerii de cap este cefaleea datorată abuzului de analgezice. Mulți pacienți iau excesiv medicamente precum paracetamol, ibuprofen sau tramadol, ceea ce duce la dezvoltarea acestui tip de cefalee, care devine extrem de dificil de tratat. Ceea ce se întâmplă, practic, este că durerea de cap se autoîntreține. Pacientul ia un medicament, iar durerea reapare. Acest lucru îl determină să ia următoarea doză la intervale din ce în ce mai scurte, până când ajunge să utilizeze doze mari de analgezice.

Inițial, pacientul poate observa o ușoară ameliorare, dar ulterior durerile nu mai cedează, iar sevrajul medicamentos devine evident. Dacă tratamentul este întrerupt brusc, pacientul va experimenta dureri de cap intense și astfel intră într-un cerc vicios. Singura cale de ieșire este un tratament medical specializat. După ce pacientul înțelege că nu mai trebuie să administreze tratamente analgezice, se poate aplica o cură scurtă cu cortizon pentru a întrerupe acest cerc vicios și a opri recurența durerilor de cap.

„Multe persoane consideră că este normal să aibă dureri de cap”

Media10: De ce este periculos să tratăm cu superficialitate o durere de cap persistentă?

Dr. Mihai Botezat: Este periculos pentru că o astfel de durere poate ascunde o afecțiune neurologică subiacentă, cum ar fi o tumoră sau o malformație cerebrală. Dincolo de aceste riscuri, este afectată semnificativ calitatea vieții pacientului, iar acest aspect este extrem de important. Am întâlnit pacienți care mi-au spus: „Domnule doctor, dacă știam că se poate rezolva această durere de cap, veneam cu patru-cinci ani în urmă.” Multe persoane consideră că este normal să aibă dureri de cap, mai ales femeile, pentru că aud astfel de experiențe în familie sau în cercul de prietene. Din punctul nostru de vedere, durerea nu este un element al normalității și există soluții eficiente pentru a îmbunătăți stilul de viață al pacientului.

Cum depistăm cauza?

Media10: Ce teste și investigații sunt necesare pentru a depista cauza durerilor persistente de cap?

Dr. Mihai Botezat: Începem cu o evaluare clinică atentă, în care urmărim anumite lucruri, cum ar fi: dacă durerea de cap a apărut recent, dacă durerea își schimbă intensitatea sau frecvența, dacă apar sau nu simptome neurologice asociate. În astfel de cazuri, este absolut necesar să facem investigații suplimentare. Am avut pacienți diagnosticați cu migrenă și tratați ca atare, dar care nu fuseseră niciodată investigați imagistic. Nu greșim cu nimic dacă, măcar o dată în viață, efectuăm un RMN sau chiar un CT cerebral.

Alte investigații utile includ ecografia Doppler a circulației cerebrale, care poate evidenția stenoze importante sau chiar indica posibile malformații, orientându-ne către teste mai amănunțite. Totodată, analizele de sânge uzuale pot evidenția cauze aparent banale, dar relevante, cum ar fi: anemia prin carențe de fier, vitamina B12 sau vitamina D. Toate acestea pot întreține durerile de cap. Pe măsură ce patologia pacientului devine mai complexă, trebuie să monitorizăm și alte afecțiuni, cum ar fi diabetul, care trebuie ținut sub control.

Care sunt opțiunile de tratament?

Media10: Ce soluții de tratament există pentru pacienții care au dureri de cap persistente, zilnice?

Dr. Mihai Botezat: Cei mai mulți pacienți sunt deja familiarizați cu analgezicele și ajung la medic abia după ce această opțiune nu mai dă rezultate. Dacă durerea persistă zile, săptămâni, luni sau chiar ani, putem construi un plan de tratament personalizat. După ce excludem cauze organice (precum anemia sau disfuncțiile tiroidiene) care pot genera dureri de cap, ne concentrăm pe cele mai frecvente două diagnostice: migrena și cefaleea de tip tensional. Există mai multe variante de tratament, care trebuie adaptate în funcție de pacient. Una este să tratăm un tânăr de 20 de ani, care refuză ideea de a lua un tratament zilnic, și alta este un pacient de 50-60 de ani, care înțelege mai bine rolul unei terapii de durată și, oricum, ia deja alte tratamente.

La pacienții tineri, mai ales când vorbim de cefalee tensională și există reticență față de medicația zilnică, putem opta pentru toxina botulinică – o soluție eficientă atât în cefaleea tensională, cât și în migrena fără aură. Pentru migrenă, pe lângă toxina botulinică, avem și terapii moderne, cum ar fi anticorpii monoclonali, care sunt foarte eficienți și au puține efecte adverse. Alegerea tratamentului ține și de preferințele pacientului și de cât de mare este disconfortul resimțit. În cazul pacienților cu dureri de cap de foarte mulți ani, este nevoie de un tratament de durată. Pe lângă soluțiile deja menționate, există și o gamă largă de medicamente, de la betablocante – care sunt frecvent utilizate și au efecte secundare minime – până la anticonvulsivante sau antidepresive care, administrate corect, pot rezolva cu succes problema.

În durerile cronice, rezultatele apar mai greu

Media10: Cât de repede se văd îmbunătățiri în starea pacientului?

Dr. Mihai Botezat: Dacă durerea de cap a apărut recent, într-un context infecțios sau de nevralgie, pacientul poate observa îmbunătățiri în câteva zile – o săptămână. În cazul durerilor cronice, care persistă de ani de zile, le spunem pacienților să nu tragă concluzii după o săptămână de tratament. Dacă ne doare capul de 20 de ani, este imposibil ca durerea să dispară în trei zile. În cazul tratamentului cu toxină botulinică, efectul începe să se simtă după aproximativ 48 de ore, iar maximul se atinge în jurul a două săptămâni. Dacă, după două săptămâni – cel mult o lună – nu se observă nicio ameliorare, atunci ajustăm schema de tratament.

Recomandările medicului

Media10: Cum prevenim apariția durerilor de cap? De ce lucruri trebuie să ținem cont?

Dr. Mihai Botezat: Le spun mereu pacienților că 50% din succes ține de recomandările mele ca medic, iar 50% de modul în care ei aleg să-și schimbe obiceiurile și să ia decizii sănătoase. În primul rând, este foarte important să reducem nivelul de stres. Le recomand pacienților să-și aloce zilnic o oră pentru relaxare, să-și dedice o zi pe săptămână activităților care le fac plăcere și, în mod ideal, să aibă un weekend pe lună în care să iasă din rutină. Timpul de calitate contribuie semnificativ la prevenirea durerilor de cap. În al doilea rând, mișcarea ajută enorm, atât în gestionarea stresului, cât și în combaterea durerilor de cap cauzate de postură. Activitatea fizică regulată – fie că vorbim de mers pe jos, înot, alergare sau exerciții de kinetoterapie – reduce frecvența și intensitatea durerilor, dar și nevoia de medicație.

Cum facem să avem un somn de calitate?

Igiena somnului este, de asemenea, un pilon important. Somnul de calitate nu poate exista dacă petrecem seara în fața ecranelor sau dacă masa de seară este târzie și grea. Este important să ne deconectăm de la dispozitive cu cel puțin două ore înainte de culcare, ultima masă să fie luată cu cel puțin șase ore înainte de somn și să ne relaxăm cu o plimbare sau un duș cald. Somnul în timpul zilei, mai ales dacă este prelungit, poate afecta calitatea somnului de noapte și, implicit, starea generală.

Un alt aspect important este tratarea corectă a bolilor deja cunoscute. Hipertensiunea, diabetul sau alte afecțiuni cronice trebuie ținute sub control. În plus, unii pacienți ajung să ia un număr mare de medicamente sau suplimente, ceea ce poate duce la dureri de cap. În astfel de cazuri, încercăm să reducem numărul de medicamente administrate și să simplificăm tratamentul. Nu în ultimul rând, este esențial ca pacienții să se adreseze unui specialist din timp, înainte ca durerile de cap să devină cronice.

Share This Article