Te simți obosit, fără energie? Te îmbolnăvești ușor? Nu ești singurul. După lunile reci de iarnă, organismul are nevoi speciale, cu un „boost” de vitamine și minerale esențiale. Primăvara este perioada în care cei mai mulți oameni au nevoie de un „impuls” pentru a-și recăpăta vitalitatea. Ei bine, suplimentele alimentare pot fi un real ajutor, dar este important să le alegi corect. Cum te ajută suplimentele să îți întărești imunitatea primăvara? Care sunt cele mai importante vitamine și minerale de care ai nevoie în acest anotimp? Cum trebuie administrate corect, pentru a preveni supradozajul? Află răspunsurile la aceste întrebări de la dr. Adelina Văduva, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Renașterea.

Media10: Care sunt principalele nevoi ale organismului primăvara?
Dr. Adelina Văduva: Pe parcursul sezonului rece, organismul nostru s-a adaptat nivelului scăzut de lumină, temperaturilor mici și dietei alimentare disponibile, adică mai puține fructe, legume și mai multă carne. De aceea, trecerea la noile condiții de viață poate provoca o stare generală de moleșeală, oboseală cronică, dureri de cap şi schimbări de dispoziţie. Afecțiunea ce înglobează aceste simptome se numește astenie. Prin urmare, legumele și fructele de sezon reprezintă un mare aliat în ceea ce privește nevoile organismului primăvara. Totodată, ne ajută în lupta cu acele câteva kilograme în plus câștigate pe parcursul iernii.
Cei mai importanți nutrienți primăvara
Media10: Ce vitamine și minerale sunt esențiale în acest sezon pentru a ne întări sistemul imunitar?
Dr. Adelina Văduva: Sistemul imunitar este o rețea de organe, proteine și celule care luptă împotriva bacteriilor, toxinelor și virusurilor. Anumite vitamine pentru imunitate pot pregăti mai bine organismul pentru atacurile microbiene și inflamatorii. Fiecare etapă a răspunsului imun al organismului se bazează pe prezența mai multor micronutrienți. Vitaminele pentru imunitate, precum vitamina C și D, sunt esențiale pentru susținerea răspunsului imun. Vitaminele din grupul B ajută la transformarea alimentelor în energie. Acestea sunt esențiale pentru sănătatea pielii, mușchilor, creierului și a funcționării nervilor.
De asemenea, zincul și seleniul contribuie la protecția celulelor împotriva stresului oxidativ. Calciul este vital pentru sistemul osos, însă are un rol important și în funcționarea celulelor nervoase. În plus, calciul păstrează tensiunea arterială în limite normale. Magneziul este esențial pentru sistemul cardiovascular, pentru sistemul muscular și cel osos. Fierul are un rol important în funcționarea normală a sistemului imunitar. Acesta ajută la combaterea infecțiilor și menținerea sănătății. În plus, este necesar pentru mai multe procese metabolice, inclusiv producerea de energie și sinteza ADN.
„Necesarul de vitamina D și de calciu crește după vârsta de 40 de ani”
Media10: Există suplimente specifice care ar trebui luate în considerare în funcție de vârstă sau stil de viață?
Dr. Adelina Văduva: Nevoile organismului nostru se modifică în funcție de vârstă, de afecțiunile asociate și, totodată, de stilul de viață pe care îl avem. De exemplu, la femeile până în 40-45 ani, fierul poate fi regăsit în cantități mai scăzute în perioada menstruației. Pierderile de sânge sunt regulate în cazul acestora, însă asocierea cu diete slabe în fier ar putea duce chiar la anemie. Acidul folic este mult mai important în cazul femeilor, mai ales în perioada reproductivă, deoarece protejează sarcina și fătul. Folații reduc astfel riscurile de anomalii ale copiilor, mai ales cele ce implică creierul și coloana vertebrală.
În plus, necesarul de vitamina D și de calciu crește după vârsta de 40 de ani. De aceea, ar trebui luată în calcul suplimentarea lor. Din cauza modificărilor ce au loc la nivel hormonal, femeile aflate în perioada de postmenopauză au un risc mai crescut de osteoporoză. Din acest motiv, calciul și vitamina D sunt indicate mai mult la această vârstă. Pe măsură ce îmbătrânim, începem în mod natural să pierdem din masa osoasă și musculară. Prin urmare, necesarul de vitamina D va fi mai mare decât la persoanele tinere.
„Deficitul de vitamine se poate identifica cel mai corect în urma unor analize și investigații suplimentare”
Media10: Cum putem identifica un deficit de vitamine sau minerale fără analize complexe?
Dr. Adelina Văduva: Diagnosticul unui deficit de vitamine este relativ dificil de realizat deoarece poate genera mai mult de un simptom. De aceea, acest deficit se va identifica cel mai corect în urma unor analize și investigații suplimentare. Acestea includ analizele de laborator, care permit măsurarea obiectivă a concentrației unor vitamine în sângele circulant. Cu toate acestea, atunci când organismul nostru suferă un anume deficit, începe să provoace simptome în urma cărora ne putem da seama că ceva se întâmplă.
Deficitul de vitamine poate determina o gamă variată de simptome care afectează toate structurile organismului, de la o stare de oboseală generală până la depresie sau fracturi osoase. Totuși, aceste manifestări își fac simțită prezența abia după câteva luni de carențe netratate. De exemplu, dacă ne simțim somnoroși sau obosiți tot timpul, este posibil să avem deficit de vitamina D, C sau una din viatminele din coplexul B. De asemenea, părul casant și pielea uscată sunt simptome caracteristice pentru carențele de vitaminele A sau B.
Consumă verdețuri de primăvară: urzicile, loboda, ștevia, salatele, spanacul, leurda
Media10: Care sunt cele mai bune surse naturale de vitamine și minerale primăvara?
Dr. Adelina Văduva: Pentru ca o persoană să fie sănătoasă, este nevoie de un regim alimentar echilibrat. Acesta trebuie să includă toate substanțele nutritive esențiale, inclusiv vitamine și minerale, cu atât mai mult în perioada de primăvară. Cel mai bun mod de a le obține este să consumăm produse alimentare cât mai naturale posibil. Fructele, legumele, nucile și produsele lactate sunt surse naturale excelente de vitamine esențiale precum: vitaminele A, C, D și complexul de vitamine B. O alimentație echilibrată, bogată în astfel de alimente, ajută la menținerea unui nivel ridicat de energie și la prevenirea carențelor nutritionale. Verdețurile precum: urzicile, loboda, ștevia, salatele de tot felul, spanacul sau leurda apar primăvara și nu au doar proprietăți sănătoase, dar au și un gust delicios și proaspăt.
Media10: Suplimentele alimentare pot înlocui o alimentație echilibrată?
Dr. Adelina Văduva: O dietă echilibrată și sănătoasă furnizează organismului nutrienții esențiali de care are nevoie pentru a funcționa optim. Prin urmare, pot spune că suplimentele alimentare nu pot înlocui o alimentație echilibrată, însă ne pot ajuta atunci când este nevoie, când avem carențe mai severe. În cazul în care modificările dietetice nu sunt suficiente, pot fi prescrise suplimente alimentare pentru a corecta deficiențele. Este important să luăm suplimente conform recomandărilor unui profesionist din domeniul sănătății, deoarece dozele prea mari sau neadecvate pot fi la fel de dăunatoare precum carența.
Ce efecte poate avea supradozajul de suplimente?
Media10: Cum ar trebui să fie administrate suplimentele pentru a fi cât mai eficiente? Există riscuri de supradozaj?
Dr. Adelina Văduva: Atunci când luăm suplimente fără să cerem sfatul medicului, acest lucru poate să devină periculos pentru sănătate. În unele cazuri, suplimentele pot să provoace chiar și reacții grave, afectând unele organe vitale, cum ar fi, de exemplu, ficatul. Suplimentele au șanse mari să provoace efecte secundare sau să facă rău atunci când oamenii le admnistrează în locul medicamentelor prescrise de medic, atunci când iau prea multe suplimente sau le combină. Prin urmare, cel mai corect este ca administarea suplimentelor să fie făcută doar la recomandarea unui specialist. Vitamina K, de exemplu, poate reduce capacitatea altor medicamente dacă este luată fără indicație.
Suplimentele cu antioxidanți, cum ar fi vitaminele C și E, ar putea reduce eficacitatea chimioterapiei în cazul persoanelor cu cancer. Doza prea mare de vitamina A poate provoca dureri de cap și leziuni hepatice, poate duce la reducerea rezistenței oaselor și poate cauza defecte congenitale. Excesul de fier provoacă greață și vărsături, poate dăuna ficatului și altor organe. Excesul de calciu poate să provoace dureri musculare, schimbări de dispoziție, dureri abdominale și pietre la rinichi. Acestea sunt doar câteva exemple cu reacțiile care apar în caz de administare incorectă sau supradozaj.
Verifică eticheta suplimentelor!
Media10: Ce ar trebui să evităm atunci când alegem suplimentele din farmacii?
Dr. Adelina Văduva: Chiar dacă aceste produse nu fac parte din categoria medicamentelor și se eliberează fără prescripție medicală, trebuie să fim foarte atenți atunci când le achiziționăm din farmacii și nu numai. Corect ar fi să nu recurgem la ele fără a consulta medicul înainte. În urma unei evaluări, acesta va solicita analize de sânge pentru a identifica anumite deficite și a putea prescrie suplimente alimentare în dozele corecte, optime pentru fiecare individ in parte. În mod ideal, ar trebui să ne asigurăm din alimentație toți nutrienții de care avem nevoie. Uneori, alimentația dezechilibrată și anumite situații particulare pot face ca aportul unor nutrienți din alimentație să fie insuficient și atunci putem recurge la administrarea de suplimente.
În cazul suplimetelor, reglementările de producție și comercializare sunt mai permisive decât în cazul medicamentelor. Suplimentele alimentare pot fi puse pe piață fără studii clinice care să le demonstreze efectele benefice. Pe lângă concentrația de nutrienți a produsului, este bine să verificăm pe etichetă și alte substanțe pe care le mai conțin, cum ar fi: extracte, arome, îndulcitori, conservanți, coloranți și alte substanțe. Dacă știm că suferim de alergii sau intoleranțe la anumite substanțe, este un motiv în plus să citim cu atenție eticheta suplimentelor alimentare. Unele dintre ele pot conține substanțe alergene și trebuie să verificăm dacă ele există în compoziția produsului.
Suplimentele la femeile gravide și pacienții cu boli cronice
Media10: Există persoane care ar trebui să fie mai atente în privința suplimentelor, precum gravidele sau cei cu boli cronice?
Dr. Adelina Văduva: Chiar și în cazul gravidelor, vitaminele se pot asimila atât din alimente, cât și din suplimente alimentare atunci când este cazul. Un sil de viață sănătos și echilibrat este una dintre cele mai bune surse de vitamine și minerale. Cu toate acestea, există posibilitatea ca, din cauza transformărilor care au loc în corp, în organismul femeii însărcinate să apară anumite dezechilibre ale unor nutrienți esențiali. De aceea, unele gravidele primesc suplimente cu fier, acid folic etc., dar numai la recomandarea medicului. De asemenea, femeilor care au restricții alimentare cauzate de intoleranțe sau alergii li se recomandă aportul de vitamine și minerale din suplimente alimentare pentru a se asigura ca fătul se dezvoltă corect pe toată perioada sarcinii. În cazul pacienților cu boli cronice, în special boli de ficat sau rinichi, pot să apară probleme în ceea ce privește excesul de suplimente, fiind limitată excreția acestora.
Media10: Sunt mai recomandate suplimentele „naturale” decât cele sintetice?
Dr. Adelina Văduva: Trebuie să reținem că termenul de „natural” nu înseamnă întotdeauna că este mai sigur. Unele suplimente alimentare pot fi complet naturale, însă, fiind niște produse concentrate, pot dăuna organismului dacă sunt administrate greșit sau fără a fi necesar. Siguranța unui supliment alimentar, fie el natural sau sintetic, depinde de multe lucruri, cum ar fi: compoziția sa chimică, modul în care funcționează în organism, modul în care este preparat sau cantitatea pe care o luăm.
„Suplimentele alimentare pot produce efecte adverse”
Media10: În ce situații poate fi nevoie de întreruperea administrării unui supliment?
Dr. Adelina Văduva: Există dovezi care atestă că și suplimentele alimentare pot produce efecte adverse, fie prin aport excesiv, prin prin alegerea neadecvată a tipului de supliment. În ambele cazuri, trebuie întreruptă administrarea lor, daca este necesar. Deși suplimentele pot fi benefice, ele vin și cu o serie de riscuri de efecte adverse. Unele suplimente pot interacționa negativ cu anumite medicamente prescrise. De asemenea, consumul unor doze mari din anumite vitamine și minerale poate fi dăunător. De exemplu, un aport ridicat de vitamina A poate duce la toxicitate, caz în care trebuie să întrerupem administrarea.
Sunt și cazuri când pacientul are o sensibilitate la ingredientul de bază, care poate duce la o reacție alergică. Nu toate suplimentele sunt create la fel. Lipsa unor reglementări stricte înseamnă că unele produse pot conține produși contaminanți sau nu oferă cantitatea declarată de ingrediente active. Prin urmare, de fiecare dată când observăm vreo reacție adversă în urma administrării oricărui tip de supliment, acesta trebuie întrerupt și cerut ajutor de specialitate dacă simptomele postadministrare persistă.
Evită automedicația!
Media10: Cum putem educa populația să evite automedicația cu suplimente?
Dr. Adelina Văduva: Recomandarea este ca, înainte de a începe să ne administrăm orice tip de supliment, să discutam măcar cu medicul de familie sau cu un nutriționist. Aceștia ne pot ajuta, prin evaluarea corectă a nevoilor individuale, și ne pot oferi recomandări personalizate, mai ales că unele vitamine și minerale pot avea efecte adverse dacă sunt luate în cantități excesive. De asemenea, este important să respectăm dozele recomandate și să nu luăm suplimente în exces, gândindu-ne că așa ne vom bucura mai mult de beneficiile acestora. S-ar putea ca lucrurile să se întâmple exact pe dos. Nu trebuie să uităm că un diagnostic corect poate fi pus doar de către un medic specialist, în urma unui consult și a unor investigații adecvate, chiar și în cazul suplimentelor alimentare.