De ce mă doare stomacul după masă? Cauze frecvente și ce poți face

Pîrlogea Claudia
10 Min Read

Ai savurat o masă delicioasă, dar, în loc să te simți satisfăcut, te confrunți cu un disconfort abdominal? Durerea de stomac apărută după masă este o problemă frecventă, dar deseori ignorată, considerată adesea un simplu efect al mâncatului excesiv. Totuși, acest simptom poate fi un semnal al corpului că ceva nu funcționează cum trebuie. De la indigestie și reflux gastric, până la intoleranțe alimentare sau afecțiuni mai serioase, precum ulcerul gastric sau pancreatita, cauzele pot fi diverse. Ce este durerea de stomac? Care sunt cele mai frecvente cauze? Când trebuie să ne prezentăm la medic? Cum facem să combatem durerea abdominală? Aflăm răspunsurile la toate aceste întrebări de la dr. Vlad Pădureanu, medic primar medicină internă la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, șef de lucrări UMF Craiova, într-un interviu acordat Media10.

Media10: Sunt multe persoane care experimentează adesea durere de burtă după ce au mâncat. Ce este aceasta? Unde se simte, mai exact?

Dr. Vlad Pădureanu: Unii oameni resimt durerea în etajul abdominal superior, în epigastru, alții în hipocondrul drept, unde este situată vezicula biliară. Durerea poate fi iradiantă. De asemenea, unii pacienți descriu durerea ca fiind difuză, în întregul abdomen, mai ales dacă suferă de sindrom de intestin iritabil sau alte afecțiuni.

O durere de stomac nu ar trebui niciodată neglijată”

Media10: Este normal să avem dureri de stomac după ce mâncăm? Care este diferența între o durere de stomac obișnuită, după o masă grea, și una care ar putea indica o afecțiune gravă?

Dr. Vlad Pădureanu: O durere de stomac nu ar trebui niciodată neglijată. Este important să evaluăm localizarea durerii, durata, intensitatea, pozițiile care o ameliorează (poziții antalgice), precum și factorii care o agravează sau o calmează. Dacă avem, de exemplu, gastrită și știm că durerea se ameliorează de obicei cu medicamente (inhibitori de pompă de protoni sau antisecretorii gastrice), dar observăm că durerea persistă, are o intensitate mare și durează mult, ar trebui să consultăm un medic.

De asemenea, este esențial să analizăm dacă această durere a mai apărut anterior și cum a fost gestionată atunci. Dacă tratamentele anterioare nu mai funcționează, trebuie să ne adresăm unui serviciu de urgență. Un exemplu grav este pancreatita, care provoacă o durere foarte intensă, descrisă ca o „durere în bară” în partea superioară a abdomenului. Uneori, un infarct miocardic, mai ales cel postero-inferior, poate provoca durere resimțită în epigastru. Astfel, este important să nu tratăm cu superficialitate o durere abdominală.

Afecțiuni ascunse

Media10: Ce afecțiuni pot sta la baza durerilor de stomac după masă? Ce rol joacă intoleranțele alimentare, indigestia în apariția durerilor de stomac?

Dr. Vlad Pădureanu: Durerea epigastrică poate avea multiple cauze. Ea poate fi dată de mai multe organe, nu doar de stomac sau duoden. Aceasta poate apărea în cazuri de esofagită, ulcer gastric, ulcer duodenal, boală de reflux gastroesofagian, pancreatită acută, colecistită (ca parte a unui sindrom dispeptic biliar), sindrom de intestin iritabil sau dispepsie funcțională.
De asemenea, pot exista intoleranțe alimentare, precum intoleranța la gluten, lactoză, care pot provoca dureri. În general, pacienții care cunosc aceste intoleranțe evită alimentele declanșatoare, ceea ce facilitează diagnosticul. În plus, vorbim și de intoxicațiile alimentare. Acestea pot cauza simptome precum: crampe abdominale, greață, vărsături și diaree din cauza consumului unor alimente păstrate în condiții improprii.

Media10: Care sunt semnele de alarmă ce ar trebui să ne trimită imediat la un medic?

Dr. Vlad Pădureanu: Pe lângă durerea abdominală, un simptom frecvent este balonarea sau meteorismul abdominal. Acest disconfort poate fi amplificat de factori precum: stresul, mâncatul pe fugă sau aerofagia (înghițirea aerului), care pot stimula sau agrava durerea abdominală. Dacă durerea devine severă, persistentă sau este însoțită de alte simptome, trebuie consultat un medic de urgență.

Cum depistăm cauza durerii de stomac?

Media10: Ce teste sau investigații sunt necesare pentru a stabili diagnosticul corect?

Dr. Vlad Pădureanu: Stabilirea diagnosticului începe, mai întâi, cu efectuarea unei anamneze, prin care se evaluează frecvența și caracterul durerilor. Ulterior, se face un examen clinic complet. Dacă medicul de familie consideră că situația depășește competențele sale, acesta poate recomanda consultul unui specialist. Investigațiile includ ecografia abdominală, care permite vizualizarea pancreasului, colecistului, vezicii biliare și rinichilor. În cazuri mai complexe, se recomandă o endoscopie digestivă superioară pentru a examina esofagul, stomacul și duodenul. În situații acute, cum ar fi pancreatita, pot fi necesare teste de laborator, precum măsurarea amilazelor și lipazelor.

Media10: Cum pot mâncărurile grase, picante sau băuturile prea acide să agraveze disconfortul gastric?

Dr. Vlad Pădureanu: Pacientul trebuie să fie propriul lui medic, să-și cunoască limitele alimentare. Sunt pacienți care tolerează mai bine anumite alimente și sunt pacienți care, chiar dacă mănâncă foarte puțin, au durere de stomac. Mâncărurile grase, condimentate, băuturile carbogazoase, alcoolul, cafeaua, tunutul pot declanșa dureri abdominale, greață, vărsături sau diaree. De exemplu, alimentele colecistokinetice, cum ar fi maioneza, smântâna sau prăjelile, trebuie evitate, deoarece cresc riscul apariției disconfortului gastric.

Neoplasmele pot duce la pierderea apetitului și scădere în greutate

Media10: Durerea de stomac după masă poate să ducă la pierderea apetitului sau la scădere în greutate? În ce situații se întâmplă asta?

Dr. Vlad Pădureanu: Da, mai ales în cazurile asociate cu patologii severe, cum ar fi neoplasmele, care pot cauza inapetență și scădere în greutate. În unele situații, frica de a mânca, din teama de a nu resimți disconfort, poate contribui la aceste simptome, chiar și în absența unei cauze organice.

Media10: Cum scăpăm de dureri? Ce medicamente fără prescripție medicală pot fi utilizate pentru a reduce durerea sau disconfortul gastric?

Dr. Vlad Pădureanu: În primul rând, este esențial să avem un regim alimentar adecvat. În caz de vărsături, se pot folosi antiemetice, iar pentru durerea epigastrică, sunt utile antisecretoriile (inhibitori de pompă de protoni, antihistaminice H2, antiacide, antispastice). Așadar, putem merge la farmacie să luăm ceva pentru a calma durerea, dar după ce ne consultăm cu medicul de familie sau farmacistul. Totuși, dacă durerea persistă, este nevoie să consultăm un medic specialist pentru tratamentul corect al bolii de bază.

Complicații grave asociate cu durerea de stomac netratată

Media10: La ce complicații putem ajunge dacă nu mergem la medic și nu identificăm și tratăm cauza?

Dr. Vlad Pădureanu: Cele mai riscante complicații pe care le poate da această durere de stomac pot să fie de cauză chirurgicală, cum ar fi apendicita, colecistita acută. De asemenea, în cazul unei pancreatite acute, gestionarea depinde de cauza identificată. Spre exemplu, dacă amilazele sunt crescute și lipazele sunt crescute mai mult de trei ori decât valoarea normală, atunci se pune diagnosticul. Această pancreatită acută poate să aibă patologie biliară – calcul care să migreze – sau etiologie etanolică – abuzul de alcool.

Prin urmare, pancreasul începe să se autodistrugă și să apară această inflamație a pancreasului numită pancreatită acută. Durerea epigastrică poate semnala și probleme cardiace, cum ar fi un infarct posteroinferior. De asemenea, crizele ulceroase, că vorbim de ulcer gastric sau duodenal, apar în funcție de mese. Uneori masa calmează, alteori masa accentuează simptomatologia. În durerea de colecist, dacă pacientul se știe cu un sindrom dispeptic biliar, trebuie să evite anumite alimente. Dacă se știe cu „pietre”, cu litiază veziculară, cu atât mai mult trebuie să urmeze un regim igieno-dietetic.

„Este esențial să evităm alimentele iritante, alcoolul, tutunul și excesul de cafea”

Media10: Ce schimbări trebuie să facem în alimentatie, dar și în stilul de viață, pentru a preveni durerile de stomac?

Dr. Vlad Pădureanu: Trebuie adoptat un regim alimentar echilibrat, cu alimente cât mai naturale și neprocesate. Este esențial să evităm alimentele iritante, alcoolul, tutunul și excesul de cafea. Un stil de viață sănătos, care include evitarea stresului și respectarea meselor regulate, poate reduce semnificativ riscul de dureri gastrice.

Share This Article