Clasa pregătitoare reprezintă primul contact pe care îl au copiii cu școala. Această etapă îi ajută pe cei mici să facă mai ușor tranziția de la grădiniță la mediul școlar. Pregătirea elevilor pentru clasa pregătitoare reprezintă un pas esențial în dezvoltarea educațională și emoțională a copiilor. Pentru a face tranziția cât mai lină, există numeroase metode interactive și creative care să stimuleze curiozitatea și dorința de învățare a copiilor. Simona Ghenea, profesor învățământ primar la Colegiul Național „Elena Cuza”, ambasador eTwinning, Scientix și Genially, profesor Merito 2024, pornește pe un nou drum al descoperirii și cunoașterii împreună cu micuții săi, clasa „Prietenii Micului Prinț”. Ce impact are clasa pregătitoare pentru copii? Cum îi ajutăm să se adapteze mai ușor? Cum pot părinții să îi pregătească pe cei mici? Ce metode și activități le stârnesc interesul copiilor? Aflăm răspunsurile la aceste întrebări de la Simona Ghenea.

„Clasa pregătitoare implică adoptarea unor reguli noi, familiarizarea cu un mediu necunoscut”
Media10: Clasa pregătitoare reprezintă o nouă etapă importantă din viața copiilor. Ce impact are trecerea de la grădiniță la clasa pregătitoare pentru cei mici?
Simona Ghenea: Tranziția de la grădiniță la clasa pregătitoare reprezintă un moment-cheie în viața copiilor. Pentru ei, această schimbare reprezintă o aventură fascinantă, cu multe descoperiri, dar și provocări. Clasa pregătitoare implică adoptarea unor reguli noi, familiarizarea cu un mediu necunoscut (școala), precum și participarea la activități care stimulează învățarea și imaginația. Fiecare zi aduce noi oportunități pentru cei mici, de a se implica activ și de a învăța prin joc. În același timp, este și o perioadă de emoții intense, de la entuziasm și până la anxietate. Pe lângă impactul emoțional, vorbim și de impactul asupra dezvoltării cognitive. Demersul educațional capătă o nouă dimensiune. Sunt introduse treptat activități care solicită mai multă atenție și mai mult efort mental din partea lor pe o perioadă mai lungă de timp.
De asemenea, se produce o schimbare și în ceea ce privește grupul de prieteni. Cercul se extinde, iar copiii învață să interacționeze într-un grup mai mare. În plus, la școală își dezvoltă și abilitățile esențiale precum: cooperarea, respectarea regulilor, gestionarea conflictelor. Pentru ca saltul de la grădiniță la școală să fie trăit de copii ca o experiență plină de entuziasm și încredere, părinții și profesorii trebuie să îmbine cu grijă în creuzetul dezvoltării lor ingrediente precum: înțelegerea, empatia și bucuria. Ken Robinson spunea în cartea The Element – How finding your passion changes everything că: „Adevărata educație se naște dintr-un echilibru fin între susținere și inspirație, unde fiecare copil poate înflori la timpul său.”
Părinții trebuie să-i pregătească emoțional și social pe cei mici
Media10: Cum se pot adapta copiii la această trecere și cum pot părinții să-i ajute în acest proces?
Simona Ghenea: Procesul de adaptare la viața școlară poate fi transformat într-o experiență pozitivă printr-o pregătire emoțională și socială atentă. În acest caz, părinții au un rol esențial. Dacă vor crea un mediu stabil și predictibil, unde schimbarea să fie văzută ca o oportunitate plină de aventură, dacă vor alimenta curiozitatea și entuziasmul firesc al copilului, vor transforma această etapă într-o poveste de succes. Discuțiile pozitive, poveștile, cărțile sau filmulețele care dezvăluie viața de școlar și implicarea copilului în activități care oglindesc dinamica clasei pregătitoare vor contribui la crearea unei legături emoționale cu noul mediu. Astfel, părinții vor putea să diminueze angoasele celor mici legate de prima zi de școală și de acomodarea la viața de școlar prin comunicare. Ei trebuie să răspundă cu înțelegere și răbdare întrebărilor curioase ale copiilor. De asemenea, trebuie să-i încurajeze să-și exprime emoțiile și să adopte o rutină zilnică care să imite programul școlar.
„La această vârstă, copiii învață cel mai bine prin joc”
Media10: Ce sfaturi aveți pentru părinții care vor să-și pregătească copiii pentru integrarea noțiunilor de bază precum: cititul, scrisul, calculele înainte de începerea clasei pregătitoare? Ce aspecte trebuie să aibă în vedere părinții în ceea ce privește dezvoltarea normală a copilului?
Simona Ghenea: Cred că nu există părinți care să nu aibă această dilemă la începutul clasei pregătitoare: „Ce și cât trebuie să știe copilul meu? Cum aș putea să-i asigur succesul la clasă?” Este firesc să își pună aceste întrebări, însă nu trebuie să uite că pregătirea copiilor pentru învățarea noțiunilor de bază (cititul, scrisul, calculele) nu trebuie să fie o sarcină rigidă, impusă. Aceasta trebuie abordată, mai degrabă, ca un joc de explorare. La această vârstă, copiii învață cel mai bine prin joc. Le recomand părinților să-i implice pe cei mici în activități în care să descopere ceva nou despre lume, dar și despre ei înșiși. De exemplu, pot citi împreună cu ei povești ilustrate, captivante și apoi să discute pe baza lor, să analizeze imaginile și să tragă concluzii. În acest fel, copiii vor iubi lectura și își vor dezvolta imaginația, gândirea critică.
„Le recomand părinților să fie atenți la capacitatea copiilor de concentrare, de atenție, de voință”
De asemenea, copiii trebuie încurajați să-și creeze propriile povești. Acest lucru le stimulează creativitatea și interesul pentru scris. La matematică, părinții se pot folosi de jocurile interactive precum: jocurile de cărți, jocurile cu zaruri, șahul sau puzzle-urile cu numere. În plus, și activitățile zilnice, cum ar fi cumpărăturile, pot transforma învățarea într-o experiență plăcută pentru cei mici. La această vârstă, copiii trebuie să știe culorile, formele geometrice, anotimpurile, dar și să efectueze operaţii de grupare, clasificare și măsurare a obiectelor. De asemenea, le recomand părinților să fie atenți la capacitatea copiilor de concentrare, de atenție, de voință. Dezvoltarea normală a copilului include, pe lângă învățarea noțiunilor de bază, și o atenție sporită pentru aspectele emoționale.
Copilul care este ascultat, încurajat, va avea șanse reale să-și dezvolte abilitățile la maxim. Este de preferat ca părinții să pună accent pe cultivarea dorinței de a descoperi. De multe ori, presiunea atingerii unor standarde de învățare înainte de clasa pregătitoare poate avea efecte negative, copilul ajungând să simtă aversiune față de școală.
Abilități esențiale
Media10: Ce aptitudini trebuie să deprindă copilul până la începerea clasei pregătitoare?
Simona Ghenea: Înainte de a intra în clasa pregătitoare, trebuie pus accentul pe dezvoltarea autonomiei copilului în activitățile zilnice, cum ar fi îmbrăcatul sau organizarea lucrurilor personale. Autonomia contribuie la consolidarea încrederii de sine. În plus, copilul trebuie să învețe să își gestioneze emoțiile și comportamentul, să urmeze instrucțiuni și să respecte reguli simple. Comunicarea nevoilor și a gândurilor, răspunderea la întrebări sau la solicitări, utilizarea unui vocabular adecvat vârstei subliniază importanța comunicării pentru succesul în activitățile școlare și pentru dezvoltarea relațiilor interpersonale.
De asemenea, jocurile de grup din grădiniță și activitățile colaborative vor ajuta copilul să fie empatic și să rezolve ușor conflictele. La această vârstă, vorbim de o curiozitate naturală. De accea, este important să fie stimulat acest interes fie prin discuții, fie prin povești sau jocuri. În ceea ce privește motricitatea fină, activitățile precum tăiatul cu foarfeca sau mânuirea culorilor trebuie privite ca fiind elemente esențiale în pregătirea copilului pentru scris. Mai mult decât atât, realizarea de construcții din cuburi și rezolvarea puzzle-urilor ajută copilul să rezolve mai ușor sarcinile complexe de la clasă. Odată cu intrarea copilului în clasa pregătitoare, acesta trebuie să fie capabil să se concentreze pentru perioade mai lungi de timp și să își mențină atenția chiar și în fața unor provocări.
Exemple de activități care stimulează concentrarea și răbdarea copiilor
Media10: Ce activități practice le recomandați părinților să desfășoare acasă pentru a dezvolta abilitățile necesare în clasa pregătitoare, cum ar fi concentrarea și răbdarea?
Simona Ghenea: Maria Montessori amintea de nevoia unui copil de „a-și dezvolta facultatea de concentrare, cheia de boltă a unei dezvoltări armonioase.” Concentrarea trebuie exersată. Pentru a dezvolta concentrarea și răbdarea copiilor, părinții pot recurge la activități practice diverse precum:
– rezolvarea unor puzzle-uri, jocuri de construcție utilizând Lego, cuburi sau desen liber, care le stimulează atenția și perseverența copiilor;
– activități de creație: desen, colaj, colorat sau modelaj, care le stimulează concentrarea și atenția la detalii;
– rutinele zilnice: organizarea sau sortarea jucăriilor;
– cititul împreună cu părinții: treptat, copilul va avea răbdare să asculte și finalul poveștii;
– exerciții de tip mindfulness pentru copii: exerciții de respirație utilizând jocul, care vor cultiva răbdarea copilului;
– scenete de teatru etc.
„Este esențial ca părinții să îi transmită calmitate și încredere copilului”
Media10: Cum ar trebui să-și gestioneze părinții propriile emoții și anxietăți legate de începerea școlii, pentru a nu le transmite copiilor?
Simona Ghenea: Consider că părinții au mai multe emoții decât viitorul școlar. Este firesc să simtă o anumită anxietate legată de această nouă etapă din viața celor mici, însă este important să gestioneze aceste emoții prin conștientizare și echilibru, pentru a nu le transmite copiilor. Să nu uităm cât de rapid absorb cei mici starea emoțională a părinților. De aceea, este esențial ca părinții să îi transmită calmitate și încredere copilului. În acest sens, cred că sunt extrem de benefice discuțiile deschise cu educatoarea, cu alți părinți, cu un psiholog sau chiar cu un profesor din ciclul primar. În plus, încurajarea unei perspective pozitive asupra școlii va potența siguranța emoțională a copilului. Astfel, părinții contribuie la dezvoltarea unei atitudini sănătoase și echilibrate față de schimbările care urmează.
Materiale educaționale de succes
Media10: Ce resurse sau materiale educaționale le recomandați părinților pentru a sprijini pregătirea copilului pentru clasa pregătitoare?
Simona Ghenea: Le recomand părinților să apeleze la o combinație de cărți educaționale, aplicații interactive adaptate vârstei, jocuri educative și materiale practice, fără a suprasolicita copilul. Poveștile clasice ilustrate sunt mereu o alegere bună, deoarece stimulează curiozitatea și ajută la devoltarea vocabularului. Jocurile de logică și cărțile cu exerciții premergătoare activității de calcul matematic vor trezi dorința de a explora noțiunile de bază ale matematicii, dezvoltând o atitudine pozitivă față de rezolvarea problemelor. Matematica nu va mai fi o provocare, ci un joc fascinant.
De asemenea, seturile de desen, pictură și modelaj care dezvoltă creativitatea și motricitatea fină sunt la fel de utile. Le recomand și o carte care îi poate ajuta pe toți părinții, indiferent de vârsta copilului: „Cele cinci limbaje de iubire ale copiilor” – Gary Chapman, Ross Campbell. Ca și aplicații, sunt extrem de eficiente și atractive următoarele: Quiver Vision, Jigsaw Planet, Scratch.
„O rutină bine stabilită și predictibilă va facilita adaptarea celui mic”
Media10: Cum facem să îi creăm copilului o rutină zilnică și corectă astfel încât să îi fie mai ușor odată cu începerea școlii?
Simona Ghenea: La vârsta aceasta, copilul are nevoie de rutine. De aceea, părinții ar trebui să stabilească un program de somn, mese la ore fixe și activități care să imite structura unei zile școlare. Ideal ar fi ca această rutină să înceapă cu câteva săptămâni înainte de începerea școlii, pentru a-i oferi copilului timp să se adapteze. O rutină bine stabilită și predictibilă va facilita adaptarea celui mic. Mi se pare important să existe rutina de dimineață, cu o anumită ordine a activităților, dar și un joc al perioadelor clare de recreere între activitățile educative pentru a menține un echilibru sănătos între învățare și relaxare.
Media10: Ce importanță are pregătirea fizică a copilului, cum ar fi obiceiurile de somn și alimentația, pentru succesul acestuia în clasa pregătitoare?
Simona Ghenea: Studiile arată că somnul insuficient și o dietă neechilibrată pot afecta negativ performanțele școlare și comportamentul copiilor la orice vârstă. O alimentație echilibrată, bogată în nutrienți esențiali, susține creșterea sănătoasă a copilului și îi oferă energia necesară pentru activitățile zilnice. Un somn de calitate va ajuta la consolidarea memoriei, la menținerea atenției și la gestionarea emoțiilor, ceea ce este vital pentru o bună adaptare la cerințele școlii. Pledez pentru activitățile sportive deoarece le asigură o stare de bine elevilor. Astfel, aceștia vor avea capacitatea sporită de a învăța și de a interacționa cu ceilalți.
Ce îi așteaptă pe elevi la început de an școlar?
Media10: Cum se desfășoară prima săptămână de școală în clasa pregătitoare? La ce metode apelați pentru a-i face pe cei mici să se adapteze mai rapid la clasa pregătitoare?
Simona Ghenea: Prima săptămână de școală este dedicată „intrării în poveste”, cum îmi place mie să spun. Este importantă familiarizarea copiilor cu mediul școlar, cu profesorul, colegii și cu noile rutine. Demersurile se focusează pe construirea unei atmosfere calde și primitoare, în care fiecare copil să se simtă acceptat. Aceste zile sunt încărcate de emoții variate. De aceea, apelăm mai întâi la joc pentru a transforma începutul școlii într-o experiență plăcută și entuziasmantă. Vor predomina activitățile de cunoaștere reciprocă. În acest sens, voi organiza jocuri și activități de grup pentru a alunga teama de nou și pentru a mă asigura că elevii vor începe să construiască primele relații de prietenie. De asemenea, îi voi provoca să explorăm împreună sala de clasă, școala și curtea. Voi organiza mici expediții pentru a-i face să se obișnuiască cu locurile importante din școală precum: biblioteca, sala de festivități.
„Le voi demonstra că fiecare dintre ei contează, că sunt o piesă importantă în puzzle-ul clasei noatre”
În plus, le voi explica deviza locului minunat în care se scrie povestea – Colegiul Național „Elena Cuza” – o școală de elită, cu o viziune pe măsură: „Tradiție și excelență în educație”. Vom stabili împreună, încă din prima săptămână, rutine precum: salutul de dimineață, organizarea materialelor, pauzele. Voi recurge tot la joc pentru a-i determina pe copii să participe la stabilirea regulilor clasei, să se implice în respectarea lor, dar și pentru a-i ajuta să-și exprime sentimentele față de noile experiențe. Prin activități activ-participative, discuții deschise și empatie, le voi demonstra că fiecare dintre ei contează, că sunt o piesă importantă în puzzle-ul clasei noatre și că emoțiile fac parte din viața lor. Voi folosi puterea feedback-ul pozitiv ca pe un aliat pentru a-i încuraja și a le crește încrederea de sine.
Vreau ca fiecare copil din clasa mea, denumită clasa „Prietenii Micului Prinț”, să plece la sfârșitul zilei nu doar cu noi cunoștințe, ci și cu inima încărcată de bucuria descoperirii. Îmi doresc ca cei mici să fie convinși că pot cuceri lumea, să aibă certitudinea că în această clasă sunt iubiți și apreciați exact așa cum sunt. Eu îmi voi lua energia din zâmbetele copiilor, din clipele lor de reușită, acelea în care ochii li se vor lumina că au înțeles. Aceste momente mă fac să mă gândesc ce poveste unică și frumoasă se țese cu fiecare generație, iar rolul meu în această poveste este să le dau aripi, căci așa cum spunea Sydney J. Harris: „Scopul educației este să transforme oglinzile în ferestre”.
Credit foto: Doria Drăgușin