Semnează petiția! Burse de excelență pentru elevii cu mențiune la faza națională a olimpiadelor

Munca elevilor trebuie răsplătită, iar eforturile depuse nu trebuie să fie în zadar. Sunt copii care se pregătesc intens ca să participe la olimpiadele naționale și asta pe lângă programa școlară. Participarea la olimpiade presupune o muncă în plus, pe care mulți elevi aleg să o facă din pasiune, din dorința de a evolua și de a fi cei mai buni. Din păcate, mulți elevi renunță atunci când, după luni de zile de învățat, se întorc acasă cu mențiune, dar fără nicio recompensă, fără recunoașterea meritelor. Daniela Tuțuleasa este profesor de fizică la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica” și atrage atenția asupra nedreptății care se întâmplă la fazele naționale ale olimpiadelor.

Inițierea petiției online cu privire la acordarea burselor de excelență la elevii care au obținut mențiune la faza națională a olimpiadelor a venit din dorința de a face dreptate, de a obține aceleași beneficii pe care le au și elevii de la fazele internaționale. Dacă mențiunea este premiată la fazele internaționale ale olimpiadelor, atunci este normal să se întâmple același lucru și la fazele naționale, unde elevii trebuie să depună un efort în plus, să învețe mai mult decât le impune programa școlară.

„După ce am citit metolodologia-cadru de acordare a burselor pe anul acesta, am constatat că la fazele internaționale se acordă burse și elevilor care au obținut mențiune. În schimb, la faza națională nu se dau aceste burse, ci se acordă doar celor care au obținut premii. Mi s-a părut nedrept, mai ales pentru că știu ce înseamnă munca copilului la acest nivel. Am și scris la Minister, în nume personal, dar nu am primit niciun răspuns. Prin urmare, am zis să merg pe această variantă, de petiție online, să văd dacă mai sunt și alți oameni cu aceeași părere ca mine”, spune Daniela Tuțuleasa, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”.

Cum motivăm elevii să participe la olimpiade?

Să nu uităm că participarea la olimpiade înseamnă mai multe ore de studiu, mai multă documentare și mai puțin timp liber. Cei care aleg să meargă la olimpiade știu că trebuie să muncească în plus, să depună un efort intelectual mult mai mare și să învețe dincolo de programa școlară. Chiar dacă mulți își doresc să participe, se descurajează când văd cât este de învățat și cât de lung este drumul spre reușită, așa că aleg să renunțe.

„Este destul de dificil să mai motivezi copiii, în condițiile în care foarte mulți dintre ei sunt retincenți la ideea de a participa la olimpiade. Chiar dacă inițial sunt destul de mulți care și-ar dori, renunță după ce văd cât de mult trebuie să muncească pentru asta. Deci cred că această bursă ar fi o motivație pentru ei”, precizează Daniela Tuțuleasa.

Pe de altă parte, chiar dacă elevii își găsesc motivația de a participa la olimpiade, o pierd foarte ușor după ce constată că munca depusă este în zadar, când pleacă acasă cu mențiune, dar nicio bursă, nicio recompensă care să-i determine să continue. De multe ori, diferențele între locul III și mențiune sunt de ordinul zecimilor sau sutimilor, însă acestea sunt clar delimitate și se soldează cu pierderea recompensei.

„Uneori sunt diferențe extrem de mici între rezultatele copiilor cu premii și cei cu mențiune. Mi se pare firesc ca statul să încurajeze toți acești copii, fiecare rezultat obținut, mai ales că Ministerul oricum acordă foarte puține mențiuni la fazele naționale. Sigur, înțeleg că acest lucru presupune un efort financiar din partea Ministerului, dar eu cred că se pot găsi resurse. Faptul că ar primi această bursă ar fi o motivare în plus. Prin urmare, ar participa și mai mulți copii la olimpiade”, afirmă profesorul de fizică.

Acordarea de medalii, o motivație pentru elevi

Societatea Română de Fizică a ales să sprijine elevii care obțin rezultate spectaculoase la olimpiadele naționale prin acordarea de medalii. Această inițiativă este o metodă prin care elevii să fie motivați și, totodată, să le fie rescunoscute meritele, munca și eforturile depuse.

„Anul acesta am avut un elev care a obținut mențiune la Olimpiada de Națională de Fizică și anul trecut a primit o medalie de bronz din partea Societății Române de Fizică. Văzând că Ministerul dă atât de puține premii, Societatea Română de Fizică a ales să meargă pe criteriul olimpiadelor internaționale și să acorde medalii de aur, argint și bronz. În felul acesta, copiii au devenit mult mai motivați. Am fost cu loturile județene la fazele naționale de olimpiade și am văzut mulți elevi dezamăgiți, care nu se întorceau cu nimic de la concurs și atunci refuzau să mai continue. Faptul că primesc acea medalie înseamnă foarte mult pentru ei”, precizează profesorul de fizică.

De câte semnături este nevoie pentru a schimba ceva?

Se spune că unde-s mulți, puterea crește. Schimbarea vine atunci când există dorință, speranță, încredere și oameni cu suflet, care aleg să contribuie și să sprijine aceste inițiative. Cu cât sunt mai multe semnături, cu atât șansele ca elevii cu mențiune să primească burse de excelență la olimpiade sunt mai mari. Chiar dacă lucrurile nu se pot rezolva peste noapte, această inițiativă poate lua amploare în timp, dacă ne aducem contribuția. 

„Am observat că petiția legată de copiii orfani a strâns vreo 13.000 de semnături și cred că a fost deja luată în calcul pentru că ieri a trebuit să dăm o situație cu copiii orfani din fiecare clasă. Deci înclin să cred că aici s-a putut face o modificare încă de anul acesta. Mă gândesc că dacă trecem de 10.000 de semnături s-ar putea lua în considerare. Din păcate, a expirat timpul în care Ministerul ar fi putut să modifice ceva ca urmare a solicitărilor venite și acum nu știu ce șanse mai avem. Probabil că anul acesta nu se mai poate face nimic, dar cred că merită luptat pentru anul viitor. Având în vedere că este destul timp, poate am reuși să obținem undeva la 100.000 de semnături și să schimbăm ceva. Momentan avem peste 600 de semnături în mai puțin de o săptămână”, explică Daniela Tuțuleasa, profesor de fizică la Școala Gimnazială „Gheorghe Țițeica”.

Semnează și tu petiția dacă vrei să ajuți!

https://campaniamea.declic.ro/petitions/burse-de-excelenta-si-pentru-elevii-cu-mentiune-la-faza-nationala-a-olimpiadelor-scolare?source=facebook-share-button&time=1693805132&utm_source=facebook&share=1e55b41e-da81-4f0c-bf08-1885c1f38348&fbclid=IwAR1V-Ne8flFDP6FI_Z-1ZMv4O_aOhTASsi3XQ-ZS_R3N_0KFhMohOYTLP5c 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Clasa Steluțelor la Școala Gimnazială „Terraveda”. Ce îi așteaptă pe elevi?

Next Post

Prima zi de grădiniță. Cum procedez când copilul plânge?

Related Posts
Verified by MonsterInsights