În sezonul cald, pacienții se confruntă frecvent și cu enterocolita. De multe ori, se întâmplă să apară când suntem în concediu și să ne creeze disconfort. Până să ajungem la medic, este bine să știm cum să acționăm în această situație și ce măsuri să luăm pentru a diminua simptomele neplăcute. Află sfaturi utile pentru tine și familia ta în articolul de mai jos:
Ce este enterocolita?
Te duci des la toaletă? Ai durere abdominală și senzație de balonare? Cel mai probabil te confrunți cu enterocolita. Această afecțiune se manifestă prin scaune dese și de consistență redusă, însoțite de disconfort la nivelul stomacului, vărsături, deshidratare. Manifestările apar brusc și pot împiedica pacientul să își desfășoare activitatea zilnică.
„Enterocolita este o inflamație la nivelul tubului digestiv, care poate să fie de cauză infecțioasă sau neinfecțioasă. Ea se manifestă prin apariția unor scaune frecvente, de consistență redusă, ceea ce numim diaree. Aceasta poate să fie însoțită de durere abdominală, precum și de balonări. Frecvent, enterocolita asociază vărsături care pot să ducă la deshidratare împreună cu numărul mare de scaune apoase”, precizează dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Prima Clinic.
Cauzele afecțiunii
Contactul cu o infecție de natură virală, bacteriană sau parazitară pot duce la apariția enterocolitei, iar acest lucru necesită o abordare medicală. Sunt și situații în care un aliment tratat, stropit cu diverse substanțe, poate să favorizeze apariția enterocolitei. Roșiile, pepenii sunt, de obicei, alimentele care creează probleme pacienților.
„Cauzele enterocolitelor pot să fie infecțioase (virale, bacteriene sau parazitare) sau neinfecțioase, în momentul în care mâncăm un aliment care a fost tratat cu diverse substanțe. Este foarte frecventă situația roșiilor sau a pepenilor”, explică dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie.
Ce putem face dacă apar simptomele?
Dacă enterocolita apare în concediu și nu avem posibilitatea să ne adresăm imediat unui medic, este bine să știm ce măsuri trebuie să luăm în această situație. Hidratarea, administrarea de probiotice și consumul de alimente care încheagă scaunul sunt cele mai importante și la îndemână măsuri pe care le putem lua în această situație.
„În primul rând, trebuie să ne adresăm medicului, dar până atunci este bine să știm că trebuie să ne hidratăm. Hidratarea este foarte importantă pentru că prin scaune sau prin vărsături pierdem foarte multe lichide. În al doilea rând, este foarte important să consumăm probiotice, asta până ajungem la medicul ce poate să stabilească cauza enterocolitei și poate să administreze un tratament care să stopeze această problemă. Pe lângă probioticele pe care putem să le cumpărăm din farmacie fără a fi necesară o rețetă, este foarte bine să știm că sunt anumite alimente care pot să ne închege scaunul, precum: orezul, bananele. În perioada aceasta nu trebuie să consumăm fructe și legume, mai ales proaspete. Totodată, e important să punem pe primul plan hidratarea: supe, ciorbe ușoare”, spune medicul.
Totuși, dacă în urma acestor măsuri nu observăm îmbunătățiri, starea noastră se agravează și simptomele nu se diminuează, trebuie să ne adresăm medicului specialist pentru a identifica cauza enterocolitei și a administra tratamentul corect: „Dacă simptomele persistă pentru două-trei sau patru zile, este absolut necesar să ne prezentăm la cabinetul medicului”, ne sfătuiește dr. Cătălin Petrișor.