TOP 5 SFATURI MEDICALE pentru o VARĂ SĂNĂTOASĂ

Vara mergem în vacanțe, în concedii, la mare sau la munte. Oriunde am fi, nu trebuie să pierdem din vedere un lucru esențial: sănătatea noastră. Hidratare, alimentație corectă, moderație, evitarea expunerii la soare în timpul orelor de vârf sunt doar câteva dintre măsurile pe care le putem lua în sezonul de vară.

Consumă cât mai multe lichide!

Hidratarea este un pas esențial în timpul verii. Eliminarea lichidelor din organism se face mult mai repede când temperaturile sunt ridicate și asta din cauză că transpirăm. Dacă ne expunem la soare un timp îndelungat și nu bem apă, apare deshidratarea, inima începe să funcționeze mai greu, sângele se îngroașă și ne simțim mai rău. De aceea, trebuie să avem grijă să ne hidratăm corespunzător: trei sau chiar patru litri pe zi.

„Este foarte important să ne hidratăm, mai ales când temperaturile sunt caniculare și transpirăm. Trebuie să ne hidratăm atunci când facem exerciții afară, în căldură, sau în momentul în care ne expunem la soare un timp îndelungat. Din cauză că pierdem foarte multe lichide prin transpirație, este esențial să le înlocuim. De aceea, oricând în timpul verii, oriunde plecăm, trebuie să avem la noi o sticlă cu apă. Deshidratarea face ca inima să funcționeze mai greu din cauza faptului că sângele se îngroașă. Dacă în mod normal este bine să bem doi litri de lichide, în timpul verii trebuie să consumăm mai mult pentru că pierderea de lichide se produce și prin transpirație. De aceea, este necesară o cantitate mult mai mare, poate de trei sau chiar patru litri de lichide”, spune dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Prima Clinic.

Mulți dintre noi nu ținem cont de ce lichide consumăm și riscăm chiar să ne deshidratăm. Hidratarea se face cu apă și ceaiuri. Berea, alcoolul, sucurile, cafeaua sunt băuturi care pot să ducă la deshidratare. Ele nu trebuie să înlocuiască apa, ci se pot consuma alternativ.

„Hidratarea corectă se face consumând apă, ceaiuri și nu bere. Vara ne place să mergem la terasă să consumăm cafea, însă cafeaua deshidratează. De aceea, o cafea trebuie să aibă alături o sticlă de jumătate de litru de apă”, explică dr. Cătălin Petrișor.

Mese ușoare, dietă echilibrată

Un stil de viață sănătos înseamnă o dietă echilibrată, cu mese ușoare, fără multe grăsimi și zaharuri. Putem consuma legume și fructe de sezon pentru că au puține calorii, sunt sățioase și ne oferă un boost de energie. Printr-o alimentație corectă, sănătoasă evităm apariția bolilor cardiovasculare și, în același timp, ne menținem o greutate normală.

„În timpul verii este recomandat să avem mese cât mai ușoare. Datorită faptului că există multe fructe și legume pe piață, este bine să mâncăm cât mai multe. Atenție însă la fructele care au un conținut glucidic bogat. Dacă suferim de diabet, este bine să nu facem excese. În general, vara este bine să nu consumăm alimente bogate în calorii, alimente care sunt bogate în colesterol sau în zaharuri pentru că acestea duc la apariția bolilor cardiovasculare. În timpul verii, organismul nostru nu trebuie să producă căldură, cum se întâmplă în timpul iernii, de aceea trebuie menținută o dietă cât mai ușoară”, precizează medicul.

Petreceți cât mai mult timp în natură!

În timpul verii, e bine să petrecem timpul afară, în natură. Plimbările în aer liber sunt ideale pentru relaxare, eliminarea stresului cotidian, dar și să ne menținem în formă. Totuși, trebuie să evităm să ieșim afară când temperaturile sunt extrem de ridicate. Este indicat să purtăm haine ușoare, vaporoase, în culori deschise și să avem întotdeauna o pălărie.

„Nu trebuie să ne expunem soarelului în intervalul 10:00-16:00. Totodată, trebuie evitat să ieșim afară dacă temperaturile sunt caniculare. E bine să purtăm haine cât mai vaporoase și deschise la culoare, întotdeauna să purtăm o pălărie, mai ales dacă mergem prin soare. Plimbările în natură sunt întotdeauna un mod de a ne relaxa și de a reduce stresul la care suntem expuși zi de zi”, afirmă dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie la Centrul Medical Prima Clinic.

Adresați-vă medicului dacă apar schimbări în starea de sănătate!

Pacienții cu afecțiuni cardiovasculare trebuie să se adreseze medicului specialist dacă apar manifestări neplăcute, schimbări în starea de sănătate sau simptome alarmante. Căldura poate să creeze disconfort pacienților cu probleme la nivelul inimii, de aceea tratamentul trebuie ajustat în această perioadă.

„În timpul verii, din cauza căldurii de afară, este normal să apară dezechilibre în starea noastră generală, mai ales dacă suferim de afecțiuni cardiovasculare. Tocmai de aceea, dacă vedem că nu avem valori tensionale controlate, dacă observăm că inima începe să bată altcumva decât în mod normal sau dacă observăm că obosim mult mai repede decât înainte, este bine să ne adresăm medicului cardiolog, medicului curant pentru a ajusta tratamentul în funcție de necesitățile fiecăruia”, semnalează medicul.

Alcoolul și căldura, o combinație nesănătoasă

În timpul verii, când temperaturile sunt ridicate, băuturile alcoolice sunt foarte căutate. O ieșire în oraș cu prietenii, un grătar cu familia, un eveniment important sau o petrecere pe plajă sunt sărbătorite cu alcool. Ei bine, băuturile alcoolice pot fi periculoase dacă sunt consumate în exces și mai ales dacă suferim de anumite afecțiuni.

„Vara este perioada în care ne place să sărbătorim alături de prieteni și de rude, însă trebuie să o facem în mod responsabil, adică să nu consumăm alcool în exces. Alcoolul împreună cu căldura de afară sunt factori vasodilatatori care pot să ducă fie la reducerea tensiunii arteriale, fie la bătăi mai frecvente ale cordului. Totodată, pot să apară amețeli și tulburări de echilibru”, conchide dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Ecografia cardiacă. Ce rol are și când se recomandă?

Next Post

Enterocolita vara, în concediu. Ce trebuie să faci?

Related Posts
Verified by MonsterInsights