Sportul, cel bun „medicament”. Cum să faci sport chiar dacă nu ai timp?

Sportul este o activitate care nu ar trebui să lipsească din viața nimănui. Indiferent de cât de puțin timp avem la dispoziție, cât de aglomerați suntem sau cât de mult lucrăm, trebuie să ne îngrijim de sănătatea noastră. Prin activitate fizică zilnică nu numai că ne menținem în formă, dar prevenim și apariția problemelor de sănătate, ne concentrăm mai bine și avem mai multă energie.

Din păcate, mulți dintre noi tindem să neglijăm sportul. Timpul este atât de prețios pentru noi încât încercăm să îl folosim cât mai eficient în avantajul nostru: să lucrăm mai mult, să facem mai mulți bani, să călătorim mai mult, să petrecem mai mult timp cu familia, însă neglijăm un aspect mult mai important decât toate aceste lucruri, și anume sănătatea noastră.

„<<Aș vrea să fac sport, dar nu am timp>> este una dintre scuzele pe care și le spun majoritatea celor care aleg să nu facă sport. Sub acest pretext se neglijează multe aspecte care au legătură cu sănătatea fizică, dar și psihică”, spune Adela Scurtu, antrenor fitness la Gorilla GYM.

Cum începem să facem sport?

Chiar dacă începutul pare să fie destul de greu, o dată ce reușim să integrăm sportul în viața noastră devine un obicei, un stil de viață. Nu trebuie să ne gândim la sport ca la o activitate solicitantă, epuizantă care presupune ore de stat la sala de fitness, ci ca la o activitate plăcută, relaxantă. Putem începe pur și simplu să adăugăm treptat exerciții și activități sportive în programul nostru.

„Să faci sport nu trebuie să presupună în mod obligatoriu mersul la sală, statul pe banda de alergat ore în șir sau sute de abdomene. O soluție ca să trecem peste această scuză legată de timp este să începem treptat prin a integra mici activități sportive în programul nostru zilnic”, explică antrenorul de fitness.

Beneficiile mersului pe jos

Mersul pe jos are multiple beneficii pentru corpul uman. Pe lângă faptul că putem pierde câteva kilograme, ne ajută să ne menținem sănătatea inimii și să eliberăm stresul cumulat pe parcursul zilei. 30 de minute de mers pe jos, fie că alegem să o facem în parc sau în drum spre casă de la serviciu, sunt de ajutor în menținerea sănătății fizice și psihice.

„O plimbare în parc de minim 30 de minute după o zi încărcată la muncă are beneficii miraculoase. Pe lângă faptul că mersul ne ajută la slăbit, dacă asta este ceea ce ne dorim, reprezintă și un exercițiu cardiovascular foarte bun, ne ajută să scăpăm de stres și să ne detașăm de serviciu”, precizează Adela Scurtu, antrenor fitness la Gorilla GYM.

Exerciții de stretching dimineața și seara

Obișnuiești să deschizi telefonul dimineața când te trezești și să navighezi pe rețelele de socializare? Ce ar fi dacă ai înlocui acest obicei cu câteva exerciții de stretching? Este o metodă foarte bună de relaxare a musculaturii, dar și pentru o postură cât mai corectă a corpului. Putem face asta atât dimineața, cât și seara înainte de culcare, la care adăugăm și câteva exerciții fizice.

„Dimineața putem înlocui cele 10-15 minute pe care le petrecem pe telefon sau la cafea cu câteva mișcări de stretching. După ce stăm întinși toată noaptea în timpul somnului, corpul nostru are nevoie de adaptare pentru a-și relua activitatea. Stretchingul ne ajută să avem o postură sănătoasă, susține flexibilitatea si ne relaxează. Rutina de stretching poate fi făcută și seara alături de alte câteva exerciții cu greutatea corpului sau accesorii care să crească intensitatea antrenamentului și care pot fi făcute acasă”, spune Adela Scurtu.

Nu trebuie să mergi zilnic la sală

Mulți dintre noi ne dorim să facem sală, însă ne gândim că nu avem suficient timp să mergem zilnic și că nu vom obține rezultate. Ei bine, nu trebuie să facem zilnic sport ca să slăbim. O oră de antrenament de trei ori pe săptămână poate să fie de ajuns pentru a avea rezultate, mai ales dacă avem și o alimentație sănătoasă. Este important ca la început să cerem ajutorul unui antrenor pentru a ne asigura că executăm corect exercițiile și că lucrăm eficient.

„Pentru cei care doresc să meargă la sala de sport, acest lucru nu trebuie să le ocupe neapărat mult timp, nu trebuie să mergem zilnic ca să avem rezultate. Un antrenament bine structurat poate fi realizat în 60 de minute de trei ori pe săptămână și ne poate aduce rezultate excelente. Tot ce trebuie să facem este să mergem la sală. Dacă nu știm ce avem de facut, trebuie să cerem ajutorul unui profesionist care să ne învețe să executăm în siguranță o serie de exerciții de bază pentru a avea un antrenament complet”, afirmă antrenorul de fitness.

Sportul ajută și la îmbunătățirea psihică

Pe lângă faptul că sportul ne ajută să avem un corp frumos, tonifiat, fără grăsime, activitatea fizică are beneficii și la nivel psihic pentru că stimulează memoria, îmbunătățește starea de spirit. ne ajută să dormim mai bine, să avem încredere în noi.

„Deși sportul la nivel recreațional, cum ar fi mersul la sală, este privit ca o unealtă care îmbunătățește aspectul fizic, acesta ne ajută și psihicul. Sportul ajută la o memorie mai bună, sporește încrederea de sine, îmbunătățește starea de spirit și somnul,  ajută la păstrarea funcțiilor cognitive și multe altele”, spune Adela Scurtu, antrenor fitness la Gorilla GYM.
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Enterocolita vara, în concediu. Ce trebuie să faci?

Next Post

Afecțiunile tiroidei vara. Ce trebuie să știe pacienții?

Related Posts
Verified by MonsterInsights