Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu”, 2023

În perioada 7-14 Mai 2023,  sub egida Ministerului Educației, Inspectoratul Școlar Județean Olt și Societatea pentru Excelență și Performanță în Informatică (SEPI) au organizat la Colegiul Național „Ion Minulescu” din Slatina pregătirea lotului în vederea selecționării participanților la Olimpiadele Internaționale de Informatică.

 Au participat membrii lotului național de seniori, format din 30 de elevi, și membrii lotului de juniori, format din 20 de elevi. În urma probelor de baraj au fost stabilite echipele care vor reprezenta anul acesta România la Concursurile Internaționale de Informatică.

Pe primul loc la seniori s-a situat olimpicul Luca Perju Verzotti, elev în clasa a XII-a de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, primind în cadrul unei festivități Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcu.

Premiul de Excelență „Mihai Pătrașcua fost inițiat în anul 2013 de către familia Pătrașcu în memoria fiului Mihai Pătrașcu (17 iulie 1982, Craiova – 5 iunie 2012, New York), cercetător în Informatică și multiplu medaliat la Olimpiadele Internaționale de Informatică. Premiul este acordat anual elevului din lotul de seniori, care în urma probelor de baraj se situează pe primul loc.

Mihai Pătrașcu este una dintre personalităţile care au adus glorie României, fiind recunoscut, pe plan internaţional, ca un informatician de geniu.

Rezultatele obţinute la olimpiadele  internaţionale de informatică (patru medalii de aur, trei medalii de argint)  i-au permis să fie admis la Massachusetts Institute of Technology (MIT) din Boston, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.  A fost printre cei mai buni studenţi pe care i-a avut, de-a lungul timpului, celebra universitate americană. Ca urmare, a primit premiul pentru cel mai bun student în cercetare din SUA şi Canada (2005) și premiul pentru cea mai bună teză de doctorat (2008).  

A fost pasionat de a scrie algoritmi performanţi, iar unul dintre domeniile în care a excelat a fost cel al structurilor de date. În anul 2016, a apărut în SUA, Encyclopedia of Algorithms (autor Ming-Yang Kao, Northwestern University, Illinois) care  are  două  capitole  cu cercetările lui Mihai.

Mihai Pătrașcu a conferențiat la numeroase universități sau institute de cercetare din întreaga lume și a fost referent ştiinţific la jurnale și conferinţe de prestigiu.

Ca fost olimpic internaţional s-a implicat profund în organizarea olimpiadelor de informatică, fiind membru ales al Comitetului Ştiinţific al Olimpiadei Internaţionale de Informatică (2011-2014), preşedintele Comitetului ştiinţific al Balcaniadei de Informatică (2011) şi al Olimpiadei Europene de Informatică (2009).

În anul 2012, Mihai Pătrașcu a primit, pentru „revoluționarea domeniului de structuri de date”,  premiul Presburger al  Asociației  Europene de Informatică Teoretică.

A publicat peste 100 de articole în diferite reviste şi în volumele unor conferinţe internaţionale. Lucrările sale  s-au bucurat și continuă să se bucure de o apreciere deosebită în rândul comunităţii ştiinţifice internaţionale, unele fiind premiate drept cele mai bune din cadrul unor manifestări ştiinţifice, precum  conferinţele ICALP (2005) și  FOCS (2008). Cercetători prestigioși din domeniul informaticii au citat, până azi, lucrările lui Mihai  de 4136 ori.

Decedat când nu împlinise nici 30 de ani, în data de 5 iunie 2012 la New York, unde era cercetător în informatică, Mihai Pătrașcu nu a fost uitat.

Scriitorul Andrei Crăciun a publicat în 2015, în PressOne, un articol (GENIUL) în care rezumă biografia exemplară a lui Mihai, iar în anul 2018, reputatul profesor Nicolae  Andrei, fost director al Colegiului Național „Carol I“ din Craiova, a publicat cartea “Mihai Pătraşcu – Genius. Informaticianul care a cucerit America” 

Autorul aduce un elogiu lui Mihai, care a cucerit şi surprins lumea cu inteligenţa lui sclipitoare, menționând, între alte  aprecieri, următoarele:  „Un nou secol, un nou geniu românesc…. Mihai Pătraşcu, tânărul care a revoluţionat lumea informaticii…“.. Cartea apărută la Editura Alma este structurată în mai multe secvenţe, care surprind existenţa pe cât de frumoasă, pe atât de scurtă a lui Mihai Pătraşcu.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Premieră la SCJU Craiova. Primele intervenții de rotablație realizate în clinica de Cardiologie Intervențională

Next Post

Alergiile oculare. Cum ținem sub control simptomele deranjante?

Related Posts
Verified by MonsterInsights