Echipa de medicii specialiști în cardiologie intervențională din cadrul clinicii Clinica de Cardiologie Intervențională de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova (SCJU) au început derularea programului de rotablație cu sistemul rotapro. Primii șase pacienți au beneficiat de această intervenție. SCJU Craiova este în acest moment una dintre puținele unități medicale din România, care dispune de aparatura medicală necesară pentru efectuarea procedurilor de rotablație.
Ce este rotablația?
Rotablația coronariană este o procedură minim invazivă, recomandată atunci când arterele care irigă inima sunt blocate de plăcile de aterom calcifiate. Calcificarea arterelor coronare crește odată cu vârstă. Este mai frecventă la bărbați decât la femei, precum și în rândul persoanelor cu sindrom metabolic, dislipidemie, hipertensiune arterială sau insuficiență renală și al fumătorilor.
Indiferent de cauză, odată ce plăcile de aterom se calcifiază, simpla angioplastie cu balon sau stent nu mai este posibilă. Medicul cardiolog poate recurge însă la rotablația coronariană pentru a reda circulația dintr-o anumită arteră calcifiată.
Asemenea oricărui alt țesut din organism, miocardul (mușchiul inimii) are nevoie de un aport constant de sânge bogat în oxigen, iar acesta îi este furnizat de către arterele coronare.
De-a lungul timpul, pe pereții acestor artere se adună depuneri de colesterol, calciu și alte substanțe. În termeni medicali, acestea sunt cunoscute sub denumirea de plăci de aterom. În timp, aceste plăci de calcifiază, ducând la întărirea arterelor și la îngreunarea sau blocarea completă a circulației sângelui.
„Au fost efectuate șase cazuri foarte bine selectate, unul dintre ele cu rotablație pe două vase, unul cu RotaTripsy. Putem spune cp a fost un adevărat maraton pentru tratamentul leziunilor coronariene calcificate. Rotablație este necesară la pacienții la care rezultatul coronarografiei relevă calcifieri severe sau în cazurile în care în timpul procedurii de angioplastie medicul cardiolog constată că stentul nu poate fi expandat din cauza depunerilor de calciu.”, a declarat dr. Eugen Țieranu, medic specialist cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Echipa de medici specialiști în cardiologie intervențională din Craiova a fost coordonată de dr. Marin Postu, medic specialist cardiolog supraspecializat în proceduri intervenționale precum Angioplastie coronariană, TAVI, Rotablație.