Odată cu venirea primăverii, apar și alergiile oculare. Simptomele deranjante sunt o problemă pentru pacienții sensibilizați la un anumit alergen, ceea ce îi poate împiedica să își desfășoare activitatea zilnică. De aceea, este important să prevenim din timp alergiile oculare cu tratamentul corespunzător, dar și cu respectarea recomandărilor medicului specialist.
Medicii oftalmologi întâlnesc des pacienți care se confruntă cu alergii oculare, așa-numitele conjunctivite. Acestea apar cu preponderență primăvara, când natura se trezește la viață, pomii înfloresc și polenul este purtat de vânt. Unele persoane pot fi sensibile la anumiți alergeni, ceea ce determină apariția alergiilor oculare.
„Alergiile oculare sunt unele dintre cele mai întâlnite afecțiuni oculare. Sunt reprezentate de inflamarea membranei fine și transparente care se regăsește între suprafața anterioară a globului ocular și fața posterioară a pleoapelor. Acesta este numită conjunctivită”, spune dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Cum se manifestă alergiile oculare?
Pacienții care ajung în cabinetul medicului oftalmolog prezintă simptome deranjante, de la mâncărime oculară, senzație de nisip în ochi până la insomnie, lăcrimare excesivă și chiar vedere neclară. Aceste manifestări împiedică pacientul să își desfășoare activitatea zilnică, ceea ce îl determină să vină la medic cât mai repede.
„Simptomele cel mai frecvent întâlnite în cursul evoluției bolii sunt: prurit (mâncărime) ocular, senzația de corp străin (nisip în ochi), usturime sau senzație de arsură, congestie conjunctivală (înroșirea ochiului) cauzată de dilatația vasculară conjunctivală, vedere neclară (uneori), cearcăne, tulburări ale somnului (insomnie), hiperlăcrimare. În contact cu alergenii, ochii produc o substanță numită histamină pentru a se apăra. Ca raspuns la această reacție apare roșeața, lăcrimarea, mâncărimea sau edemul (umflarea pleoapelor și a zonei oculare)”, precizează medicul oftalmolog.
Ce poate declanșa o alergie oculară primăvara?
Primăvara înfloresc pomii, florile, crește iarba, iar acest lucru determină apariția simptomelor neplăcute la persoanele sensibilizate. Pe lângă asta, sunt pacienți care pot prezenta alergie oculară la praf, mucegai, păr de animale sau chiar la parfum, anumite ingrediente din produsele cosmetice, fum de țigară. Pentru că alergenii sunt peste tot în jurul nostru, trebuie să aflăm, mai întâi, ce ne provoacă sensibilitate.
„În sezonul de primăvară, alergiile oculare pot fi determinate de contactul direct cu trei categorii de alergeni: din mediul exterior – polen din iarbă, flori sau copaci; din mediul interior – particule de praf, spori de mucegai, puf, fire de păr animal, acarieni; iritanți – parfum, cosmetice, fum de țigară, vapori chimici, fum de eșapament etc”, explică dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog.
Cum ne dăm seama că avem o alergie oculară de primăvară?
Odată cu sfârșitul iernii și până la încheierea primăverii, alergiile sunt în toi. Conjunctivita alergică nu se transmite, iar pacientul nu are nevoie de izlolare la domiciliu. În unele situații, această afecțiune poate fi asociată cu rinita alergică, iar pacientul prezintă mâncărimi, secreții nazale apoase și strănut repetat. Pentru a diagnostica conjunctivita alergică, pacientul trebuie să facă un prick test.
„Conjunctivitele alergice sunt puțin diferite în sensul că nu există risc de infecțiozitate și nu e nevoie de izolarea de comunitate. Sezonul alergiilor începe de la mijlocul lunii februarie, are apogeul în luna aprilie și se continuă până în luna mai. Uneori, conjunctivita alergică este asociată cu o rinită alergică (mâncărimi la nivelul nasului și în gât, secreții nazale apoase și strănut repetat). Pentru a afla dacă conjunctivita este de natură alergică, se efectuează testarea alergică cutanată (prick test) sau IgE specific pentru alergenii din aer (în special la persoanele la care nu se pot efectua teste cutanate)”, spune dr. Iulia Borcan, oftalmolog.
Lentilele de contact și alergia oculară
În cazul în care obișnuim să purtăm lentile de contact, trebuie să renunțăm la ele în perioada primăverii pentru că pot accentua simptomatologia alergiei oculare. Iată explicația medicului oftalmolog:
„Este recomandată reducerea timpului de purtare a lentilelor de contact pe durata zilei sau chiar întreruperea portului în cazul unor alergii până la ameliorarea simptomatologiei. Picăturile oftalmologice administrate pentru tratarea alergiilor se pot depune în porii de pe suprafața lentilelor. Astfel, dizolvă părți ale materialului acestora și duc la o mai mare iritație a conjunctivei și a corneei.”
Cum tratăm alergiile oculare de sezon?
Soluțiile de tratament pentru alergiile oculare sunt multiple și sunt prescrise în funcție de severitatea simptomatologiei. Printre acestea se numără: picăturile oftalmice, lacrimile arificila, medicamentele și vaccinul antialergic. Medicul specialist este cel care hotărăște ce tratament trebuie administrat fiecărui pacient.
„Tratamentul alergiilor de sezon se poate face cu picături oftalmice cu antihistaminice care ajută la reducerea senzației de mâncărime sau picături decongestionante care ajută la vindecarea roșeții și a lăcrimării. O altă variantă sunt lacrimile artificiale fără conservanți. Acestea diluează alergenul și ameliorează o parte din simptome. În plus, avem și o gamă de medicamente orale: antihistaminice care blochează eliberarea histaminei și declanșează sitemul de apărare al organismului; decongestionante care scad edemul de la nivelul pleoapelor și ameliorează simptomele neplăcute; corticosteroizii care diminuează roșeața, inflamația și mâncărimile. O altă variantă de tratament este vaccinul antialergic, care este o formă de imunoterapie. Un remediu naturist care ar putea avea numeroase beneficii în ameliorarea simptomelor sunt compresele umede și reci”, precizează dr. Iulia Borcan, medic specialist oftalmolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Cum prevenim apariția unui nou episod de alergie?
Pacientul care se confruntă cu alergiile oculare trebuie să respecte anumite recomandări care îl pot ajuta să țină sub control manifestările neplăcute:
„Sunt recomandate plimbările și aerisirea casei în intervalul orar 06:00 – 10:00 dimineața deoarece atunci este cea mai mică cantitate de polen în atmosferă. De asemenea, sunt de evitat plimbările după ploaie sau în zilele cu vânt puternic. Este indicat să purtăm ochelari de soare pentru a diminua zona oculară expusă mediului înconjurător. Când venim de afară, trebuie să ne schimbăm hainele și să ne spălăm pe față pentru a îndepărta orice sursă eventuală de polen sau praf. În plus, se recomandă scuturatul hainelor purtate afară și apoi depozitarea lor în dulap, departe de zonele în care se desfășoară activitățile uzuale. Dacă este cald și pornim AC-ul, trebuie făcută o curățare în prealabil a filtrelor.”