Somnul este esențial pentru sănătatea fizică și psihică a oricăruia dintre noi. Când suntem odihniți, avem energie, ne concentrăm mai bine, dăm randament și ne menținem sănătoși. În timpul somnului, organismul nostru se reface, iar asta înseamnă un start fresh și benefic. Ei bine, pentru a ne asigura un somn de calitate, e important să ținem cont de câteva lucruri. Mai jos sunt câteva sfaturi de la dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
În primul rând, trebuie să ținem cont de ciclul normal de somn, în funcție de vârstă. Adulții trebuie să doarmă undeva la șapte-opt ore pe noapte pentru ca organismul să fie în formă maximă. Pe lângă asta, este recomandat să ne creăm un program strict de dormit și de trezit: „Pacientul trebuie încurajat să aibă un program de somn: să adoarmă și să se trezească la aceeași oră”, spune medicul neurolog.
Nu învățăm înainte de somn
În al doilea rând, calitatea somnului este influențată și de activitățile pe care le avem înainte de a adormi. Dacă încercăm să memorăm, să învățăm și să ne punem creierul în funcțiune înainte de culcare, este posibil să adormim mult mai greu și, prin urmare, să ne trezim obosiți: „Trebuie să evităm activitățile mentale intense înainte de a adormi și să avem activități plăcute, relaxante care să inducă somnul, cum ar fi, de exemplu, cititul)”, recomandă dr. Adriana Ninoiu.
„Un stomac plin nu ne va mai lăsa să dormim”
Un alt sfat este ține de obiceiurile alimentare nesănătoase care, pe lângă favorizarea altor afecțiuni, pot duce și la perturbarea somnului: „Trebuie evitate băuturile alcoolice, precum și mâncatul excesiv la ore târzii pentru că un stomac plin nu ne va mai lăsa să dormim”, afirmă medicul. Este recomandat să nu mâncăm cu cel puțin trei ore înainte de culcare.
Anxietatea și depresia pot alunga somnul
Dacă suferim de anxietate sau depresie, cel mai probabil avem probleme cu somnul. De multe ori, aceste persoane își induc o stare de agitație și îngrijorare care le perturbă somnul. Pe lângă gândurile care le invadează mintea, sunt speriați și cu privire la faptul că nu vor putea adormi: „În al treilea rând, pacienții cu anxietate, depresie trebuie învățați să-și reducă îngrijorarea și frica, să nu se mai gândească că nu vor putea adormi. E important să se relaxeze, să facă activități plăcute și să se gândească la lucruri frumoase”, precizează dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
Controlul afecțiunilor preexistente
În plus, sunt nenumărate afecțiuni care ne trezesc din somn în timpul nopții sau ne împiedică să adormim. De aceea, trebuie să ne asigurăm că le cunoaștem și că urmăm un tratament: „Recomand pacienților să țină sub control și să trateze afecțiunile preexistente care pot induce tulburările de somn”, conchide medicul. Tulburările de somn pot fi, de multe ori, un simptom al unei afecțiuni preexistente. Prin urmare, trebuie să ne prezentăm la medic dacă ne confruntăm cu ele.