În cabinetele medicilor cardiologi ajung pacienți care acuză dureri în piept. Acest lucru este determinat, de cele mai multe ori, de îngustarea sau chiar blocarea unuia sau mai multor vase de sânge. Instituirea unui tratament de către medicul specialist trebuie să se facă cât mai rapid, iar complianța pacientului este absolut necesară în acest caz. Pe lângă asta, trebuie făcute schimbări radicale și în stilul de viață, iar aici vorbim de: alimentație, controlul factorilor de risc, al afecțiunilor preexistente, precum și a valorilor grăsimilor din sânge.
De ce se înfundă arterele inimii?
Depunerile de colesterol sunt principala cauză a îngustării vaselor de sânge. Ca urmare a acumulării de grăsimi, sângele devine insuficient, iar mușchiul inimii nu mai este hrănit corespunzător. Totuși, corpul nostru semnalează acest lucru, iar pacientul începe să simtă dureri în piept. Acest simptom îl determină să se adreseze medicului cardiolog și, astfel, să prevină un eveniment nedorit.
„Consumul excesiv de grăsimi poate duce, în timp, la depunerea progresivă a colesterolului (grăsimile din sânge) pe interiorul vasului și, ulterior, la îngustarea acestuia. Când îngustarea depășește 70-80% din diametrul vasului respectiv, sângele care circulă pe acolo devine insuficient pentru a hrăni mușchiul inimii. Prin urmare, pacientul poate să resimtă dureri în piept. Sunt și cazuri în care este numai un singur vas afectat, dar cele mai grave sunt atunci când toate cele trei vase sunt îngustate sau chiar înfundate”, spune dr. Eugen Țieranu, medic specialist cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
Ce putem face ca să prevenim înfundarea arterelor inimii?
Măsurile de prevenție sunt cele mai importante și trebuie respectate cu strictețe. Astfel, medicul ne poate recomanda adoptarea unui stil de viață echilibrat, sănătos. Asta presupune, bineînțeles, și controlul factorilor de risc, mai ales dacă avem și alte afecțiuni asociate, precum: hipertensiune, diabet. Dacă suferim de diabet și nu îl ținem sub control, trebuie să știm că mușchiul inimii are de suferit. Acest lucru determină asocierea unor alte afecțiuni care ne pot pune viața în pericol.
„Pentru a preveni acest lucru, este necesar să avem un stil de viață cât mai sănătos. În primul rând, să controlăm foarte bine factorii de risc pentru hipertensiunea arterială, diabetul zaharat. La pacienții cu diabet zahar necontrolat, de cele mai multe ori, vasele din organism, în special cele care hrănesc mușchiul inimii, sunt mâncate, își pierd din structură și astfel pot să apară boli vasculare: cerebrovasculare, cardiovasculare, pe vascularizație periferică”, precizează medicul cardiolog, dr. Eugen Țieranu.
„Pacienții dislipidemici, cu valori mari ale colesterolului, trebuie să încerce să îl scadă”
Dislipidemia este o afecțiune caracterizată prin modificarea valorilor grăsimilor din sânge și aici vorbim în special de colesterol. Prin urmare, pacienții care au colesterolul crescut trebuie să înceapă imediat un tratament și un regim strict pentru a reduce valoarea acestuia.
„În al doilea rând, pacienții dislipidemici cu valori mari ale colesterolului trebuie să încerce să îl scadă prin tratament hipolemiant, printr-o alimentație cu puține grăsimi. Astfel, LDL colesterolul (colesterolul rău) să fie la o valoare normală”, explică dr. Eugen Țieranu, medic specialist cardiologie intervențională la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova.
„Fumatul este unul din principalii factori de risc pentru înfundarea și blocarea vaselor care hrănesc mușchiul inimii”
De asemenea, fumatul este un factor de risc important în ceea ce privește înfundarea vaselor de sânge. Recomandarea medicului este ca pacienții să renunțe la acest viciu pentru a reduce riscul blocării vaselor de sânge. În plus, activitatea fizică regulată ne ajută să ne menținem într-o formă fizică bună, dar și să asigurăm o circulație normală a sângelui în corp.
„În al treilea rând, fumatul este unul din principalii factori de risc pentru înfundarea și blocarea vaselor care hrănesc mușchiul inimii, de aceea pacienții trebuie să renunțe la acest viciu. De asemenea, recomand mișcarea, sportul pentru a pune sângele în mișcare,” adaugă medicul cardiolog.