Educație pentru sănătate, în centrul Craiovei. Medicii au oferit investigații gratuite și au informat oamenii

Articol realizat de Elena Boruz

Centrul Medical Prima Clinic a organizat, ieri 6 mai, un eveniment dedicat educație pentru sănătate. Zeci de craioveni au putut să beneficieze de investigații gratuite, precum măsurarea tensiunii arteriale, măsurarea glicemiei și verificarea alunițelor. Evenimentul a avut loc pe  esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu” din  Craiova și a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Hipertensiunii.

Scopul campaniei a fost acela de a informa și conștientiza craiovenii cu privire la importanța adoptării unui stil de viață sănătos, a unei alimentații corespunzătoare, respectiv a integrării sportului în viața de zi cu zi. „Normalizează-ți tensiunea! Verifică TENSIUNEA! Ține bolile inimii la distanță!” acesta a fost motto-ul campanei organizate de echipa Prima Clinic.  România ocupă locul 1 în Europa ca mortalitate a populaţiei din cauza bolilor cardiovasculare. Bolile inimii reprezintă astfel cauza numărul 1 de deces în ţara noastră, cu 57% din totalul deceselor înregistrate la nivel naţional. La fiecare 30 de minute, un român moare de infarct. Numai prin adoptarea unui stil de viață sănătos care presupune alimentație sănătoasă, mișcare zilnică și controale medicale de prevenție putem ține bolile inimii la distanță.

Organizatorii evenimentului atrag atenția asupra faptului că din ce în ce mai mulți tineri se confruntă cu boli cardiovasculare, cu glicemii foarte ridicate, iar cazurile de obezitate sunt și ele mai întâlnite rândul copiilor, adolescenților. Astfel, pe lângă o alimentație sănătoasă, mișcare constantă și hidratare corespunzătoare, medicii recomandă controale periodice de prevenție. La eveniment, craiovenii au putut face și mișcare, datorită bicicletelor puse la dispoziție de GoBike Craiova.

„Am vrut să tragem un semnal de alarmă,  să conștientizăm populația cu privire importanța adoptării unei alimentații sănătoase pentru a preveni bolile inimii, diabetul, obezitatea, dislipidemia, pentru că întâlnim din ce mai multe cazuri de copii, adolescenți și tineri cu aceste afecțiuni. Vorbim despre alimentație sănătoasă, fructe și legume, și am avut invitați copii îmbrăcați în fructe și legume, care au transmis faptul că la baza alimentație noastre trebuie să fie legumele și fructele, nu alimentele procesate, de tip pastiserie sau fast-food. Mișcarea este esențială, astfel că am alături de noi am avut o echipă  care a pus gartuit la dispoziția oamenilor biciclete cu care să facă mișcare”, a declarat dr. Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie, specialist diabet și boli nutriție, la Centrul Medical Prima Clinic.

Educația pentru sănătate se face încă de la grădiniță, astfel la eveniment au luat parte copii de la Grădinița Pheonix din Craiova, costumați în fructe și legume. Parada costumelor nu a fost doar un prilej de educație, ci și unul de distracție.

„Un copil sănătos este un adult sănătos, iar prevenția și principiile unei vieți sănătoase se învață de la grădiniță. De aceea, în cadrul acțiunii noastre ne-am dorit să încurajăm copiii să înțeleagă puterea fructelor și legumelor pentru sănătate, dar și importanții mișcării”, a spus Ana-Maria Predilă, PR organizator.

În centrul atenției s-a aflat o inimă mare, construită exclusiv din fructe și legume pe care, atât cei mici, cât și cei mari au admirat-o.

Hipertensiunea arteriala (HTA) reprezintă o afecțiune din sfera cardiovasculară, ce constă într-o presiune crescută a sângelui arterial, pe parcursul unei perioade mai îndelungate. Acest fenomen conduce, în timp, la deteriorarea pereților vaselor de sânge și, implicit, la apariția unor probleme cardiovasculare suplimentare.

„Foarte mulți oameni nici măcar nu știu că suferă de afecțiuni ale tensiunii arteriale sau ale inimii. Lipsa educației medicale este un factor negativ asupra sănătății oamenilor, iar faptul că aceștia nu merg la medic periodic îngreunează semnificativ situația. Conform statisticilor, românii se află departe de a atinge țintele propuse de societatea europeană sau americană de cardiologie Statisticile sunt sumbre! Aproximativ 50% din persoanele hipertensive nu știu că suferă de tensiune arterială. Dintre cele care știu că suferă de tensiune arterială și care primesc tratament anti-hipertensiv, doar 25% ating țintele fixate de societatea europeană sau americană de cardiologie. Ceea ce înseamnă că 25% din populația hipertensivă este corect tratată, iar 75% se expune unui risc foarte înalt”, a spus  dr. Cătălin Petrișor, medic specialist medicină internă și cardiologie, Prima Clinic.

Oamenii au fost foarte încântați de evenimentul organizat în Piața William Shakespeare din Craiova și le sunt recunoscători medicilor care s-au implicat. Încă de la primele ore ale dimineții, cetățenii craioveni s-au prezentat în centrul orașului și au răspândit vestea tuturor cunoscuților săi.

„Încerc să-mi sun acum prietenele să le grăbesc, fiindcă le-am convins pe toate să vină. Apreciez foarte mult faptul că s-a organizat un astfel de eveniment gratuit, aproape că n-au venit să ne roage acasă”, a spus o doamnă prezentă la eveniment.

Evenimentul organizat de Prima Clinic Craiova a fost realizat în colaborare cu Primăria Municipiului Craiova, Media10, TVR Craiova, Catena – Farmacia Inimii, Fiterman Pharma, Möller’s România, Coara Inna, Evenimente Ideale, GoBike Craiova, Water Park Craiova, MedTehnica, Cuvinte cu iubire, Inspire Cinema, Gradinita Phoenix Craiova. 

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Cum ne îmbunătățim calitatea somnului?

Next Post

O ședință de biostimulare are rezultatele a două ore de sală. Cum poți slăbi rapid?

Related Posts
Verified by MonsterInsights