Vaccinul anti-COVID și pacienții cu boli de inimă – dr. Cătălin Petrișor, cardiolog

Vaccinurile anti-COVID sunt speranța pentru a pune capăt pandemiei și crizei sanitare globale. Este indicată vaccinarea în cazul pacienților cu boli cardiace? Dr. Cătălin Petrișor, medic specialist cardiolog, doctor în medicină, la Centrul Medical Prima Clinic, ne ajută cu informații utile. 

MEDIA10: ESTE INDICATĂ EFECTUAREA VACCINULUI ANTI COVID PACIENȚILOR CU BOLI CARDIACE?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Vaccinul anti-COVID19 este indicat pacienților cu boli cardiovasculare. Cel puțin din datele existente până în prezent nu au existat afecțiuni cardiovasculare care să reprezinte o contraindicație pentru a efectua vaccinul. Mai mult, dacă ținem cont de faptul că există o multitudine de complicații cardiovasculare în cazul infecției cu coronavirus, acest vaccin devine o necesitate la pacienții cu astfel de afecțiuni.

Din fericire, în prezent a început și vaccinarea pacienților aflați în etapă a II-a de vaccinare etapă ce include atât pe cei cu vârstă peste 65 de ani cât și pe cei cu vârstă sub 65 de ani dar cu comorbidități.

Iar în această categorie sunt incluși și pacienții cu afecțiuni cardiovasculare fără discriminare. Astfel, putem vorbi despre vaccinarea pacienților cu Insuficientă cardiacă, Boală coronariană ischemică, Tulburări de ritm (Fibrilație atrială), Hipertensiune arterială, Boli vaculare periferice, Trombembolism pulmonar în antecedente, etc. dar și cu Diabet zaharat, Boală renală cronică (Insuficientă renală) sau cu afecțiuni repiratorii.

În acest sens, dacă vă aflați în această grupă este bine să luați legătură cu medicul de familie pentru a va facilita programarea pentru vaccinare, sau să utilizați celelalte mijloace de programare, online sau telefonic.

MEDIA10: ESTE CONTRAINDICAT VACCINUL PACIENȚILOR SUB TRATAMENT ANTICOAGULANT?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Tratamentul anticoagulant nu reprezintă o contraindicație pentru efectuarea vaccinului. Deși tehnica de administrare este un pic diferită față de alte vaccinuri, injectarea fiind efectuată intramuscular profund și nu intradermic, se folosește un ac subțire, 23G sau 25G. Administrarea se va face lent. În urmă administrării este necesară presarea ușoară a locului injectării timp de maxim 5 minute. Foarte important este să nu masăm zona injectată.

MEDIA10: CE COMPLICAȚII POT APARE ÎN CAZUL PACIENȚILOR ANTICOAGULATI?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Singură complicație locală este reprezentată de prezența unui hematom ce resoarbe cu timpul. De aceea este bine să informați personalul medical ce va administrează vaccinul despre acest lucru.

MEDIA10: ESTE NECEARĂ STOPAREA TRATAMENTULUI ANTICOAGULANT?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Recomandările actuale nu specifică acest lucru. Există o singură situație ce necesită o atenție deosebită și anume aceea a pacienților ce folosesc drept anticoagulante substanțe din clasa antivitaminelor K, adică Sintrom și Trombostop. Valoarea ÎNR-ului este bine să fie în intervalul terapeutic, adică sub 3. Un ÎNR peste această valoare crește riscul apariției unui hematom la locul administrării.

MEDIA10: CE ESTE VACCINUL ANTI-COVID 19?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Vaccinul dezvoltat de PfizerBioNTECH sau Modernă este un nou tip de vaccin ce utilizează o tehnologie inovatoare, numită mARN sau ARN mesager pentru a genera o activare a sistemului imunitar necesară luptei împotriva coronavirusului.

Partea inovatoare constă în faptul că spre deosebire de vaccinurile clasice (antigripale de exemplu) vaccinurile de acest tip nu utilizează viruși inactivați pentru a antrena organismul să lupte împotriva virusului. Informația transmisă prin ARNm conține date asupra proteinelor de suprafața, cunoscute sub numele de spike sau țepi. Informația ARNm NU se transcrie în ADN-ul persoanei acest lucru fiind IMPOSIBIL. Informația ARNm are o durata scurtă de viață, fiind active doar câteva zile în organism.

MEDIA10: CÂT DE SIGUR ESTE ACEST VACCIN?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Studiile efectuate de cele 2 companii producătoare au inclus loturi mari de pacienți, de ordinal zecilor de mii, reacțiile fiind urmărite pe perioade de 6-8 luni. De la momentul autorizării milioane de oameni au făcut acest vaccin reacții severe nefiind înregistrate până în prezent.

See Also

MEDIA10: CÂT DE NOUĂ ESTE ACEASTĂ TEHNOLOGIE DE PRODUCERE A VACCINULUI?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Tehnologia nu este chiar așa nouă ea fiind investigată că opțiune de tratament de mai bine de 10 ani. Dar, acum este prima dată când acest tip de vaccin este utilizat pe scară largă.

MEDIA10: CARE SUNT EFECTELE ADVERSE LA TRATAMENT?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Reacțiile adverse sunt locale sau generale și nu sunt cu mult diferite de cele ce apar la un vaccin antigripal obișnuit. Durere la locul administrării, o stare de oboseală ușoară sau transpirații, dureri musculare sau articulare pot apare dar sunt trecătoare și nu trebuie să ne alarmeze.

MEDIA10: EXISTĂ CONTRAINDICAȚÎI LA VACCIN?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Principala reacție că trebuie urmărită este o reacție alergică de tip anafilactic. Dacă știți că suferiți de alergii este bine să luați legătură cu medicul dumneavoastră de familie sau cu un alergolog ce va poate indică pașii ce trebuie efectuați înainte sau după vaccinare. În plus, personalul prezent în secțiile de vaccinare este pregătit în urmărirea reacțiilor imediate și are la îndemână medicația necesară intervenției de urgență.

MEDIA10: CÂT DE EFICIENT ESTE VACCINUL?

DR. CĂTĂLIN PETRIȘOR: Eficientă vaccinului se situează în jur de 95-96% în prevenția COVID-19. Dar, dacă ne vaccinăm asta nu înseamnă că nu putem transmite boală altora. Înseamnă că există șanse foarte mari să nu facem boală dar putem transmite virusul celor din jurul nostru. De aceea este importantă purtarea măștii în continuare până se va reuși imunizarea unei mari proporții din populație.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top