Bolile cardiovasculare – ucigașul nr. 1: Cum îți poți proteja inima?

Ana Maria Predilă
13 Min Read

Zi de zi, inima este „bombardată” de o multitudine de „agresori tăcuți” care o pun în pericol. Bolile cardiovasculare rămân principala cauză de mortalitate la nivel global, iar în România, statistica este la fel de îngrijorătoare: infarctul miocardic, hipertensiunea arterială și accidentul vascular cerebral afectează tot mai multe persoane, indiferent de vârstă. Stilul de viață nesănătos, stresul, alimentația dezechilibrată și lipsa mișcării sunt factori care cresc riscul afecțiunilor cardiace. Pentru a înțelege mai bine cum ne putem proteja inima și ce măsuri de prevenție sunt esențiale, am discutat cu dr. Andra Fugaciu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic. În acest articol, vei descoperi sfaturi practice despre alimentația sănătoasă, exercițiile benefice pentru inimă, monitorizarea factorilor de risc și testele medicale esențiale pentru o inimă sănătoasă. Află ce poți face chiar acum pentru a reduce riscul bolilor cardiovasculare și pentru a-ți menține inima puternică pe termen lung!

Afecțiunile cardiovasculare reprezintă una dintre cele mai mari provocări pentru sănătatea publică la nivel global. Din păcate, aceste afecțiuni nu mai sunt întâlnite doar în rândul persoanelor vârstnice, ci și în rândul tinerelor generații. De ce? Din cauza stilul de viață nesănătos. Toate aceste boli ale inimii sunt rezultatul unui cumul de factori și a unor greșeli pe care le faci zi de zi. În timp, impactul lor poate fi devastator.

„Cele mai des întâlnite afecțiuni cardiovasculare, pe care le diagnostichez în cabinetul medical, sunt: hipertensiunea arterială, dislipidemia și, din ce în ce mai des și de vârste din ce în ce mai mici, boala coronariană. Ele apar din cauza unui cumul de factori de risc care, din păcate, sunt prezenți în viața de zi cu zi a celor mai mulți dintre noi”, spune dr. Andra Fugaciu.

Greșelile care îți afectează INIMA

Multe dintre obiceiurile zilnice, pe care le consideri adesea inofensive sau normale, au un impact foarte mare asupra sănătății inimii. Fie că este vorba despre alimentația nesănătoasă, lipsa de mișcare sau stresul cotidian, aceste greșeli, făcute constant, pot contribui la dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare grave. Din păcate, oamenii nu realizează întotdeauna legătura dintre stilul de viață și sănătatea inimii, iar efectele pot fi devastatoare pe termen lung. Așadar, primul pas pentru a preveni bolile cardiovasculare este conștientizarea și, ulterior, schimbarea. Dacă și tu ai măcar unul dintre aceste obiceiuri, atunci ar trebui să faci schimbări imediat:

  1. Mănânci ce NU trebuie!

Cea mai gravă problemă a generației moderne este, cu siguranță, alimentația. De multe ori, din grabă, ai tendința să apelezi la cea mai ușoară variantă, și anume mâncarea fast-food. Este peste tot, la îndemâna oricui, și poate fi greu să reziști tentației, mai ales când sunt atâtea variante. De la hamburger, shaorma, mezeluri și până la produsele de patiserie și dulciurile procesate, toate sunt extrem de periculoase pentru sănătatea ta, iar aici intră și sănătatea inimii.

„În ceea ce privește stilul de viață nesănătos, un factor important este alimentația. Consumul ridicat de carbohidrați și mesele neregulate pot contribui mult la apariția problemelor de sănătate. Mâncarea fast-food, alimentele procesate și zahărul sunt foarte periculoase pentru inimă din cauza conținutului ridicat de grăsimi. În plus, acest tip de alimentație poate predispune pacienții la dezvoltarea diabetului zaharat, o afecțiune care este adesea asociată cu problemele inimii. Așadar, trebuie reținut că orice aliment prăjit, bogat în grăsimi, este dăunător pentru sănătatea inimii”, explică medicul cardiolog.

  1. Nu renunți la fumat

Fumatul rămâne unul dintre cei mai periculoși factori pentru sănătatea inimii. Deși sunt bine cunoscute riscurile fumatului asupra plămânilor, puțini sunt conștienți de efectele nocive pe care acest viciu le are asupra sistemului cardiovascular. Fumatul crește tensiunea arterială, dăunează vaselor de sânge și favorizează formarea cheagurilor de sânge. În plus, chiar și persoanele care fumează mai rar sau care sunt expuse la fumul de țigară au un riscc crescut de a dezvolta afecțiuni cardiovasculare.

„Fumatul este un obicei din ce în ce mai frecvent și reprezintă un viciu cu efecte devastatoare asupra inimii. Mă confrunt adesea cu pacienți care fumează și încerc să-i conving să renunțe la acest obicei nesănătos și costisitor. Este esențial să înțeleagă că fumatul nu doar că dăunează plămânilor, dar are un impact negativ direct asupra sistemului cardiovascular. De cele mai multe ori, după ce renunță la fumat, pacienții observă o îmbunătățire a respirației chiar după o săptămână-două. În timp, această schimbare ajută foarte mult la reducerea valorilor tensionale și la un control mai bun al colesterolului”, precizează dr. Andra Fugaciu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

  1. Consumi alcool fără limite

Consumul excesiv de alcool este o greșeală majoră care poate duce la multiple probleme cardiace. Alcoolul în cantități mari poate cauza cardiomiopatie, o boală care afectează mușchiul inimii și care poate duce la insuficiență cardiacă. Așadar, este esențial să înțelegi că alcoolul nu este benefic pentru inimă, mai ales atunci când este consumat în exces.

„Oamenii trebuie să înțeleagă că un consum excesiv de alcool nu este dăunător doar ficatului, ci și inimii. În literatura de specialitate este menționată dezvoltarea cardiomiopatiei induse de alcool. De aceea, este important ca oamenii să fie responsabili și să consume alcool cu moderație – de preferat un pahar de vin și nu mai mult. Consumul de alcool ar trebui limitat strict la ocazii speciale, nu zilnic. În plus, renunțarea la consumul excesiv de alcool are un efect benefic asupra organismului: îmbunătățește profilului lipidic și reduce tensiunea arterială”, afirmă medicul.

  1. Nu faci mișcare

Sedentarismul este o altă cauză majoră a afecțiunilor cardiovasculare. Lipsa mișcării nu doar că afectează sănătatea inimii, dar crește și riscul de apariție a altor probleme de sănătate, cum ar fi obezitatea, diabetul sau hipertensiunea arterială. Este important ca fiecare persoană să își găsească timp pentru activități fizice, chiar și în zilele cele mai aglomerate. Mișcarea regulată contribuie la întărirea inimii și la menținerea unei tensiuni arteriale sănătoase.

„Prea puțină mișcare sau chiar lipsa ei din rutina zilnică este un alt obicei nesănătos pe care, din păcate, cei mai mulți dintre pacienții mei îl au. De aceea, le spun mereu că trebuie să își găsească timp, măcar două zile pe săptămână, pentru a face mișcare. Chiar dacă nu avem posibilitatea de a merge la sală, este esențial să practicăm orice tip de mișcare, cel puțin 30-40 de minute de mers pe jos sau alte activități fizice. Astfel, ne menținem sănătoși cât mai mult timp”, precizează dr. Andra Fugaciu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

  1. Ești mereu stresat

Stresul cotidian este adesea subestimat în ceea ce privește impactul său asupra sănătății inimii. Pe lângă faptul că poate duce la hipertensiune arterială, stresul poate avea și efecte asupra comportamentului alimentar, determinând multe persoane să adopte obiceiuri nesănătoase, cum ar fi consumul excesiv de alimente nesănătoase sau chiar fumatul. Gestionarea eficientă a stresului este esențială pentru a proteja sănătatea inimii.

„Stresul cotidian joacă un rol important în sănătatea inimii. Atunci când oamenii sunt mai stresați, fie din cauza jobului sau a altor factori externi, pot ajunge să compenseze cu o alimentație nesănătoasă. Stresul prelungit are un impact negativ asupra sistemului cardiovascular și poate contribui la dezvoltarea unor afecțiuni serioase”, declară medicul cardiolog.

  1. Nu prioritizezi somnul

Lipsa odihnei poate afecta grav sănătatea inimii, având efecte pe termen lung asupra întregului sistem cardiovascular. Când nu dormi suficient, organismul nu are timp să se refacă și să își regleze procesele fiziologice esențiale, ceea ce poate duce la creșterea riscului de hipertensiune arterială, infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Un somn de calitate permite inimii și vaselor de sânge să își restabilească funcțiile normale. În timpul somnului, ritmul cardiac scade și tensiunea arterială se reglează, ceea ce ajută la prevenirea oboselii premature a sistemului cardiovascular. De asemenea, un somn odihnitor contribuie la reducerea stresului, factor care poate agrava bolile de inimă.

„Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea inimii. Mulți dintre pacienții care au probleme cu inima îmi mărturisesc că nu se odihnesc suficient noaptea. De aceea, le recomand ca înainte să se pună la somn să evite să se uite la televizor sau pe telefon, deoarece ecranele pot fi un factor de stres pentru creier. Ideal ar fi să renunțăm la dispozitivele electronice cu cel puțin o oră înainte de a ne culca și, în schimb, să optăm pentru o lectură de calitate, care să ne ajute să ne relaxăm și să ne deconectăm de la stresul din timpul zilei”, recomandă dr. Andra Fugaciu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

  1. Amâni vizita la medic

Mulți oameni au tendința de a amâna vizita la medic din diverse motive, dar acest comportament poate avea consecințe grave asupra sănătății inimii. Chiar și în absența simptomelor evidente, este recomandat să efectuezi controale regulate pentru a depista din timp eventualele probleme. Prevenția este mult mai eficientă decât tratarea bolilor deja instalate, iar diagnosticul timpuriu poate salva vieți. Așadar, încearcă îți faci timp pentru aceste vizite chiar și atunci când nu ai o problemă de sănătate preexistentă și cu atât mult să le prioritizezi dacă ai fost diagnosticat cu o afecțiune cardiovasculară.

„Pacienții ar trebui să lase orice teamă la o parte și să înțeleagă că amânarea vizitei la medic poate duce la complicații mult mai grave. Întotdeauna spun că este mai bine să prevenim decât să tratăm. În plus, diagnosticarea târzie a unei boli cardiovasculare poate necesita tratamente mult mai complexe, iar boala va fi mai greu de controlat”, spune medicul specialist.

  1. Nu ești sincer cu medicul

Recunoașterea obiceiurilor nesănătoase este o etapă esențială în procesul de schimbare. Mulți oameni refuză să accepte că anumite comportamente le pot pune în pericol sănătatea, de teama de a face față adevărului sau din comoditate. Doar prin conștientizarea acestor vicii poți începe să lucrezi la îmbunătățirea lor. Cu fiecare schimbare ești cu un pas mai aproape de o viață mai sănătoasă și mai echilibrată.

„Adesea, pacienții se simt rușinați deoarece își dau seama că nu fac alegerile cele mai bune în ceea ce privește stilul de viață, dar, în același timp, le este teamă să recunoască asta. Este important să acceptăm că anumite obiceiuri sunt greșite, astfel le vom putea corecta. Dacă negăm și nu suntem sinceri cu medicul, nu facem decât să ne mințim pe noi înșine. Recunoșterea greșelilor reprezintă primul pas către schimbare”, afirmă dr. Andra Fugaciu, medic specialist cardiolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Share This Article