Putem dona sânge după vaccinare? Răspunsul medicilor

Vaccinurile împotriva COVID-19 disponibile în România în acest moment, Pfizer BioNTech Moderna, permit donarea de sânge imediat după vaccinare, fără o perioadă de așteptare, spune reprezentanții Ministerului Sănătății. Lipsa donatorilor de sânge este una dintre cele mai grave probleme ale sistemului medical.

În momentul de față, România dispune de vaccinurile împotriva COVID-19 bazate pe tehnologia ARN-ului mesager. Molecula de ARN mesager nu prezintă potențial infecțios și este înlăturată din organism odată ce și-a îndeplinit scopul, acela de a produce proteina Spike care declanșează răspunsul imun (1).

„Chiar dacă suntem în mijlocul unei pandemii, nevoia de sânge a spitalelor rămâne constantă, și de aceea este bine să donăm sânge dacă îndeplinim condițiile obișnuite pentru a deveni donatori. Există posibilitatea programării de la distanță pentru donarea de sânge, telefonic, prin email sau prin intermediul unor aplicații mobile precum Donorium”, spun reprezentanții Ministerului Sănătății.

Centrul Regional de Transfuzie Sanguină Craiova este furnizor de sânge pentru spitalele mari din Craiova şi din judeţ. Acesta deserveşte Spitalul Municipal „Filantropia“, SJU, Spitalul Militar, Spitalul CFR, Spitalul din Segarcea, precum şi cele din Calafat, Dăbuleni, Calafat şi Băileşti.

See Also

Un donator poate salva chiar și 3 vieți

Cei 450 de mililitri de sânge donaţi de o singură persoană pot salva chiar şi trei vieţi. Pentru donator, această cantitate de sânge este doar o rezervă care se reface cantitativ cam în două ore, dar pentru cei aflați pe patul de spital înseamnă viață.
Cele mai mari probleme le întâmpină bolnavii cu RH negativ. Grupele de sânge cu RH negativ sunt rare, iar donatorii foarte greu de găsit. Aceste grupe se regăsesc cam la 20% din populaţia globului, restul de 80% având RH-ul pozitiv.

Donatorul are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analize

Donarea de sânge nu salvează doar viețile altora, ci aduce și beneficii organismului donatorului. Oamenii care donează sânge cu regularitate îşi reduc riscul de a dezvolta boli grave şi de a suferi un accident vascular cerebral sau un atac de cord. Donarea de sânge este benefică pentru sănătatea donatorului întrucât sângele este împrospătat, iar imunitatea şi rezistenţa organismului la şocuri cresc. De exemplu, dacă omul va suferi un accident, reacţia organismului îi va ajuta pe medici, acesta fiind deja obişnuit cu pierderea de sânge şi înlocuirea lui.
Potrivit Hotărârii Guvernului nr. 1364 din 4 octombrie 2006 pentru aprobarea drepturilor şi obligaţiilor donatorilor de sânge, orice persoană are dreptul de a primi materiale informative privind donarea de sânge. Pe tot parcursul derulării procedurii de selecţie ca donator de sânge, persoana care participă la aceasta are dreptul să primească explicaţii privind scopul şi rezultatele interviului, examenelor şi testelor care i se efectuează. Orice donator are dreptul să primească, la cerere, un buletin de analiză cu rezultatele testelor efectuat în mod gratuit. Cei care donează sânge periodic au dreptul să efectueze un examen radiologic şi unul biologic gratuit, în fiecare an. În unele cazuri, un examen cardiologic este necesar pentru depistarea unor posibile afecţiuni.

sursă foto: gettyimages.com

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

COPYRIGHT 2021 Creat de WEB GRYG DESIGN. Toate drepturile rezervate.

Scroll To Top