Educatie Reportaje

Povestea Colegiul Național „Carol I”. 194 de ani de excelență în educație

Colegiul Național „Carol I” din Craiova una dintre instituțiile de prestigiu ale învățământului românesc sărbătorește astăzi 194 de ani de existență. Istoria acestei școli doljene în care renumele generațiilor anterioare se întâlnește cu cel al generațiilor contemporane începe în 1826, când doi foști elevi ai lui Gheorghe Lazăr și Ion Heliade Rădulescu, profesorul Stanciu Capataneanu și învățătorul Grigore Pleșoianu au pus bazele Școlii Naționale Medii, a două școală medie din Principate, după Colegiul „Sfântul Sava” din București. Astăzi, colegiul a fost sărbătorit printr-un spectacol omagial cu tema „Colegiul Carol la Ceas Aniversar” organizat de directorul profesor doctor Angel Cristian Stănculescu, de un program artistic realizat de elevii și profesorii colegiului în contextul actual, dar și de concursuri de creație și omagii aduse acestei unități de învățământ. 

La început, Școala Centrală a funcționat în chiliile de la Mănăstirea Obedeanu, apoi în cele de la Biserica Madona Dudu. În octombrie 1832 se cumpără actualul teren al Colegiului, în centrul Craiovei, cu suma de 300 de galbeni donați de către vornicul Iordache Otetelisanu, urmând că abia în 1842 să se inaugureze primul local, cel imortalizat de pictorul Theodor Aman în tabloul „Hora Unirii la Craiova”.

În sala mare a școlii a citit Ion Heliade Rădulescu Proclamația de la Izlaz, în timp ce loan Maiorescu, directorul instituției, urcat într-un pom din fața clădirii, citea aceeași Proclamație pentru elevi și ceilalți craioveni.

După înfrângerea Revoluției de la 1848, timp de trei ani, școală se închide pentru că nu are dascălii necesari, iar turcii transformă clădirea în cazarmă și bucătărie, încălzindu-și mâncarea cu mobilierul și cărțile din biblioteca.

În 1853, școală devine comandament țarist și spital. G. M. Fontanin protestează, este arestat, alungat, dar se întoarce și în 1854 redeschide școală, pe care o va conduce cu autoritate și competență încă douăzeci și șapte de ani.

În 1885, prin înalt Decret Regal, școală primește numele Liceul „Carol I”. Între 1893-1895 se construiește actuală clădire a liceului ce a costat peste un milion de lei și în fundația căreia regele Carol I a așezat personal un cilindru metalic cu documentul oficial al ctitoriei ce va deveni clădire de patrimoniu. Pictorul Francisc Tribalski a realizat frescele din biblioteca și sala rotundă, iar clădirea nouă, cu cupola, a fost dotată cu mobilier luxos. Însă și acest local a devenit spital în timpul Primului Război Mondial.

În 1948, cu ocazia centenarului revoluției pașoptiste, liceul primește numele de Colegiul Popular „Nicolae Bălcescu”, dar în 1997 va reveni la vechiul nume „Carol I”, ce se păstrează până astăzi. De altfel, ambele personalități istorice sunt considerate mentori spirituali ai Colegiului din Craiova.

De-a lungul timpului, rezultatele deosebite ale elevilor au consacrat Colegiul Național „Carol I” la nivel internațional. Elevii, îndrumați de profesori de excepție, au adus școlii lor, dar și României, 52 de premii internaționale, dintre care 17 medalii de aur, 22 de medalii de argint și 13 medalii de bronz.

Biblioteca Colegiului Național „Carol I” este una dintre cele mai valoroase din țară prin vechime și prin tezaurul pe care îl deține. Mai mult decât „un templu al culturii”, cum o numea Nicolae Titulescu, fost elev al liceului, biblioteca „Mihail Strajan” are o identitate, o valoare și o biografie, pe drept cuvânt, „regesti”. A luat naștere la 18 octombrie 1836 și conține cărți rare, tipărite cu mai bine de patru secole în urmă, dacă ținem seama că cea mai veche carte înregistrată a fost tipărită în 1514 („Tratat de numismatică” de Budeus). Lucrarea cu cele mai multe volume este „Mémoire et reconnaissance” cu autograful lui Lamartine, aflat pe prima pagină a volumului. Cele 40 de volume sunt legate în coperte verzi, scrise cu auriu și datează din 1826, chiar anul înființării colegiului. Cea mai valoroasă carte românească existența în biblioteca este Biblia de la București, unul dintre puținele exemplare păstrate în țară.

Douăzeci și patru de roci descoperite pentru prima dată pe teritoriul României se află la Colegiul Național „Carol I”. Această colecție a fost realizată de învățătorii Dumitru și Ștefania Alexandrescu între 1900 și 1982 și donată colegiului în 1985. Rocile sunt adunate din minele de la Cavnic, fostele mine aurifere de la Baia Sprie, Herja, Ruschita și din munții Gutin. Printre ele se numără diamantul de Maramureș, marcasita, cuarțul ametistizat, blenda neagră, cuarț de cavnic, cuarț cu calcita, marcasita, pîrîta, ametist, azurit, stribina cu barită.

De asemenea, 5700 de exemplare exotice și 2000 de microlepidoptere autohtone se află în colecția de fluturi adăpostită de Colegiul Național „Carol I”. În 1974, colecția de fluturi Adriana și Ioana Rusescu a completat colecția Claudia și Ion Stănoiu, reunind astfel exemplare din toate zonele globului. Pot fi admirate aici specii precum Bombicidele de China, Brasolidele din Peru, Uranidele din Madagascar, Morfidele din Brazilia, Peru și Guyana, Papilonidele din Sumatra și Filipine, Argona Mittrei din Madagascar, Hysania Agrippina din Brazilia, Fluturele Morpho, Fluturele Caligo Eurilocus, Fluturele Saturnia Pyri din Oltenia etc.

O altă valoare adăpostită la Colegiul „Carol I” este Ecorseul lui Brâncuși, lucrarea de absolvire a Școlii de Belle Arte din București. Replică aflată în laboratorul de biologie de la Colegiul Național „Carol I” este una dintre cele patru existente în lume. Sursă de inspirație pentru Ecorșeu a fost mulajul lui Hermes, aflat în Muzeul Capitolium din Roma.

Articole recente

Legume bio produse de un grup de studenți craioveni voluntari. Un model de antreprenoriat social

Redactia Media10

Admitere C.N. „Frații Buzești”. Specializările și ultimele medii de admitere de la pretigiosul colegiu craiovean

Redactia Media10

Programe educaționale GoKID pe perioada verii la BEFORE &AFTER SCHOOL BILINGV

Redactia Media10

Lasa un comentariu

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.