Elastografia hepatică, metodă modernă pentru depistarea bolilor ficatului

România este pe primul loc în lume la ciroză, la mortalitate prin ciroză, la hepatită C. Este a doua țară în Europa la mortalitate de boli hepatice. Tot mai mulți români suferă de steatoză hepatică sau boala ficatului gras, așa cum este definită afecțiune popular.
Efectuarea unui control de prevenție poate face diferența între viață și moarte. Ecografia hepatică cu elastografie este una dintre cele mai importante descoperiri în evoluția ultrasonografiei din în ultimii 15 ani. Medicii din cadrul clinicii Prima Clinic dispun de un ecograf de ultimă generație, care are integrată și partea de elastografie hepatică, având cel mai avansat laborator de ecografie din Oltenia.

AUTOR: ANA-MARIA PREDILĂ

Elastografia este o metoda superioară ecografiei, este o metodă neinvazivă și care nu doare. Aceasta se efectuează cu un ecograf special care măsoară „elasticitatea” ficatului în prevenirea și diagnosticarea unor boli precum hepatite sau ciroze virale B sau C, steatohepatite, precum și în alte boli ale ficatului sau caracterizarea formațiunilor tumorale hepatice. 

Elastografia este o modalitate neinvazivă la care pot apela atât persoanele sănătoase care doresc să afle informații exacte despre starea ficatului, cât și persoanele diagnosticate cu steatoză sau „ficatul gras”.

Ficatul gras sau steatoza hepatică constă în acumularea de grăsimi (mai exact de trigliceride) în celulă hepatică.

„Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. În momentul în care steatoza este însoțită și de o inflamație a ficatului vorbim despre o steatohepatită reprezentată de creșterea valorilor enzimelor hepatice (GOT și GPT)”, explică dr. Florina Toancă, medic specialist  gastroenterologie în cadrul clinicii Prima Clinic.
Dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie, Prima Clinic
Dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie, Prima Clinic

Avantajele elastografiei constau în faptul că este un test nedureros, simplu, rapid, reproductibil cu rezultat disponibil imediat pentru pacient, iar procedura se poate efectua ori de câte ori este necesar, neavând efecte secundare.

Cum se manifestă boala ficatului gras

Cel mai adesea, steatoză hepatică este asimptomatică și este descoperită întâmplător datorită testelor hepatice anormale sau hepatomegaliei.

„Nu există simptomatologie specifică pentru această afecțiune. Pacienții pot să suferea de ea fără să nici un fel de simptome. În momentul în care ficatul este mult afectat pacientul poate să prezinte simptome care sunt nespecifice și care se manifestă ca o jenă dureroasă în hipocondrul drept, senzație de oboseală, lipsa apetitului”, spune dr. Florina Toancă.

Ficatul gras este o afecțiune frecvent întâlnită, care poate avea urmări gravă dacă nu sunt luate măsuri:

  • Consultație la medicul specialist
  • Menținerea unei greutăți normale
  • Mișcare periodic
  • Corectarea dislipidemiei (creșterea grăsimilor în sânge)
  • Evitarea consumului excesiv de alcool.

Efectuarea unui set de investigații și analize de prevenție, chiar și atunci când nu avem nici un simptom poate face diferența între viață și moarte

În hepatită cronică, elastografia poate relevă un aspect relativ normal al ficatului, dar în ciroză ea poate sugera diagnosticul, cu un grad crescut de probabilitate.

Prima Clinic are cel mai avansat laborator de ecografie din Oltenia

Trebuie știut că, elastografia este o formă superioară de investigație ecografică, folosită și pentru investigarea sânilor. 

Ecografia și elastografia oferite în pachet se fac în cel mai avansat laborator de ecografie din Oltenia, care se află la Prima Clinic. 

„Avem un ecograf de ultimă generație care are integrată și partea de elastografie hepatică, ceea ce ne ajută foarte mult. Este un aparat nou, care ne oferă imagini cu o acuratețe extraordinară și ne ajută să obținem imagini de calitate și la pacienții obezi. Ecografia și elastografia sunt investigații non invazive, simple, care nu iradiază și nu au nici un fel de contraindicații”, coincide dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie Prima Clinic. 
Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post
Acad.prof.univ.dr. Dragoș Marinescu

Acad.prof.univ.dr.Dragoș Marinescu: „Medicina devine tot mai automatizată și mai puțin empatică”

Next Post

Strugurii, vedetele sănătoase ale toamnei. Beneficiile asupra sănătății

Related Posts
Verified by MonsterInsights