dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie, Prima Clinic.
România este pe primul loc în lume la ciroză, la mortalitate prin ciroză, la hepatită C. Este a doua țară în Europa la mortalitate de boli hepatice. Tot mai mulți români suferă de steatoză hepatică sau boala ficatului gras, așa cum este definită afecțiune popular.
Ficatul, cel mai mare organ al aparatului digestiv care realizează sute de funcţii vitale, se poate îmbolnăvi din cauza dereglării metabolismului, iar steatoza hepatică este cea mai des întâlnită afecţiune.
Medicii atrag atenția asupra faptului că boala afectează din ce în ce mai mulți copii și tineri. Prevenirea bolii sau depistarea ei în stadiu inițial sunt cele mai bune soluții.
De aceea, Prima Clinic pune la dispoziția tuturor un pachet promoțional de investigații și analize medicale. Clinica dispune de cel mai avansat laborator de ecografie, din Oltenia.
Autor: Ana-Maria Predilă
Ficatul gras sau steatoza hepatică constă în acumularea de grăsimi (mai exact de trigliceride) în celulă hepatică.
„Steatoza hepatică sau ficatul gras reprezintă acumularea de grăsime la nivelul celulelor hepatice. În momentul în care steatoza este însoțită și de o inflamație a ficatului vorbim despre o steatohepatită reprezentată de creșterea valorilor enzimelor hepatice (GOT și GPT)”, explică dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie în cadrul clinicii Prima Clinic.
Cât de periculoasă este steatoza hepatică
Steatohepatita se poate însoți cu timpul și de o fibroză a ficatului, care poate determina apariția cirozei hepatice. Din păcate, aproximativ 8-20% dintre pacienții cu steatohepatita ajung în timp la ciroză, fapt care crește riscul apariției cancerului hepatic.
„În general, steatoza implică acumularea de trigliceride și alte lipide la nivelul hepatocitelor ca o consecință a unui stil de viață nesănătos, bogat în alimente necorespunzătoare, sedentarism, consum de alcool sau poate fi consecutivă unor afecțiuni pe care pacientul deja le are, cea mai frecventă fiind diabetul zaharat”, adaugă dr. Florina Toancă.
Steatoză hepatică este de două feluri
- Steatoză hepatică alcoolică care este determinată de consumul zilnic, exagerat de alcool.
- Steatoză hepatică non-alcoolică – ce apare în contextul diabetului zaharat sau toleranței alterate la glucoză orală, dislipidemiei, infecțiilor virale cronice precum infecția cu virus hepatitic B sau C, sau infecția cu HIV, unor boli metabolice (ex: boală Wilson), administrării unor medicamente.
Cum se manifestă boala ficatului gras
Cel mai adesea, steatoză hepatică este asimptomatică și este descoperită întâmplător datorită testelor hepatice anormale sau hepatomegaliei.
„Nu există simptomatologie specifică pentru această afecțiune. Pacienții pot să suferea de ea fără să nici un fel de simptome. În momentul în care ficatul este mult afectat pacientul poate să prezinte simptome care sunt nespecifice și care se manifestă ca o jenă dureroasă în hipocondrul drept, senzație de oboseală, lipsa apetitului”, spune dr. Florina Toancă.
Efectuarea unui set de investigații și analize de prevenție, chiar și atunci când nu avem nici un simptom poate face diferența între viață și moarte.
Pachetul pus la dispoziție de Prima Clinic conține:
🔹 consultație (gastroenterologie)
🔹 ecografie cu elastografie (cel mai avansat laborator de ecografie)
🔹8 analize esențiale (GOT, GPT, colesterol total, trigliceride, glicemie, GGT, fosfataza alcalină , electroforeza proteinelor serice) la preț ul UNIC de 160 RON.
„Pacientul ar trebui să se prezinte la un medic de specialitate pentru un control, în urma unei ecografii și a analizelor de rutină se pune diagnosticul. Prima Clinic pune la dispoziția oamenilor un pachet de analize și investigație la un preț promoțional. Pachetul presupune o ecografie, o elastografie hepatică și un set analize care evaluează funcția metabolică a fiecărui pacient. Analizele sunt extrem de importante pentru a ști exact cu ce ne confruntăm și să instituim un tratament adecvat. Este important ca pacienții să ajungă din timp la medic. Cei mai mulți ajung când boala este în stadiu avansat”, explică medicul gastroenterolog.
Din păcate, boala ficatului gras este descoperită tot mai frecvent și la copii și tineri. Explicația este alimentația nesănătoasă și stilul de viață sedentar.
„Acum copiii au acces la o alimentație nesănătoasă, consumă mult fast-food, bogată în glucide, carbohidrați complecși, sucuri acidulate”, adaugă medicul gastroenterolog.
Cum se tratează
Nu există un singur tratament pentru steatoză hepatică. De cele mai multe ori, nu este necesar niciun tratament, ci doar de realizarea unor schimbări în stilul de viață. În cazul în care tratamentul este necesar, acesta va depinde de cauza steatozei hepatice.Principala recomandare la pacienții cu steatoză hepatică este schimbarea stilului de viață. Este interzis consumul de alcool la cei cu steatoză hepatică alcoolică.
„Tratamentul este hepatoprotector sau se recomandă medicamente care ajută la scăderea lipidelor, glucidelor, grăsimilor din sânge. Schimbarea stilului de viață, a alimentației sunt, însă, cele mai importante”, susține dr. Florina Toancă.
Ficatul gras este o afecțiune frecvent întâlnită, care poate avea urmări gravă dacă nu sunt luate măsuri:
- Consultație la medicul specialist
- Menținerea unei greutăți normale
- Mișcare periodic
- Corectarea dislipidemiei (creșterea grăsimilor în sânge)
- Evitarea consumului excesiv de alcool.
Ecografia și elastografia oferite în pachet se fac în cel mai avansat laborator de ecografie din Oltenia.
„Avem un ecograf de ultimă generație care are integrată și partea de elastografie hepatică, ceea ce ne ajută foarte mult. Este un aparat nou, care ne oferă imagini cu o acuratețe extraordinară și ne ajută să obținem imagini de calitate și la pacienții obezi. Ecografia și elastografia sunt investifgații non invazive, simple, care nu iradiează și nu au nici un fel de contraindicații”, concide dr. Florina Toancă, medic specialist gastroenterologie Prima Clinic.