Valoarea burselor elevilor se modifică în noul an școlar

Valoarea minimă burselor de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social se mărește. Ministerul Educaţiei a  promulgat proiectul pentru modificarea Legii Educației, prin care consiliile locale sunt obligate să acorde burse elevilor. Banii pentru burse vor proveni din bugetele locale.

Autor: MARIA ȘTEFAN

Ministerul Educației anunță că valoarea minimă pentru bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat, să fie de 100 de lei, în anul școlar 2019-2020, eliminând astfel discrepanţele între sumele alocate burselor, din fiecare categorie de bursa, judeţ, unitate administrativ-teritorială în acest moment fiind acordate burse de la 8 lei pâna la 1000 de lei.

,,În vederea asigurării echității în sistemul de învățământ/egalității de șanse la educație pentru toți copiii, inclusiv pentru cei proveniți din categorii sociale și economice dezavantajate, luând în considerare o medie a burselor acordate la nivelul țării, precum și execuția bugetară pentru aceste cheltuieli în anul trecut, s-a decis, împreună cu cei prezenți la consultări, să se propună că începând cu anul școlar 2019-2020, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social să fie acorde într-un cuantum de minimum 100 de lei“, se arată în comunicatul Guvernului.

În anul școlar 2019-2020, bursele de performanță, de merit, de studiu și de ajutor social o să fie acorde într-un cuantum de minimum 100 de lei. Astfel, 360 milioane lei vor fi împărţiţi la 400.000 de elevi care ar trebui să primească bursele începând din toamnă.

Bursele acordate elevilor în anul școlar 2019-2020 sunt:

  • burse sociale sau burse de ajutor social
  • burse de studiu
  • burse de merit
  • burse de performantă.

În acelaşi comunicat se menţionează şi faptul că aceste modificări NU se referă şi la bursele universitare.

Referitor la bursele acordate studenților, instituțiile de învățământ superior de stat pot acorda: burse pentru stimularea performanței academice, burse sociale, burse sociale ocazionale, burse speciale, burse pentru stagii de studii universitare și postuniversitare în țară/străinătate și alte forme de sprijin material.

Cuantumul pentru fiecare tip de bursă este aprobat prin hotărâre a senatului, la propunerea Consiliului de administrație, ca urmare a consultării cu reprezentanții studenților, inclusiv a organizațiilor studențești reprezentative din universitate; cuantumul bursei de performanță este mai mare decât cuantumul bursei de merit atribuită în instituția de învățământ respectivă.

În cazul burselor sociale pentru studenți, cuantumul se stabilește pornind de la cuantumul minim propus anual de către Consiliul Național pentru Finanțarea Învățământului Superior (CNFIS), ținând cont de faptul că acestea trebuie să acopere cheltuielile minime de masă şi cazare.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Previous Post

Computerul tomograf de la SJU Craiova, funcțional de la 1 octombrie. Procedura de achiziție, greoaie

Next Post

Învățătoarea care cumpără rechizitele elevilor la fiecare început de an școlar – Lucia Marin o lecție de viață

Related Posts
Verified by MonsterInsights