Plânsete de copii, părinţi triști, care se plimbă îngrijoraţi dintr-o parte în alta şi câteva saloane colorate. Aceasta este imaginea care îţi rămâne întipărită în minte după ce pleci din Secția de Oncopediatrie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) Craiova. Cancerul este boala care fură copilăria a sute de micuți. Speranţa părinţilor care luptă zi şi noapte alături de copiii lor stă în medici şi în Dumnezeu. Peste 400 de copii mor în România în fiecare an din cauza cancerului, arată Statisticile Federaţiei Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC). Șansa lor la viață ar putea fi mai mare și boala mai ușor de dus dacă sistemul de sănătate ar fi mai pregătit să îi trateze și noi toți am fi mai implicați și ne-ar păsa mai mult de ce se întâmplă în jurul nostru. Pentru a aduce speranță și binele în lume este nevoie însă nevoie să vedem Dincolo de azi.
Autor: Ana-Maria Predilă
Soare. Zâmbete. O zi perfectă de duminică. Zeci de copii zburdalnici abia așteaptă să se urce în autocarul care îi așteaptă în curtea Spitalului Județean de Urgență Craiova.
Video excursie
După sute de zile petrecute pe patul rece de spital, printre injecții, citostatice și miros de medicamente, copiii sunt fericiți să petreacă o zi altfel. O zi în excursie. Edi este unul dintre cei cei mai curioși. Se uită și în stânga și în dreapta. Ochii îi sclipesc de bucurie. „Geo, Geo eu vreau să mă ții tu de mână. Vreau să stai lângă mine pe scaun”, îi spune băiețelul Georgianei Baiasu, președintele Asociației Dincolo de azi, cea care a pus la cale excursia copiilor, alături de echipa Media10.
Georgiana Baiasu, președintele Asociației Dincolo de azi, a devenit pentru mulți dintre copiii bolnavi de cancer și boli hematologice rare a doua mamă. Îi știe pe toți, îi mângâie, le spune din două în două minute că îi iubește și radiază în jurul lor.
De ani buni pentru Geo multe dintre zile încep și se termină la Compartimentul de Oncopediatrie alături de copiii bolnavi și părinții lor. Pare neobosită, deși a obosit de mult cărând medicamente, dând telefoane în stânga și în dreapta să ceară ajutor în țară și în afara țării. După ani de voluntariat câștigul ei sunt copiii salvați alături de medici, zâmbetele sincere de pe fețele celor mici, îmbrățișările calde și mulțumirile din suflet din partea părinților.
Pentru că știe cât de mare este suferința micuților care își trăiesc copilăria mai mult pe pat de spital, Georgiana și voluntarii au organizat o excursie de o zi pentru copii și familiile lor, la Dunăre. Visul multor micuți a fost să se plimbe cu vaporul și acum li s-a îndeplinit.
„Mergem cu vaporul, mergem cu vaporul”, au strigat micuții de bucurie.
După un drum de mai bine de două ore în care copiii au cântat, s-au bucurat, au râs, au făcut glume și au ascultat povești, am ajuns la Dunăre.
Părinții au fost alături de ei și s-au bucurat de o zi în natură, au socializat, au uitat pentru câteva ore de greutățile care îi apasă, de suferința pe care o trăiesc alături de copiii lor.
„Este minunat pentru copii să aibă parte de o astfel de ieșire. Îi ajută enorm să vadă că pot avea o viață normală, că pot ieși din spital, că se pot bucura de soare, de apă. Pentru noi, părinții, este o binecuvântare să ai alături în cele mai grele momente oameni care tot ce vor este să te ajute, fără să aștepte nimic în schimb, așa cum face Georgiana și voluntarii ei”, spune una dintre mămici.
Copiii au fost însoțiți în excursie și de medicul care îi îngrijește prof.univ.dr. Polixenia Stancu, șefa Compartimentului de Oncopediatrie de la Spitalul Județean de Urgență Craiova.
Polixenia Stancu este medicul care tratează copiii grav bolnavi din Dolj şi din judeţele învecinate. Este singurul medic oncopediatru care a rămas în judeţ și unul dintre puţinii specialişti ce se ocupă de copiii cu cancer din ţară.
De 40 de ani face această meserie, iar Compartimentul de Oncopediatrie, colegii și pacienţii sunt familia sa. Așezată pe unul dintre scaunele de pe vaporaș dr. Stancu se uită cu bucurie la copiii care sunt mai veseli ca niciodată, cântă și aleargă dintr-un colț în altul. Din când în câte unul dintrei ei vine la doamna doctor și îi cere să se joace cu ei. Doctoriția îi ia fața mica între palmele moi, îl pupa pe frunte, apoi copilul fuge din nou la joacă.
„Ei sunt a doua mea familie, copiii mei. Sufăr și mă bucur o dată cu ei. Cura de citostatice îi doboară, părinţii ajung să cedeze psihic văzând atâta suferinţă pe chipul copiilor. Este greu, trebuie să le explici că trebuie să fie tari, să aibă încredere. Mă bucur să îi văd așa bucuroși, liberi, fericiți”, îmi spune dr. Polixenia Stancu.
După 3 ore de plimbare cu vaporul pe Dunăre e timpul ca micuții și familiile lor să meargă în vizită la mânăstirea Sf. Ana, din zonă. E momentul lor de reculegere. Cuminți coboară treptele ce duc către mănăstire. Speranța lor cea mare stă în Dumnezeu.
Când ies din mănăstire soarele e la asfințit. Autocarul pus la dispoziție de Palatul Copiilor îi așteaptă pentru drumul de întoarcere. Micuții sunt obosiți, dar fericiți. Pentru ei a fost o zi în afara spitalului, o zi în care au uitat de boala cruntă care îi macină. Voluntarii le-au arătat că există speranță Dincolo de azi.