50 de ani în slujba comunității. Povestea preotului Ion Iagăru la ceas aniversar. Să fii bun!

Un suflet de om. Bunătate. Dorința de a dărui. Părintele Doru Iagăru face parte din prima generație de preoți de spital, încadrat în Ministerul Sănătății din 1996. Și-a început slujirea ridicând, doi ani mai târziu, biserica de lemn, în stil maramureșean, din curtea Spitalului Municipal Caracal. Zilnic îl găsiți la biserica spitalului unde mai pune la cale o campanie umanitară, sună voluntari, aleargă prin sate, la copii și familii nevoiașe, dotează clinicile spitalului cu aparatură, le renovează, aduce bebelușilor și copiilor internați în spital lucrurile de care au nevoie. A construit case pentru nevoiași, a organizat tabere gratuite pentru copii ce provin din familii sărace și a renovat mai multe secții ale spitalului din Caracal. 

Povestea preotului Ion Iagăru începe la Gușoieni, județul Vâlcea. Acolo s-a născut într-o familie de intelectuali, mama – educatoare și tatăl – preot. Ion IAGĂRU avea să moștenească de la mamă măiestria pedagogică și iubirea pentru copii, iar de la tată- blândețea și grija față de semeni.

Dumnezeu l-a însemnat încă din momentul în care a fost zămislit, punând în el harul divin și l-a adus în lume cu această menire: de a-i sluji pe oameni, de a fi un părinte iubitor, înțelept și devotat menirii sale.

Dacă ar fi să folosim o sintagmă din vocabularul Părintelui Ion IAGĂRU: ,,fără număr”, putem spune că fără număr sunt faptele bune pe care acesta le face alături de enoriașii bisericuței sale și de copiii care i-a luat sub aripa sa protectoare.

Să fii bun ori de câte ori se poate! Și DA! Se POATE! Este principala lecție pe care  o învățăm de la Ion Iagăru. Într-o lume preocupată din ce în ce mai mult de grija zilei de mâine, puțini oameni mai știu să ofere bunătate celor din jur. Nu este însă și cazul preotului. ,,Un om cu calităţi frumoase nu poate trăi niciodată doar el singur, aşa cum o rază de soare nu-şi poate da numai ei lumina”, spune preotul.

Preotul Ion Iagăru  nu a apărut întâmplător în această lume. Dumnezeu l-a trimis pe Pământ pentru a împărți Lumină și Căldură. O demonstrează zi de zi prin acțiunile întreprinse în folosul comunității din care face parte și nu numai, de ajutorul dumnealui bucurându-se și locuitori ai altor comune limitrofe județului Olt.

Astfel că, la inițiativa sa, șirul faptelor bune nu se oprește niciodată. 

,,DESCULȚ AM FOST ȘI M-AȚI ÎNCĂLȚAT ”a fost acțiunea organizată împreună cu Media10 prin care au fost oferite în luna noiembrie, cu ocazia sărbătorii de Sf. Nicolae, ghetuțe noi și ciorapi celor 200 de copii identificați la Școlile din Hotărani (Fărcașele), Bucinișu, Vlădila și Chilii (Fălcoiu) din județul Olt.

În decembrie au urmat alte două acțiuni,. ,,ZÂMBEȘTE, FAMILIA NOASTRĂ TE IUBEȘTE!” –  acțiune umanitară cu valoare formativă ce a constat în oferirea de mici cadouri  ( dulciuri, produse de igienă personală) pentru 700 de copii internați în secțiile de pediatrie ale spitalelor din orașele Caracal, Calafat, Drăgășani, Roșiorii de Vede, Băilești, dar și din Vidin- Bulgaria și acțiunea,,MOȘ CRĂCIUN PENTRU O ZI”, constând în oferirea de cadouri copiilor instituționalizați în cadrul Fundației Viitor pentru copiii României- București și celor ai Școlii Gimnaziale Fălcoiu (Chilii), județul Olt, voluntarii implicați răspunzând astfel scrisorilor copiilor către Moș Crăciun.

În luna martie, prin acțiunea caritabilă,, MĂRȚIȘORUL SPERANȚEI ”, au fost vândute peste 100 de borcane cu dulceață de papaya cu aur comestibil, din banii rezultați( în jur de        10 000 lei) fiind dotate cu  linoleum antibacterian Secțiile de Neonatologie și Pediatrie ale Spitalului Municipal Caracal și o parte din Laboratorul de Analize medicale. Dulceața a avut un gust special, doamna preoteasă Nicoleta Iagăru, punând pe lângă ingredientele inedite și toată dragostea pe care o poartă părintelui.

În fiecare săptămână din Postul Sfintelor Paști au fost donați câte 100 de litri de ulei (în total peste 700 de litri au fost donați unor familii nevoiașe și mănăstiri).

Tot în luna aprilie, prin acțiunea, ,PRIMĂVARĂ ȘI CREDINȚĂ ÎN GRĂDINA D.G.A.S.P.C. OLT , Părintele Ion Iagăru a oferit copiilor instituționalizați iepurași de ciocolată și lănțișoare cu cruciulițe (700 bucăți), apropiindu-i pe aceștia mai mult de Dumnezeu.

Pe lângă acțiunile caritabile cu care preotul Ion Iagăru ne-a obișnuit, mai pot fi amintite :

– Donațiile constând în scutece de unică folosință pentru născuții care provin din familii cu posibilități materiale reduse, parteneri ai acestei acțiuni fiind Maica Eufrosina Stanciu, stareța Mănăstirii Brâncoveni și prietenii de la I.B.M.București.

–  Donări periodice de sânge

– De 1 Iunie – numeroase surprize: multe dulciuri, înghețată, mascotele Minnie și Mickey Mouse au întregit tabloul unei zile perfecte pentru copiii prezenți la slujbă.

De asemenea, alături de inimoasa echipa de la I.B.M. București a donat cărți și fotolii gonflabile, pentru un Club de lectură, înființat de doamna NIȚĂ CARMEN DANIELA, profesor pentru învățământul primar la Liceul Teoretic ,, Ioniță Asan” din Caracal, care, împreună cu colega sa, doamna PREDA MELANIA îi sunt alături părintelui în toate proiectele caritabile întreprinse.

În prima zi de vineri a fiecărei luni, de la ora 23, în Biserica de lemn a Spitalului Municipal din Caracal, preotul Ion Iagăru oficiază slujba de priveghere, ceva inedit pentru toate bisericile din județ și nu numai.

Deja a devenit TRADIȚIE, ca, după slujba Sfintei Liturghii, părintele să ofere copiilor fie dulciuri, fie înghețată.

Prin exemplul de bunătate necondiționată, enoriașii care calcă pragul bisericuței de lemn la care slujește preotul Ion Iagăru, bisericuță care devine uneori neîncăpătoare, au descoperit frumusețea și sentimentul de împlinire și mulțumire pe care îl pot oferi faptele bune.

„Este minunat să fii mereu prezent printre oameni, cu inima și sufletul, să-i ajuți necondiționat, să dăruiești iubire, înțelegere și emoții constructive”, spune preotul. 

Dacă ar fi să-i adresăm un îndemn, știind că este un iubitor al naturii și al mării în special, i-am spune:,, Fiți ca Marea! Tumultos la suprafață, plin de pace în adâncuri și veșnic mângâietor pentru semenii Domniei Voastre!” Și  într-adevăr, preotul Ion IAGĂRU este ca marea!

Elevii clasei a II-a Step By Step de la Liceul Teoretic, ,Ioniță Asan” din Caracal, îndrumați de doamnele profesoare Niță Carmen Daniela și Preda Melania, cu prilejul aniversării frumoasei vârste de 50 de ani, îi aduc un omagiu în versuri Preotului Ion Iagăru.

Poezie făcută de  copiii pe care preotul îi ajută 

LA CEAS ANIVERSAR

Părinte drag și tată iubitor,

Tu pleacă-ți fruntea sprea al tău odor,

Cu binecuvântare și iubire multă

Virtuți pe care lumea le salută.

Cu har nemăsurat privești agale

Copilul cu lacrimi de jale

Și-i ostoiești printr-un cuvânt durerea,

Să nu o mai cunoască nicăierea.

 

Desculților ai căutat o cale,

Văzută tot mereu de soare,

În bucurie ei simțit-au drept

Credința ce le răsărea din piept.

Bătrânii susținuți în vreme,

S-alunge norul care cerne

Tristeți și lipsuri în tăcere,

Cu ajutorul tău din mângâiere.

Pentru dovezi de modestie,

În ani, să împlinești O MIE!,

Prin bine, TU mereu să-ntinerești,

MULȚI ANI, MULȚI ANI FRUMOȘI  să ne trăiești!

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Previous Post

Peste 4.500 de elevi doljeni au susținut examenul la matematică. Cum au fost subiectele

Next Post

Boala ficatului gras, tot mai întâlnită. Ce trebuie să știi?

Related Posts
Verified by MonsterInsights