Îți cade părul? Cele mai eficiente tratamente

Pîrlogea Claudia
12 Min Read

Te-ai întrebat vreodată de ce îți cade părul? Ce soluții există pentru a-l opri și a-l revitaliza? Căderea părului este o problemă des întâlnită, dar ce e de făcut atunci când toate șampoanele și tratamentele obișnuite nu dau rezultate? Poate că și tu te-ai întrebat dacă există vreo metodă cu adevărat eficientă pentru a combate acest fenomen. Ei bine, răspunsul este da! De la tratamente topice, medicamente, suplimente și până la terapii de ultimă generație, precum PRP, există mai multe soluții care te pot ajuta să îți redobândești părul sănătos. De ce cade părul? Ce măsuri trebuie să iei? Cum ajută terapia vampir? Află răspunsurile de la dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.

Căderea părului este o preocupare comună care afectează milioane de oameni din întreaga lume. Deși este normal să pierzi câteva fire de păr în fiecare zi, căderea excesivă poate semnala o problemă de sănătate. Factorii care contribuie la această pierdere sunt variați, pornid de la stilul de viață și până la anumite afecțiuni preexistente. Așadar, este esențial să identifici cauză și apoi să tratezi corect.

„Firele de păr cad în mod fiziologic în fiecare zi. Este normal să pierdem zilnic între 50-100 fire de păr. Cu toate acestea, dacă numărul firelor se dublează sau se triplează, chiar dacă sunt până în 100 de fire, ne prezentăm la medic. Cauzele sunt multiple. Una dintre cele mai frecvente cauze de cădere a părului, în special la femei, este determinată de nivelul scăzut de fier. Alte cauze mai pot fi: tulburările hormonale, afecțiunile tiroidiene-hipotiroidie, hiperprolactinemie, diabet zaharat, sindrom de ovar polichistic, cădere după naștere sau avort, consum de medicamente (ibuprofen, aspirină, piroxicam, antidepresive, fluconazol, citostatice), puseu de febră, intervenții chirurgicale, stres, intoxicație cu metale grele (mercur, bismut, arsenic)”, explică medicul.

Cum stopezi căderea părului?

Căderea părului poate părea un fenomen inevitabil la un moment dat, însă există mai multe abordări eficiente pentru a o controla sau chiar a o preveni. Dacă ai observat că părul tău începe să devină mai subțire sau că îți cade mai repede decât de obicei, este important să acționezi prompt. Există multiple opțiuni de tratament, însă primul pas este întotdeauna identificarea cauzei subiacente. Uneori, schimbările minore în rutina zilnică sau în dietă pot face o mare diferență. Alteori, pot fi necesare tratamente mai avansate pentru a stimula creșterea părului și a revitaliza foliculii. Nu există o soluție universală, însă cu ajutorul unui specialist vei găsi cea mai bună opțiune pentru tine.

„Având în vedere multitudinea de factori determinanți, subliniez importanța prezentării la medicul dermatolog atunci când apare căderea părului. Cele mai eficiente tratamente sunt reprezentate de identificarea și eliminarea factorilor declanșatori, iar ulterior inițierea unui tratament personalizat. Acesta poate include tratamente topice, precum loțiuni sau seruri cu ingrediente active ce stimulează creșterea părului, dar și proceduri precum mezoterapia, PRP (plasma bogată în trombocite) sau microneedling. Aceste metode ajută la revitalizarea foliculilor piloși și la stimularea regenerării părului. În afara tratamentului topic și procedural, există și tratament medicamentos, care poate fi administrat în funcție de cauza identificată. De exemplu, în cazul căderii părului de cauză hormonală, se pot recomanda tratamente care să regleze nivelurile hormonale”, spune dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.

Ce suplimente sunt de ajutor?

Atunci când vine vorba de sănătatea părului, alimentația joacă un rol crucial. Un păr sănătos depinde nu doar de produsele pe care le aplici pe scalp, dar și de ceea ce consumi zilnic. Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru creșterea și întărirea firului de păr, iar lipsa acestora poate duce la fragilitate și, în cele din urmă, la căderea sa. Așadar, suplimentele alimentare pot fi un ajutor important în menținerea sănătății părului. Unele vitamine și minerale sunt esențiale pentru funcționarea optimă a scalpului și pentru sprijinirea creșterii părului. Totuși, este important ca suplimentele să fie alese cu grijă, ținând cont de nevoile individuale ale fiecărei persoane.

„De asemenea, o serie de suplimente pe bază de zinc, seleniu, molibden, fier și vitamine B, C și E pot contribui la îmbunătățirea sănătății scalpului și a firului de păr. Totuși, administrarea lor trebuie realizată numai la recomandarea medicului, pentru a evita supradozajul sau interacțiunile nedorite cu alte tratamente. Extrem de necesare și importante sunt: vitamina B6 (piridoxina), care ajută la reglarea secreției de sebum și la sinteza keratinei; vitamina B8 (biotina), cunoscută pentru rolul său esențial în creșterea părului și menținerea sănătății scalpului; vitamina E, cu proprietăți antioxidante care protejează foliculii piloși de stresul oxidativ, și vitamina PP (niacina), care îmbunătățește circulația sângelui la nivelul scalpului. Un rol important în menținerea sănătății părului îl au și aminoacizii sulfurațicisteina și metionina – și  vitamina D, care contribuie la ciclul de creștere a părului”, spune medicul.

Când vezi rezultatele?

Cea mai frecventă întrebare pe care o pun pacienții este: „Când pot vedea rezultatele?” Răspunsul depinde de mai mulți factori, inclusiv de tipul de tratament ales și de cauza subiacentă a căderii părului. Deși este posibil să observi unele îmbunătățiri în primele săptămâni, rezultatele finale vor fi abia după câteva luni. Regenerarea părului este un proces lent, dar cu tratamentele corecte și o abordare constantă vei putea să vezi progresele, cum ar fi reducerea semnificativă a căderii părului și creșterea densității acestuia. Este important de știut că răbdarea este esențială, iar susținerea tratamentului prin îngrijirea zilnică a părului poate accelera procesul.

„Tratamentul anticăderea părului durează câteva săptămâni, respectiv luni de zile. Totuși, rezultatele încep să se vadă și după prima lună de tratament, în special în cazul persoanelor care combină diferite proceduri. Primul lucru pe care îl constă pacienții este stoparea căderii părului și apariția de noi firicele de păr”, precizează dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.

Terapia vampir – în ce constă?

Terapia cu plasmă bogată în trombocite, cunoscută adesea ca „terapia vampir”, este un tratament revoluționar care utilizează propriile resurse ale organismului pentru a stimula regenerarea părului. Este o procedură minim invazivă, care presupune extragerea unei cantități mici de sânge, procesarea acesteia pentru a extrage plasma bogată în trombocite și injectarea ei în scalp pentru a revitaliza foliculii de păr. Procesul este unul natural, iar riscurile sunt minime, deoarece nu sunt folosite substanțe externe care ar putea cauza reacții alergice. PRP este o soluție din ce în ce mai populară pentru persoanele care doresc să-și îmbunătățească sănătatea părului fără a recurge la proceduri mai agresive. În plus, terapia nu doar că oprește căderea părului, dar contribuie și la stimularea creșterii de fire noi de păr.

„Când vine vorba de terapia cu plasmă bogată în trombocite (PRP), aceasta are două scopuri principale. În primul rând, terapia cu PRP oprește căderea părului și, în același timp, stimulează creșterea de noi foliculi de păr. Procedura presupune injectarea plasmei bogate în trombocite direct la baza foliculilor de păr, acolo unde trombocitele acționează asupra celulelor papilare dermice. Acestea au un rol esențial în procesul de creștere și în fortificarea părului fragil”, afirmă medicul specialist.

Câte ședinte de PRP sunt necesare pentru a vedea rezultate?

De obicei, rezultatele terapiei PRP sunt observabile după câteva ședințe. Tot acest proces necesită un anumit număr de sesiuni pentru a obține o regenerare completă a părului. În funcție de severitatea căderii părului și de reacția scalpului la tratament, pacienții pot începe să observe semne de îmbunătățire chiar după prima sesiune. Cu toate acestea, pentru a obține rezultate optime și de durată, tratamentele trebuie urmate la intervale specifice, iar pacienții trebuie să rămână consecvenți în ceea ce privește îngrijirea părului.

„Tratamentul cu plasmă bogată în trombocite (PRP) presupune, de obicei, un program de 4-6 ședințe, efectuate la un interval de aproximativ o lună. Rezultatele sunt vizibile chiar după prima sedință. De cele mai multe ori, pacienții observă că părul nu mai cade sau că s-a redus semnificativ cantitatea de păr la pieptănare. Aceasta este o dovadă că tratamentul începe să acționeze asupra foliculilor piloși și asupra procesului de regenerare a părului. În urma unui consult detaliat efectuat în cabinet, putem evalua nevoile specifice ale pacientului și elaborăm o rutina personalizată de îngrijire a părului pe care acesta să o urmeze acasă între ședințele de PRP. În plus, rezultatele sunt de lungă durată, până la doi ani. Totuși, este recomandat să se facă o ședință de întreținere la șase luni-un an de zile”, declară dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.

Când se contraindică terapia PRP?

Deși PRP este un tratament inovativ și eficient pentru mulți pacienți, nu oricine este un candidat potrivit pentru această procedură. Există anumite condiții medicale care pot contraindica terapia PRP, iar riscurile asociate pot depinde de sănătatea generală a pacientului. Este esențial ca fiecare persoană interesată de acest tratament să fie evaluată corespunzător înainte de a începe procedura, pentru a se asigura că nu există contraindicații care ar putea afecta succesul tratamentului sau sănătatea pacientului.

Persoanele cu tulburări ale sângelui nu ar trebui să urmeze acest tratament, deoarece riscul de formare a cheagurilor sau de sângerare poate fi crescut. De asemenea, femeile însărcinate sau care alăptează trebuie să evite tratamentele PRP. Persoanele cu boli active de piele, cum ar fi infecțiile virale precum herpesul sau alte afecțiuni dermatologice acute, nu pot face această procedură, deoarece injectarea plasmei poate agrava condițiile existente și poate crește riscul de infecție. De asemenea, persoanele cu diabet zaharat dezechilibrat nu sunt candidate potrivite pentru PRP, deoarece nivelurile ridicate ale glicemiei pot afecta capacitatea de vindecare a țesuturilor și pot compromite efectele pozitive ale tratamentului. Pacienții cu tumori sau care suferă de afecțiuni autoimune dezechilibrate ar trebui să evite PRP-ul, întrucât stimularea sistemului imunitar sau a proceselor de regenerare poate agrava afecțiunile existente sau poate duce la reacții adverse”, concluzionează medicul dermatolog.

Share This Article