Ai observat că micuțul tău este lipsit de energie și nu are poftă de mâncare, dar nu știi cauza? Aceste schimbări pot indica un deficit de nutrienți. O alimentație echilibrată nu înseamnă un aport corect de vitamine și minerale din surse variate. Uneori, dieta nu este suficientă pentru a acoperi necesarul zilnic, iar în astfel de cazuri medicul poate recomanda administrarea unor suplimente. Ce oligoelemente sunt esențiale pentru copii? Cum recunoști semnele unei carențe? Când este necesar un consult de specialitate? Dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă toate răspunsurile.

Vitaminele și mineralele sunt esențiale pentru dezvoltarea unui copil, având un impact major asupra sănătății și bunăstării acestuia. De la susținerea creșterii normale a țesuturilor până la întărirea sistemului imunitar, aceste oligoelemente joacă un rol crucial în toate etapele de dezvoltare. Fiecare vitamină și mineral are funcții proprii, care ajută copilul să își dezvolte un organism puternic și rezistent. Asigurarea unui regim alimentar complet și variat este esențială pentru ca micuții să beneficieze de toate avantajele acestor nutrienți vitali.
„Toate vitaminele si minerale sunt importante pentru copii, nu există una mai importantă. Vitamina A contribuie la dezvoltarea ochilor, pieleii și sistemului imunitar. Vitaminele din complexul B susțin metabolismul energetic, funcționarea sistemului nervos și formarea celulelor sanguine. Vitamina C este implicată în imunitate, în procesele de formare de colagen la nivelul pielii, în absorbția fierului. Vitamina D este esențială pentru sănătatea oaselor și a dinților, ajutând la absorbția calciului și fosforului. De asemenea, și celelalte oligoelemente, cum ar fi: calciul, fierul, magneziul, acizii grași Omega-3, au un rol esențial în dezvoltarea sănătoasă a copilului”, spune medicul.
Cele mai bogate surse de nutrienți
O alimentație echilibrată și variată este cheia pentru o creștere sănătoasă. Pe lângă vitamina D, unde necesarul zilnic este asigurat de la soare, prin expunerea la razele UV, celelalte vitamine și minerale se regăsesc în mod natural în alimente precum:
- Vitamina A: morcovi, dovleac, cartofi dulci, spanac, ardei gras roșu, ouă, lactate
- Vitaminele din complexul B: cereale integrale, leguminoase, carne de pui și vită, pește, ouă, nuci, lactate
- Vitamina C: citrice, căpșuni, kiwi, ardei gras, broccoli
- Calciu: lactate, legume verzi, migdale
- Fier: carne roșie, ficat, pește, spanac, semințe de dovleac, leguminoase
- Magneziu: banane, nuci, cacao, leguminoase, pește
- Omega-3: pește gras, semințe de in și chia, nuci, ulei de pește, avocado.
Lipsa poftei de mâncare, paliditatea? Semne de alarmă
Cum îți dai seama că dieta copilului tău nu este suficient de echilibrată? De multe ori, semnele sunt extrem de subtile, iar mulți părinți se gândesc că poate este doar un „copil mofturos la mâncare”. Totuși, dacă vezi că cel mic refuză să mănânce în mod repetat, dacă preferă doar anumite alimente și are o dietă dezechilibrată, săracă în nutrienți, trebuie să iei măsuri. În timp, se poate instala un deficit sau, din contră, acesta poate fi un semn timpuriu al unei carențe nutriționale.
„Mesele regulate și cât mai diversificate, bazate pe consumul autohton de fructe și legume, reprezintă singura regulă pentru a putea avea parte de toate vitaminele și oligoelementele. Carențele se identifică, de obicei, prin analize de laborator, dar pot fi și semne și simptome clinice precum: lipsa poftei de mâncare, paliditatea, agitația sau chiar durerile abdominale”, explică dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
„Nu ar trebui să existe copii care nu mănancă deloc carne sau lactate”
Obiceiurile alimentare se formează încă din copilărie și au un impact major asupra sănătății pe termen lung. De multe ori, preferințele alimentare sunt influențate de obiceiurile familiei și de modelele pe care le observă cei mici. De aceea, părinții joacă un rol esențial în educația nutrițională a copilului. Ei trebuie să se asigure că acesta primește toate vitaminele și mineralele necesare pentru o dezvoltare armonioasă.
„Nu ar trebui să existe copii care nu mănancă deloc carne sau lactate. Chiar și pentru cei care au alergii alimentare există surse înlocuitoare. Alimentația unui copil este cea mai importantă și trebuie văzută ca baza unei stări de sanitate satisfacatoare. Părinții trebuie să motiveze copilul să mănânce cât mai variat încă de la diversificare și să fie atenți să continue în aceeași manieră și la vârsta de adolescență. Atunci când copilul are preferințe alimentare, cu atât mai mult trebuie să îi facem regulat analizele pentru a depista precoce carențele instituite”, afirmă medicul pediatru.
Deficitul de vitamine poate duce la complicații
Corpul unui copil este într-o continuă transformare, iar fiecare vitamină și mineral joacă un rol esențial în acest proces. O alimentație dezechilibrată sau anumite condiții medicale pot duce la deficiențe nutriționale care afectează creșterea, imunitatea și dezvoltarea cognitivă. De multe ori, simptomele unui deficit pot fi subtile la început, însă, pe termen lung, lipsa nutrienților esențiali poate avea efecte grave. Tocmai de aceea, este important ca părinții să fie atenți la semnalele pe care le transmite organismul copilului și să acționeze la timp pentru a preveni complicațiile.
„Deficiențele vitaminelor și oligoelemtelor pot provoca multiple probleme în dezvoltarea copilului și pot avea repercursiuni grave. Deficitul de fier duce la anemie feriprivă. Deficitul de calciu provoacă rahistism carențial la vârste fragede și, mai apoi, la o dezvoltare osoasă defectuoasă. Deficiența de vitamina D duce si ea la rahitism carențial, însă poate duce inclusiv la o imunitate scăzută. Acizii grași Omega-3 sunt implicați în dezvoltarea neurologică și atunci pot apărea probleme la acest nivel la cei predispuși. Deficitul de magneziul poate duce la crampe musculare, agitație, lipsa unui somn odihnitor etc.”, precizează dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
Când trebuie să apelezi la un specialist?
Un diagnostic timpuriu poate face diferența în prevenirea unor complicații pe termen lung. Suplimentele alimentare sunt utile, însă trebuie administrate corect, deoarece fiecare vitamină și mineral are propriile reguli de absorbție. De aceea, este important să știi când și cum să le oferi, pentru ca micuțul tău să beneficieze la maxim de ele.
„Mergem la medical pediatru atunci când observăm schimbări în rutina copilului sau semne și simptome clinice. Este importantă identificarea carențelor timpurii pentru a avea un organism clădit într-o manieră sănătoasă. Administrarea de suplimente trebuie făcută după anumite principii, pentru că absorbția vitaminelor este diferită. De exemplu, vitamina D este o vitamină liposolubilă. Prin urmare, aceasta se va administra tot timpul după o masă cu lipide. Altfel, absorbția acesteia o să fie aproape nulă. De aceea, părinții trebuie să fie îndrumați de un medic pentru a știi ce și cum trebuie administrat”, declară medicul pediatru.
Cum alegi suplimentele pentru copii?
Fiecare supliment trebuie administrat doar la recomandarea unui medic, deoarece unele vitamine, în cantități necontrolate, pot afecta negativ sănătatea copilului tău. Este important să fii informat despre ingredientele din suplimente și să nu te lași influențat de recomandările din jur.
„Este foarte important să nu administrăm vitamine fără îndrumarea unui medic, deoarece acestea pot avea efecte negative asupra organismului copilului. Părinții trebuie să fie atenți la tot ceea ce conține produsul respectiv. Dacă nu este recomandat de medic, trebuie să se documenteze asupra fiecărui ingredient din supliment. Există tendința de raportare la ceilalți copii. Majoritatea părinților, dar și bunicii, în special, consideră copiii ca fiind prea slabi, chiar dacă sunt normoponderali. Prin urmare, administrează suplimente cu vitamine pentru a stimula <<pofta de mâncare>>. Administrarea de suplimente pe o perioadă îndelungată poate avea repercursiuni, și anume creșterea în greutate, până la obezitate”, spune dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
Forme de administrare
Suplimentele alimentare pot fi o opțiune utilă pentru copii, atunci când alimentația lor nu reușește să le asigure toți nutrienții esențiali. În timp ce o dietă echilibrată este cheia pentru o sănătate optimă, există momente când suplimentele devin necesare, mai ales în cazul unor deficiențe specifice sau atunci când copilul are nevoi nutriționale crescute. Aceste suplimente sunt disponibile în diferite forme și doze. Alegerea celei mai potrivite variante depinde atât de vârstă, cât și de preferințele copilului. Cu toate acestea, este important ca suplimentele să fie administrate doar atunci când este cazul, pentru a evita riscurile asociate cu administrarea excesivă de vitamine și minerale.
„Formele de administrare ale suplimentelor depind, în primul rând, de vârsta copilului. La copiii mai mici se preferă picăturile sau siropurile, iar la adolescenți comprimatele. Fiecare vitamină și oligoelement are o doză zilnică recomadată în funcție de vârstă, sex și greutate. Alimentația variată ar trebui să susțină aceste doze zilnice, însă uneori, dacă cel mic are un deficit, poate fi nevoie de suplimente. De exemplu, doza zilnică de Vitamina D la copii poate varia între 800 UI/zi și până la 3000 UI/zi. Așadar, dozele sunt individualizate”, declară medicul.
Ai grijă la excesul de vitamine!
De multe ori, este ușor să cazi în această capcană, în care te gândești că mai mult înseamnă întotdeauna mai bine. Vitaminele și mineralele nu sunt întotdeauna un „remediu magic”, mai ales când vine vorba de copii. Un exces de vitamine poate pune presiune pe organism, iar efectele pe termen lung ale administrării necontrolate pot fi imprevizibile. De aceea, este esențial să fii bine informat și să administrezi suplimentele cu atenție, la recomandarea unui specialist, respectând dozele adecvate pentru vârsta și nevoile acestuia.
„Excesul de vitamine poate fi extrem de periculos, mai ales că fiecare vitamină si oligoelement este implicat într-o multitudine de procese metabolice în corpul uman. Dacă administrăm copilului suplimente vitaminice și observăm ceva schimbat în comportamentul sau chiar semne și simptome clinice, este necesară întreruperea imediată a acestora și prezentarea la medical pediatru. De exemplu, sunt mulți părinți care știu că vitamina C oferă imunitate. De multe ori, însă, părinții abuzează de ea, din dorința de a-i oferi copilului o imunitate excepțională. Dozele mari sau prelungite de vitamina C duc la modificări clare, vizibile în sumarul de urină”, conchide dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.