Carnea de porc îți poate afecta inima? Ce trebuie să știi despre colesterol

Pîrlogea Claudia
13 Min Read

Carnea de porc este un deliciu greu de refuzat de pe mesele tradiționale, dar te-ai gândit vreodată ce se întâmplă în corpul tău atunci când o consumi prea des? Deși este un ingredient iubit în multe preparate, grăsimile saturate din carnea de porc pot afecta sănătatea cardiovasculară, contribuind la creșterea colesterolului „rău” din sânge. Aceste depuneri pot pune presiune pe artere, iar pe termen lung cresc riscurile pentru sănătatea inimii. Din fericire, nu trebuie să o elimini complet. Dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help, te învață cum să te bucuri de carnea de porc fără să ai probleme cu colesterolul, protejându-ți, în același timp, inima.

Ce este colesterolul?

Când auzi termenul de colesterol, îl percepi adesea ca pe un inamic al sănătății tale. În realitate, însă, colesterolul este foarte important. Acest compus gras este esențial pentru funcționarea organismului. Colesterolul joacă un rol crucial în producția de hormoni, vitamina D și membrane celulare. Problema apare atunci când echilibrul său este perturbat. Există două tipuri principale. Colesterolul „bun” (HDL) ajută la eliminarea grăsimilor din sânge. Colesterolul „rău” (LDL) se poate depune pe pereții arterelor, crescând riscul de boli cardiovasculare. Așadar, nu colesterolul în sine este periculos, ci raportul dintre aceste tipuri. Prin urmare, aici intervin alegerile tale zilnice.

„Colesterolul reprezintă grăsimile din sânge. Acesta este fracționat în: LDL colesterol și HDL colesterol. LDL colesterol este colesterolul <<rău>> și trebuie menținut în limite normale. Odată cu vârsta, acesta se poate depune pe vasele de sânge. Cu cât vasele de sânge sunt mai rigide, cu atât colesterolul se lipește mai bine de peretele vascular și creează probleme. Colesterolul <<bun>>, HDL colesterol, trebuie și el menținut în limite normale. Cu cât este mai scăzut, cu atât este mai rău. Există riscul de a crea probleme și de a dezvolta diferite afecțiuni, în special cardiovasculare”, spune medicul.

Care sunt valorile normale ale colesterolului?

Colesterolul, pe lângă faptul că este indispensabil organismului, trebuie menținut în limite normale. Atunci când nivelul său este optim, aduce numeroase beneficii în corp. Mai exact, contribuie la structura celulelor, producția de hormoni, sinteza vitaminei D și digestia grăsimilor. Dacă trece peste valorile normale, poate fi extrem de dăunător în organism. Așadar, trebuie să te asiguri că îl menții în limite normale tot timpul.

„Valoarea normală a colesterolului total este < 200 mg/dl. Valoarea normală a HDL colesterol este > 60 mg/dl. Valoarea normală a LDL colesterol este < 100 mg/dl. Factorii de risc care duc la creșterea colesterolului rău sunt: alimentația bogată în grăsimi saturate (carne roșie, produse lactate), sedentarismul și vârsta înaintată (odată cu vârsta, ficatul nu mai reușește să elimine LDL colesterol, ceea ce duce la creșterea lui în sânge)”, explică   dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.

Dacă mănânci carne de porc, îți crește colesterolul?

Mulți oameni se gândesc că le crește colesterolul pentru că mănâncă multă carne de porc. În realitate, orice tip de carne contribuie la creșterea colesterolului total: unele tipuri mai puțin, altele mai mult. Așadar, nu trebuie să asociezi neapărat creșterea colesterolului cu consumul cărnii de porc. Încearcă, însă, să ai grijă la cât de multe proteine incluzi în dieta ta zi de zi, indiferent de unde provin ele.

„Carnea de porc a devenit unul dintre alimentele cele mai iubite și consumate, în ciuda efectelor dăunătoare. Medicul nu contraindică acest tip de carne, doar recomandă să fie consumată în cantitatea necesară și benefică organismului. Nu există carne fără colesterol. Anumite tipuri de carne sunt mai bogate în colesterol, altele au o cantitate mai mică. Colesterolul provenit din alimente nu reprezintă decât 20-25% din totalul colesterolului existent în corp. Restul de 75-80% provine din biosinteza lui efectuată în ficat”, spune medicul.

Ce conține carnea de porc?

Carnea de porc este un aliment versatil și apreciat în multe culturi, fiind o sursă excelentă de proteine și nutrienți esențiali. Pe lângă faptul că furnizează proteine de înaltă calitate, aceasta conține și o serie de minerale importante, precum fier, zinc și seleniu, care sunt necesare pentru buna funcționare a sistemului imunitar și a metabolismului. De asemenea, carnea de porc este o sursă de vitamine B, care sprijină sănătatea sistemului nervos și a pielii. Cu toate acestea, ca orice aliment cu un conținut ridicat de grăsimi, este important să fie consumată în cantități moderate pentru a preveni eventualele efecte negative asupra sănătății.

Carnea de porc este foarte populară la nivel global, fiind cea mai bogată sursă de proteine de înaltă calitate. Conține numeroase minerale (fier, zinc, seleniu) și vitamine (B1, B3, B6, B12, D), necesare organismului pentru o bună funcționare. Conține grăsimi nesaturate (grăsimi <<bune>>), dar și grăsimi saturate (grăsimi <<rele>>). Dacă este consumată într-o cantitate moderată, aduce numeroase beneficii organismului. Consumarea în exces, însă, duce la creșterea colesterolului total și a colesterolului <<rău>> (LDL colesterol)”, precizează dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.

Ce se întâmplă în organism dacă mănânci carne de porc în exces?

Dacă ai un colesterol ridicat, ar fi indicat să evitiți pe cât posibil carnea de porc sau măcar să o consumi în cantități moderate  și mai rar. Carnea cu grăsime este periculoasă pentru organism, declanșând o creștere rapidă a colesterolului „rău”. Mai mult decât atât, un factor important este modul în care alegi să consumi carnea de porc, modul de gătire al acesteia fiind esențial. Prin urmare, acest tip de aliment devine o alegere riscantă pentru cei care doresc să își mențină sănătatea cardiovasculară.

„În cazul persoanelor cu un colesterol crescut, se recomandă reducerea aportului de carne grasă, cum este, de exemplu, carnea de porc. Ceafa, coastele de porc, slănina sunt bogate în grăsimi saturate, ce contribuie la depunerea colesterolului pe pereții arterelor. Acest lucru duce la îngustarea vaselor de sânge și afectarea circulației sanguine. În plus, metodele tradționale de preparare a cărnii de porc, cum ar fi prăjirea sau afumarea, pot amplifica efectele negative asupra sănătății”, spune medicul.

Ce cantitate de carne poți consuma ca să nu ai probleme cu colesterolul?

Dacă ai colesterolul crescut, nu trebuie să elimini complet din dieta ta carnea, ci doar să ai grijă ce cantitate consumi și cât de des. Dacă ești gurmand și îți place mâncarea tradițională, tot ce trebuie să faci este să limitezi consumul de carne de porc. O porție mică nu face rău nimănui. În plus, poți opta și pentru alte variante de carne, cum ar fi cea de pui sau vită, care au un conținut mai scăzut de grăsimi.

„Carnea de porc consumată în cantitate rezonabilă este o bună sursă de energie, având efecte benefice asupra sistemului nervos, asupra oaselor, pielii, ochilor. Cantitatea de carne recomandată este de 100 de grame, dar nu mai mult de două zile pe săptămână. Este de preferat să fie slabă, fără grăsime și gătită corespunzător”, afirmă dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.

Recomandările medicului

Pentru a menține colesterolul sub control, este important să ai în vedere câteva aspecte atunci când vine vorba de consumul cărnii de porc. Dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă, are următoarele recomandări:

  1. Alege carne slabă: Optează pentru bucăți de carne de porc mai puțin grase, cum ar fi mușchiul sau cotletul de porc, și evită părțile grase, precum ceafa, coastele sau slănina.
  2. Redu consumul de carne procesată: Evită produsele din carne de porc procesată (cârnați, șuncă, bacon), care sunt adesea bogate în grăsimi saturate și sodiu.
  3. Prepară carnea prin metode sănătoase: Alege gătirea la aburi, coacerea sau grătarul, evitând prăjirea sau afumarea, care adaugă grăsimi nesănătoase și substanțe chimice dăunătoare.
  4. Controlează porțiile: Limitează cantitatea de carne de porc consumată la o porție moderată pentru a preveni un aport excesiv de grăsimi saturate.
  5. Combină cu alimente care scad colesterolul: Asigură-te că mesele conțin și legume, fructe, cereale integrale și surse de grăsimi sănătoase, care ajută la echilibrarea nivelurilor de colesterol.
  6. Fii atent la metoda de preparare: Evită adăugarea de grăsimi suplimentare (uleiuri sau unt) în timpul gătitului pentru a nu crește conținutul de grăsimi nesănătoase.

Ce complicații pot apărea dacă nu îți reglezi colesterolul?

Colesterolul crescut nu doare. Prin urmare, nu vei știi că nivelul său este ridicat decât dacă îți faci analizele de sânge. Din păcate, însă, efectele unui colesterol ridicat pot fi devastatoare. Există o multitudine de riscuri asociate cu hipercolesterolemia, de aceea nu este indicat să ignori valorile crescute ale acestuia. Așadar, dacă colesterolul tău este mai mare de 200 mg/dl, înseamnă că alimentația ta nu este una sănătoasă și trebuie să faci schimbări imediat.

„Hipercolesterolemia reprezintă un nivel crescut al colesterolului în sânge, o condiție care poate afecta semnificativ sănătatea cardiovasculară. Adesea, hipercolesterolemia este însoțită de creșterea trigliceridelor, un alt tip de grăsime din sânge. Această combinație, cunoscută sub numele de dislipidemie, crește riscul de apariție a bolilor cardiovasculare. Dislipidemia favorizează dezvoltarea aterosclerozei, un proces degenerativ caracterizat prin depunerea de grăsimi, colesterol și alte substanțe pe pereții arterelor, formând așa-numitele plăci de aterom. Pe măsură ce aceste plăci de colesterol cresc, ele îngustează lumenul arterelor, reducând fluxul sanguin către organele vitale. Această îngustare poate duce la ischemie, o stare în care țesuturile nu primesc suficient oxigen și nutrienți. În cazul arterelor coronare care alimentează inima, ateroscleroza poate provoca infarct miocardic (atac de cord). Dacă ateroscleroza afectează arterele care duc sângele la creier, poate rezulta un accident vascular cerebral (AVC), o afecțiune cu potențial letal sau invalidant”, declară medicul.

Verifică-ți colesterolul des!

Dacă ai început să mănânci mai sănătos și să eviți grăsimile, nu uita că trebuie să îți monitorizezi periodic colesterolul, mai ales dacă la ultima verificare nivelurile sale erau crescute. Așadar, din când în când, măcar o dată pe an, fă-ți analizele uzuale de sânge. Aceasta este cea mai simplă și la îndemână metodă prin care poți afla valorile colesterolului total. Chiar dacă nu ai probleme cu colesterolul ridicat, tot este bine să îl verifici la o perioadă de timp. Astfel, te asiguri că îl menții la valori normale și, mai mult decât atât, că ești sănătos.

„Este recomandat să facem analize periodice după vârsta de 40 de ani, chiar dacă nu avem vreo afecțiune. Este bine ca în fiecare an pacientul să efectueze un set de analize uzuale, printre care colesterolul și trigliceridele. În cazul în care pacienții suferă de afecțiuni cardiovasculare, atunci trebuie efectuate analizele din șase în șase luni pentru a menține în limite normale colesterolul”, concluzionează dr. Paula Ciucă, medic primar medicină internă la Cardio Help.

Share This Article