De la modul în care consumi energia până la felul în care este gestionată greutatea, totul depinde de hormonii pe care tiroida îi produce. Așadar, orice disfuncție a acesteia poate aduce cu sine o serie de simptome care să îți afecteze viața. Problema este că multe dintre aceste simptome sunt ușor de confundat cu oboseala sau stresul de zi cu zi. Cum știi că tiroida ta are de suferit și când trebuie să o verifici? Află răspunsurile de la dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Dacă te-ai întrebat vreodată cum arată glanda tiroidă, ea are o formă de fluture sau, mai precis, este asemănătoare literei H. Tiroida controlează cât de repede îți consumi energia, cum te simți și chiar cum reacționezi la stres. Problema este că, atunci când aceasta nu produce suficient sau prea mulți hormoni, apar tot felul de schimbări în corpul tău, de la felul în care te simți și până la modul în care arăți.
„Glanda tiroidă este o glandă unică, care produce hormonii deosebit de importanți pentru funcționarea în parametrii optimi a organismului. Rolul ei în organism este să regleze metabolismele, și anume: metabolismul lipidic, glucidic și proteic. Această glandă este situată la baza gâtului, fiind formată din doi lobi uniți printr-un istm”, spune medicul.
Cum știi că ai probleme cu tiroida?
Uneori, simptomele unei disfuncții tiroidiene nu sunt atât de evidente. Este foarte ușor să pui pe seama stresului sau oboselii anumite schimbări care apar, cum ar fi creșterea în greutate sau modificările de dispoziție. Totuși, există momente în care aceste manifestări nu sunt doar un semn de epuizare, ci un semnal de alarmă. E important să știi că problemele cu tiroida nu afectează doar metabolismul, ci pot influența mai multe procese din organism, chiar și sistemul cardiovascular. Așadar, identificarea din timp a acestor simptome poate preveni complicarea situației.
„Atunci când tiroida funcționează în deficit, adică nu produce suficienți hormoni, vorbim despre un hipotiroidism. În acest caz, pot să apară simptome precum: oboseală marcată, creștere în greutate, modificări de dipoziție, insomnii, tensiune mare, piele uscată, tranzit încetinit. În schimb, dacă este o hiperfuncție, adică un hipertiroidism, pacientul are manifestări de tipul: agitație, insomnie, scădere în greutate cu apetit crescut, palpitații, piele fină și umedă”, explică dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.

Gușa – semn că ai probleme cu tiroida
Gușa este un simptom care poate părea inofensiv sau chiar normal în anumite circumstanțe, dar, de fapt, este unul dintre semnele care indică faptul că tiroida este afectată. Dacă observi o umflătură la baza gâtului, poate fi vorba despre o creștere a dimensiunii glandei tiroide. Uneori, acest semn nu este însoțit de alte simptome, dar poate indica o disfuncție, cum ar fi o inflamație a glandei sau o problemă hormonală. Indiferent de cauză, gușa trebuie să fie evaluată de un medic specialist pentru a înțelege mai bine ce se întâmplă. Dacă observi acest simptom, este esențial să nu-l ignori și să mergi la un consult, chiar dacă nu ai alte simptome.
„Gușa, adică umflătura vizibilă la nivelul gâtului, poate fi un semn al unei probleme la nivelul glandei tiroide, cum ar fi hipotiroidismul sau hipertiroidismul, dar și alte afecțiuni care afectează această glandă. Fie că observă persoana respectivă în oglindă că are gușă, fie că i se spune de către cineva din familie, ar fi bine să meargă la un consult. Medicul de familie poate face o primă evaluare și, dacă este cazul, poate recomanda o consultație la un specialist endocrinolog, care va efectua investigații mai detaliate pentru a identifica cauza exactă a problemei și a stabili cel mai potrivit tratament”, precizează medicul endocrinolog.
Cine sunt persoanele cu risc crescut?
Chiar dacă oricine poate dezvolta o afecțiune tiroidiană, femeile sunt mult mai predispuse decât bărbații. În plus, problemele tiroidiene pot apărea și la tineri, iar anumite condiții genetice sau de mediu pot influența sănătatea glandei. Dacă ai un istoric familial de afecțiuni tiroidiene, este important să fii vigilent și să monitorizezi simptomele mai atent. Un stil de viață echilibrat și un control medical periodic pot preveni sau reduce riscurile legate de disfuncțiile tiroidei.
„De obicei, patologia tiroidiană este mult mai frecvent întâlnită la femei. Pot să apară probleme legate de tiroidă și la vârste tinere, precum și în perioada de premenopauză sau postmenopauză. De asemenea, problemele de tiroidă sunt întâlnite și la bărbați, indiferent de vârstă”, declară dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Afecțiuni ale tiroidei
Tiroidita cronică autoimună, cunoscută și sub denumirea de boala Hashimoto, este o afecțiune în care sistemul imunitar al organismului atacă în mod eronat glanda tiroidă, considerând-o un „inamic”. Acest atac cauzează inflamație și, în timp, duce la deteriorarea treptată a țesutului tiroidian, afectând capacitatea glandei de a produce hormoni. Drept rezultat, metabolismul corpului începe să încetinească și, ulterior, apar simptomele specifice.
„Cea mai frecvent întâlnită patologie tiroidiană în practica medicală este tiroidita cronică autoimună. Această afecțiune este determinată de anticorpi, care nu mai recunosc tiroida ca fiind structura organismului și dezvoltă un proces autoimun de distrucție. În timp, acest proces duce la apariția hipotiroidismului”, afirmă medicul.
„Stilul de viață dezechilibrat poate să influențeze funcția tiroidiană”
Deși este adesea subestimată, legătura dintre stilul de viață și sănătatea tiroidiană este extrem de importantă. Factori ce țin de activitatea zilnică și obiceiurile nesănătoase pe care le ai pot influența semnificativ funcționarea glandei tiroide. Aceasta este o problemă adesea neobservată, iar multe dintre persoanele care au o tiroidă „bolnavă” nu sunt conștiente că obiceiurile zilnice pot juca un rol major în apariția anumitor afecțiuni. Cu toate acestea, micile schimbări în stilul de viață pot face o mare diferență.
„Stilul de viață dezechilibrat poate să influențeze funcția tiroidiană. Stresul, de exemplu, poate duce la creșterea nivelului de cortizol (hormonul stresului). Dacă este secretat în exces, afectează funcționarea normală a glandei tiroide. În paralel, o alimentație dezechilibrată, săracă în nutrienți esențiali, poate contribui la disfuncții tiroidiene. De asemenea, lipsa unui program regulat de somn poate perturba ritmul circadian și poate afecta echilibrul hormonal general, inclusiv al tiroidei. În plus, expunerea constantă la substanțe toxice sau poluare (noxe) poate influența negativ activitatea glandei”, spune dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Analize pentru a verifica funcția tiroidiană
Pentru a verifica starea glandei tiroide, medicul va recomanda, de obicei, anumite analize de sânge care măsoară nivelurile hormonale. Hormonul de stimulare tiroidiană (TSH) și tiroxina liberă (FT4) sunt cele mai folosite teste pentru a depista disfuncțiile tiroidei. Dacă rezultatele indică o problemă, pot fi necesare investigații suplimentare pentru a înțelege mai bine natura afecțiunii. Este important ca orice modificare a valorilor hormonale să fie monitorizată atent și evaluată de către un specialist endocrinolog.
„Dacă se suspicionează o patologie tiroidiană, de primă intenție se recomandă efectuarea analizelor TSH și FT4. Aceștia sunt principalii parametri hormonali, care ne arată dacă tiroida funcționează în parametrii normali, dacă este un hipotiroidism sau hipertiroidism. Ulterior, se pot adăuga investigații funcționale (hormonale) sau imagistice, în funcție de rezultatul analizelor”, declară medicul endocrinolog.
Cum se tratează problemele de tiroidă
Afecțiunile tiroidiene pot necesita diferite tratamente, adaptate în funcție de tipul dezechilibrului hormonal. Atunci când tiroida nu produce suficienți hormoni, tratamentul vizează restabilirea nivelului normal al acestora, prin suplimentarea hormonilor tiroidieni. În schimb, în cazul hipertiroidismului, când tiroida este prea activă și produce o cantitate prea mare de hormoni, tratamentele au rolul de a reduce această producție excesivă. Tratamentul pentru aceste afecțiuni tiroidiene poate include atât medicație pe termen lung, cât și monitorizare periodică pentru a se asigura că pacientul răspunde corect la tratament și că eventualele ajustări sunt făcute la momentul oportun. Este important ca aceste tratamente să fie gestionate atent de către specialist, pentru a preveni complicațiile și a asigura o funcționare optimă a sistemului hormonal.
„În funcție de valorile parametrilor hormonali, se stabilește dacă este necesară inițierea tratamentului hormonal de substituție pentru hipotiroidim sau tratamentului cu medicamente care să reducă funcția tiroidiană pentru hipertiroidism. Cele mai utilizate clase de medicamente sunt: pentru hipotiroidism se recomandă tratamentul de substituție cu levotiroxină (euthyrox), iar pentru hipertiroidism se recomandă thyrozol. Dozele și durata tratamentului sunt stabilite de către medicul specialist, în funcție de rezultatele înregistrate la dozările hormonale și simptomatologia pacientului. Odată inițiat tratamentul, este nevoie de monitorizare periodică pentru a ajusta doza de medicație”, afirmă dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Ce complicații pot să apară dacă nu tratezi problemele cu tiroida
Problemele tiroidiene pot avea un impact semnificativ asupra întregului organism. Atunci când nu sunt tratate corespunzător, pot duce la apariția unor complicații grave. Glanda tiroidă influențează multe funcții vitale ale corpului, iar dezechilibrele hormonale pot afecta nu doar metabolismul, dar și starea emoțională, somnul și sănătatea cardiovasculară. Așadar, este foarte important să obții un diagnostic corect și să îți monitorizezi periodic starea de sănătate pentru a preveni extinderea acestor probleme la alte sisteme ale corpului.
„Dacă problemele tiroidiene nu sunt ținute sub control, pot apărea complicații care afectează diverse sisteme ale organismului, inclusiv sistemul cardiovascular, funcția digestivă și starea generală. Disfuncțiile tiroidiene pot influența multe dintre funcțiile corpului. Cele mai frecvente probleme sunt legate de greutate, prin slăbire sau îngrășare, și de sistemul cardiovascular, unde pot apărea fibrilații sau hipertensiune arterială. De asemenea, pot apărea tulburări ale somnului, cum ar fi insomniile, dar și simptome de agitație, nervozitate sau, în caz de hipotiroidism, somnolență accentuată”, spune medicul endocrinolog.
Cum previi problemele de tiroidă?
Cel mai bun mod de a preveni afecțiunile tiroidiene este să ai grijă la stilul tău de viață. De la alimentație, mișcare și până la gestionarea stresului și factorul genetic, toate acestea pot să îți influențeze în bine sau în rău funcția tiroidiană. Așadar, asigură-te că ai un stil de viață cât mai echilibrat și, mai ales, că mergi periodic la controale.
„Dacă cineva din familie are o patologie tiroidiană, atunci este important să monitorizăm funcția tiroidiană. Dacă nu avem cazuri în familie, este esențial să adoptăm un stil de viață sănătos, care să includă o dietă echilibrată, respectarea igienei somnului și evitarea, pe cât posibil, a situațiilor stresante. O alimentație sănătoasă și controlul periodic al stării de sănătate, măcar o dată pe an, sunt măsuri de prevenție esențiale”, concluzionează dr. Andreea Sultana, medic primar endocrinolog la Centrul Medical Prima Clinic.