Durerile cervicale sunt o problemă din ce în ce mai întâlnită în rândul persoanelor care duc un stil de viață sedentar. De la disconfort ușor până la dureri severe care „te pun la pat”, problemele la nivel cervical pot deveni o povară. Deși sunt multe persoane care se confruntă cu aceste simptome, nu întotdeauna le dau importanță, neglijând aspecte esențiale din viața lor. Dacă și tu ești unul dintre acești oameni, care se confruntă adesea cu dureri cervicale, să știi că nu ești singurul. Din fericire, există numeroase soluții și trucuri simple care te pot ajuta să gestionezi disconfortul. Dacă te întrebi de ce apar aceste dureri cervicale și, mai ales, ce să faci ca să scapi de ele, poți afla răspunsurile din acest articol. Dr. Adriana Ivan, medic specialist recuperare medicală la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă toate răspunsurile de care ai nevoie.

Discurile intervertebrale, care se găsesc la nivelul coloanei cervicale, au rolul de a „absorbi” șocurile și de a menține flexibilitatea coloanei vertebrale. Pe măsură ce îmbătrânești, însă, aceste discuri devin mai rigide și mai puțin eficiente. De asemenea, stilul de viață modern, care implică ore îndelungate petrecute la birou sau în fața ecranelor, poate agrava această problemă. Prin urmare, vei începe să simți un disconfort. În acest context, discopatia cervicală devine o cauză frecventă a durerilor cronice de gât.
„Discopatia cervicală este o afecțiune care apare în urma degenerării discurilor intervertebrale de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Boala discală degenerativă este una dintre cauzele comune ale durerii cronice din zona cervicală. Odată cu înaintarea în vârstă, discurile intervertebrale se deteriorează, își pierd din elasticitate și din capacitatea de absorbție a șocurilor. Acest lucru favorizează apariția discopatiei. De asemenea, și traumatismele pot provoca leziuni la nivelul discurilor intervertebrale. Astfel, acestea favorizează apariția discopatiei cervicale”, spune medicul.
De ce ai dureri în zona gâtului?
Durerea cervicală poate fi cauzată de o combinație de factori. În multe cazuri, stilul de viață sedentar și pozițiile incorecte adoptate pe termen lung sunt principalii „vinovați”. Statul într-o poziție fixă, cum ar fi la birou sau în mașină, poate pune o presiune constantă asupra mușchilor și discurilor din zona gâtului. Mai mult, chiar și activitățile fizice intense sau mișcările bruște pot contribui la apariția durerilor cervicale. Din păcate, factorii de risc sunt nenumărați, de la genetică, afecțiuni preexistente și până la obiceiurile nesănătoase din viața ta.
„Există mai mulți factori de risc ce pot favoriza apariția discopatiei cervicale, cum ar fi: lipsa activității fizice, adoptarea pozițiilor fixe pe o perioadă lungă de timp. Lipsa activității fizice poate slăbi ligamentele și mușchii de la nivelul coloanei vertebrale cervicale. Acest lucru poate creea o presiune mai mare asupra discurilor intervertebrale. De asemenea, ridicarea repetată de greutăți în mod necorespunzător, efectuarea unor activități ce implică mișcări bruște ale gâtului, dar și pozițiile vicioase de la birou pot contribui la deteriorarea discurilor intervertebrale. Alți factori de risc mai pot fi: traumatismele de la nivelul coloanei vertebrale cervicale, predispoziția genetică, fumatul (reduce aportul de nutrienți către discul intervertebral și crește riscul degenerării), obezitatea, <strong>osteoporoza, afecțiunile inflamatorii”, precizează dr. Adriana Ivan, medic specialist recuperare medicală la Centrul Medical Prima Clinic.
Unde se simte durerea?
Durerile cervicale nu sunt întotdeauna localizate numai în zona gâtului. Acestea pot iradia către umeri, brațe și chiar mâini, iar uneori pot fi însoțite de senzații de furnicături sau amorțeală. De asemenea, există cazuri în care durerile de gât pot cauza probleme la nivel neurologic. De multe ori, pacientul poate simți o durere constantă sau intermitentă. Intensitatea acesteia poate varia în funcție de gravitatea afecțiunii. În anumite situații, simptomele pot deveni debilitante, afectând semnificativ activitățile zilnice.
„Din punct de vedere clinic, pacientul cu discopatie cervicală poate acuza dureri la nivel cervical posterior, occipital, la nivelul trapezului superior, interscapular și periscapular. Caracterul durerii poate fi constant sau, din contră, poate apărea periodic. De asemenea, durerea poate iradia la nivelul membrelor superioare și, uneori, poate fi însoțită de furnicături. Sunt și situații în care pacienții prezintă vertij sau cefalee. Tabloul clinic al discopatiei cervicale poate varia în funcție de severitate și localizarea leziunii”, explică medicul specialist.
Când trebuie să mergi la specialist?
Durerea cervicală care nu se ameliorează cu odihnă sau tratamente simptomatice poate semnala o problemă mai gravă. Dacă durerile persistă și te împiedică să îți desfășori activitățile de zi cu zi, este important să consulți un specialist. În cazul în care simptomele nu se îmbunătățesc sau devin mai intense, un medic poate stabili un diagnostic corect și un plan de tratament adecvat.
„Este recomandat ca pacientul să consulte medicul dacă: manifestările îi afectează activitățile zilnice obișnuite; durerile persistă în zona cervicală, a umerilor sau a brațelor; nu se ameliorează în repaus. Recuperarea medicală ajută la gestionarea simptomelor discopatiei cervicale pe termen lung prin îmbunătățirea forței musculare, flexibilității și posturii. Astfel, riscul de recidivă al durerii este redus, îmbunătățind, în același timp, calitatea vieții”, spune dr. Adriana Ivan, medic specialist recuperare medicală la Centrul Medical Prima Clinic.
La ce soluții poți apela?
Tratamentul discopatiei cervicale variază în funcție de severitatea afecțiunii și de răspunsul pacientului la terapii. De obicei, se începe cu soluții conservatoare pentru a ameliora durerea și a îmbunătăți calitatea vieții pacienților. Tratarea durerilor se face cu medicamente și recuperare medicală, la care se pot adăuga și terapii specifice, care să vină în completarea tratamentului inițial. În cazurile mai grave, când durerea persistă și nu se ameliorează, se poate ajunge chiar la operație. Este important ca pacientul să urmeze un plan de tratament personalizat, care să răspundă nevoilor sale specifice.
„Planul de recuperare medicală are câteva obiective, și anume: combaterea durerii prin utilizarea de antialgice și antiinflamatoare nesteroidiene (pe cale generală sau topice locale); combaterea contracturilor musculare; refacerea staticii regiunii cervicale și recuperarea dinamicii coloanei vertebrale cervicale. Abordarea terapeutică trebuie să fie adaptată fiecărui pacient în parte”, declară medicul.
Iată care sunt cele mai eficiente soluții:
1. Antiinflamatoare nesteroidiene: pot fi folosite pentru scurt timp, cu condiția să nu fie contraindicate din cauza unei boli renale sau intoleranței gastrointestinale la acestea.
2. Masajul și kinetoterapia: Masajul are un efect antialgic și miorelaxant. În plus, se folosește foarte mult și kinetoterapia. Aceasta are ca scop refacerea posturii cervicale normale, remisiunea durerilor și refacerea mobilității articulare.
3. Electroterapia: se utilizează curenți de joasă frecvență precum curentul galvanic, curenții diadinamici, curentul Trabert, electrostimularea nervoasă transcutanată – TENS (pentru efectul antialgic, miorelaxant și vasculotrop), curenți de medie frecvență (curenții interferențiali).
4. Laserterapia și procedurile de termoterapie locală: pentru a modula durerea și pentru a crește relaxarea musculară.
5. Orteze si gulere cervicale: Orezele cervicle au rolul de a limita amplitudinea mișcării ce provoacă durere și de a facilita confortul pacientului în timpul fazei acute a leziunii. De asemenea, gulerele cervicale moi limitează flexia și extensia gâtului. Ele sunt prescrise pentru reamintirea kinestezică a poziției corespunzătoare coloanei cervicale. Utilizarea gulerului cervical moale trebuie să fie limitată la prima săptămână de simptome pentru a minimiza consecințele nefaste datorate decondiționării țesutului moale.
6. Intervenție chirurgicală: pacienții cu durere cervicală axială severă, cu origine discogenă, ar putea fi candidați pentru intervenția chirurgicală. În cazul în care simptomele nu se ameliorează în urma tratamentului conservator, dacă este prezent un deficit miotomal sever sau are loc progresia către o mielopatie, atunci se indică intervenția chirurgicală.
Ce exerciții te pot ajuta?
Pentru a susține procesul de recuperare, exercițiile fizice sunt esențiale. Acestea ajută la tonifierea mușchilor gâtului, îmbunătățirea mobilității și prevenirea recidivelor. De asemenea, exercițiile de stretching și întindere pot ameliora semnificativ durerile și pot contribui la o mai bună flexibilitate a coloanei cervicale. Este important ca aceste exerciții să fie efectuate corect și sub supravegherea unui specialist pentru a evita agravarea afecțiunii.
„Exercițiile fizice recomandate includ: stretching pe musculatura gâtului și umerilor, exerciții pentru păstrarea mobilității acestui segment de coloană și exerciții de tonifiere a musculaturii extensoare de la nivelul întregii coloane vertebrale. În plus, se pot utiliza tracțiuni vertebrale intermitente. Acestea sunt indicate atunci când există și o componentă algică radiculară. Tonifierea cervicală se începe prin exerciții izometrice ale mușchilor flexori, extensori și rotatori. Exercițiile sunt efectuate mai întâi în decubit dorsal (întins pe spate) și apoi, treptat, în pozițiile de șezut (în fund) și ortostatism (în picioare)”, precizează dr. Adriana Ivan, medic specialist recuperare medicală la Centrul Medical Prima Clinic.
Fii cooperant!
Un aspect esențial în tratamentul durerilor cervicale este implicarea activă a pacientului în procesul de recuperare. Chiar și cel mai bun plan terapeutic poate fi mai puțin eficient dacă pacientul nu respectă recomandările și nu face schimbările necesare în stilul de viață. De exemplu, unele obiceiuri zilnice, cum ar fi statul prelungit într-o poziție incorectă sau efectuarea de mișcări bruste, pot agrava simptomele. De asemenea, un alt factor important este colaborarea strânsă cu medicul, pentru a ajusta tratamentele în funcție de evoluția stării pacientului.
„Participarea activă a pacientului la terapia de recuperare, dar și respectarea instrucțiunilor medicale pot favoriza procesul de recuperare și pot îmbunătăți rezultatele pe termen lung. Un rol important îl are și gradul de implicare al pacientului în ceea ce privesc modificările stilului de viață, și anume: evitarea posturilor cu trunchiul și capul aplecate înainte, statul prelungit pe scaun, extensia sau rotația prelungită a coloanei vertebrale cervicale”, concluzionează medicul specialist.