Pe măsură ce zilele devin tot mai scurte și expunerea la soare este mai mică, corpul poate întâmpina dificultăți în obținerea unei doze suficiente de vitamina D, esențială pentru sănătatea generală. Vitamina D, în special forma sa activă – D3, joacă un rol crucial în menținerea sănătății oaselor, întărirea imunității și prevenirea afecțiunilor. În timpul iernii, când expunerea la soare este limitată, este ușor să dezvolți un deficit. Astfel, suplimentarea cu vitamina D3 este esențială pentru a face față sezonului rece și pentru a-ți menține vitalitatea și energia. De ce e importantă această vitamină? Care este doza recomandată? Ce suplimente trebuie să iei? Dr. Cristina Leoveanu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă răspunsurile.
Vitamina D3 are un rol esențial în absorbția calciului și fosforului, doi nutrienți indispensabili pentru sănătatea oaselor. Mai mult decât atât, această vitamină susține și funcționarea normală a sistemului imunitar, ceea ce o face deosebit de importantă în lunile de iarnă, când organismul poate deveni mai vulnerabil la infecții.
„Cea mai cunoscută formă de vitamina D este vitamina D3 sau colecalciferolul. Aceasta este foarte importantă pentru organism deoarece susține sănătatea oaselor, menține densitatea osoasă, ajută la sănătatea dinților și previne apariția osteoporozei”, spune medicul.
De câtă vitamina D ai nevoie în timpul iernii?
În general, corpul produce vitamina D prin expunerea la soare. Cu toate acestea, în timpul iernii, când expunerea la razele UV este mult mai limitată și tendința este să petreci mult timp în interior, obținerea cantității necesare de vitamina D de la lumina naturală este mult mai dificilă. De aceea, în aceste luni, trebuie să te asiguri că îți suplimentezi vitamina D, fie prin alimentație, fie prin suplimente.
„În mod ideal, ar trebui să ne expunem la soare zilnic. Având în vedere stilul de viață al fiecărei persoane, este necesar un aport suplimentar, de aproximativ 400-800 U.I. de vitamina D/zi. Pe lângă alimentație, suplimentele devin o necesitate pentru a menține nivelurile optime de vitamina D în organism. Acest aport suplimentar ajută la compensarea deficitului de vitamina D care apare din cauza expunerii reduse la soare”, precizează dr. Cristina Leoveanu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Sursele alimentare de vitamina D
Până să ajungi la suplimentele alimentare, trebuie să știi că poți lua vitamina D din alimentație. E important să cunoști care sunt sursele bogate în această vitamină și să le incluzi în dieta ta. În perioada toamnă-iarnă, este indicat să începi să consumi cât mai multe alimente cu vitamina D. Totuși, în multe situații, este greu să îți asiguri necesarul doar din alimentație. De exemplu, deși peștele gras este o sursă excelentă de vitamina D, nu toată lumea îl consumă în cantități suficiente pentru a-și satisface necesarul zilnic. În acest context, suplimentele devin o opțiune importantă pentru a preveni deficitul.
„Este foarte important să ne luăm vitamina D din alimentație. Sursele cele mai bune de vitamina D sunt: peștele gras (somon, macrou, cod, sardine), lactatele (unt, lapte), carnea (de vită, în special ficatul de vită), ciupercile, gălbenușul de ou și cerealele. În cazul în care alimentația nu este suficientă, atunci trebuie să suplimentăm cu medicație”, recomandă dr. Cristina Leoveanu.
Suplimente recomandate de medic
Suplimentele de vitamina D sunt esențiale în perioada iernii. Totuși, există o multitudine de variante pe piață. De aceea, alegerea unui supliment adecvat este extrem de importantă. Aportul optim poate preveni posibilele deficiențe sau, din contră, excesul acestei vitamine în organism.
„Printre suplimentele recomandate se numără Detrical și SunD3, în funcție de nevoile fiecărui pacient. Aceste suplimente ajută la menținerea unui nivel adecvat de vitamina D în organism. La copii, în perioada alăptării, trebuie să le administrăm vitamina D3 preventiv. În acest caz, există spray-uri și picături speciale pentru copii. De obicei, la ei este nevoie de aproximativ 400 U.I. În momentul în care se începe diversificarea, trebuie să ne bazăm pe alimentele care conțin vitamina D3. Acestea sunt: lactatele, peștele gras, gălbenușul de ou. În schimb, la femeile însărcinate, este recomandată administrarea vitaminei D preconcepțional, dacă există o carență, dar și în perioada sarcinii”, spune medicul specialist.
Cum verifici nivelul vitaminei D?
Primul pas este să mergi la medic pentru a determina care este nivelul vitaminei D din sânge. În acest caz, există un test special pe care îl poți efectua la recomandarea specialistului. Acesta măsoară concentrația vitaminei D din sânge. Astfel, medicul poate determina nivelul acestei vitamine și poate ajusta doza în funcție de nevoile pe care le ai. În plus, suplimentele de vitamina D nu sunt toate la fel. Unele conțin aditivi sau alte vitamine care ar putea afecta absorbția vitaminei D3.
„Este important să efectuăm un test de sânge pentru a măsura nivelul vitaminei D3. Prin urmare, trebuie să facem o analiză de rutină numită 25-OH-D3. În funcție de valoarea sa, alegem o cantitate de vitamina D3 simplă de pe piață. Trebuie să alegem un supliment care conține doar vitamina D3, să nu mai aibă și alte vitamine. Valoarea normală a acestei analize este peste 20 ng/ml. Ce este sub această valoare, înseamnă carență de vitamina D și atunci trebuie să suplimentăm. Este indicat să ne facem această analiză în lunile în care temperaturile sunt scăzute, în special lunile cu R (septembrie, octombrie, noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie)”, afirmă dr. Cristina Leoveanu, medic specialist medicină internă.
Consecințele deficitului de vitamina D asupra sănătății
Deficitul de vitamina D poate avea consecințe grave asupra sănătății, mai ales în anumite perioade ale vieții, cum ar fi sarcina, alăptarea sau menopauza. Un nivel scăzut de vitamina D poate duce la probleme de sănătate, de la slăbirea oaselor, apariția osteoporozei și până la dezvoltarea unor afecțiuni cardiovasculare sau tiroidiene. De asemenea, există o legătură între deficitul de vitamina D și anumite tulburări de sănătate mintală, cum ar fi depresia.
„În primul rând, dacă femeia pe timpul sarcinii sau în perioada alăptării are un deficit de vitamina D3 și nu îl suplimentează, atunci bebelușul poate dezvolta rahitism. În al doilea rând, la femeile aflate la menopauză, dacă nu suplimentăm cu vitamina D3 în perioada de premenopauză, pot să apară anumite complicații. Dintre acestea, putem aminti: osteoporoză, scăderea rezistenței osoase, fracturi, dureri musculare, spasme faciale, depresie, insomnie, oboseală nejustificată, dureri articulare, stări de irascibilitate. De asemenea, dacă vorbim de pacienții care suferă de boli inflamatorii, se poate asocia malabsorbția și pot să apară anumite deficite, pacientul este dezechilibrat, poate prezenta un nivel ridicat de stres. În plus, lipsa vitaminei D3 pe o perioadă îndelungată crește riscul apariției bolilor cardiovasculare (hipertensiune arterială) și a problemelor tiroidiene (tiroidita autoimună)”, declară dr. Cristina Leoveanu.
EXCESUL de vitamina D, un pericol
Deși deficitul de vitamina D este o problemă frecventă, este important de știut că și excesul acestei vitamine poate avea efecte negative în organism. Supradoza de vitamina D se manifestă, de regulă, prin apariția unor simptome deranjante: digestive, musculare, osoase. De aceea, este recomandat să verifici periodic nivelul vitaminei D din sânge și să nu neglijezi manifestările apărute brusc.
„Supradoza de vitamina D poate duce la simptome neplăcute precum: senzație de greață, vărsături, slăbiciune musculară, urinare frecventă sau dureri osoase. De aceea, este important să monitorizăm la trei luni nivelul vitaminei D din sânge și să ajustăm doza de suplimente în funcție de rezultate. Testarea regulată ne poate ajuta să prevenim eventualele efecte secundare ale unui aport prea mare de vitamina D și să menținem un echilibru sănătos în organism”, precizează dr. Cristina Leoveanu, medic specialist medicină internă la Centrul Medical Prima Clinic.
Nu lua suplimente „după ureche”
Înainte de a lua suplimente de vitamina D, este esențial să consulți un medic pentru a determina doza corectă, în funcție de nevoile individuale. Suplimentarea necontrolată poate duce la deficiențe sau la supradoze, care pot avea efecte negative asupra sănătății.
„Este recomandat să se consulte medicul înainte de a începe un tratament cu suplimente de vitamina D. În acest caz, medicul va solicita analizele de sânge necesare și va prescrie suplimentul adecvat în funcție de nevoile fiecărei persoane. Pe lângă analiza de sânge pentru vitamina D3, se mai adaugă și calciul total. Astfel, în funcție de rezultate, se va administra un supliment pe bază de vitamina D3 sau de calciu, în funcție de ce nevoi are corpul persoanei respective. Așadar, consultarea unui specialist asigură nu doar o suplimentare corectă, dar și prevenirea unor eventuale riscuri asociate unui tratament incorect”, conchide medicul.