Durerea de burtă la copii este una dintre acele probleme care îi fac pe părinți să intre instantaneu în alertă. Indiferent de vârstă, copiii pot acuza dureri abdominale ce variază de la ușoare până la severe. Acest simptom aparent simplu poate ascunde o gamă largă de cauze, de la disconfort digestiv trecător la afecțiuni care necesită intervenție medicală imediată. De multe ori, părinții se află în fața unei dileme: să monitorizeze situația de acasă sau să meargă de urgență la medic? Această incertitudine este amplificată de dificultatea copiilor de a descrie exact unde, cum și cât de intens îi doare, ceea ce face interpretarea durerii și mai dificilă. Care sunt cauzele durerii abdominale? Ce soluții există pentru a combate durerea? Aflăm de la dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic.
De ce apare durerea de burtă?
Când cel mic prezintă un disconfort, întreaga familie are de suferit. Durerea de burtă este o problemă comună în rândul copiilor, dar care poate pune „pe jar” orice părinte. De obicei, aceasta este tranzitorie și trece destul de ușor. Totuși, sunt situații în care durerea abdominală poate fi semnul unei afecțiuni mai serioase. De la probleme intestinale, infecții și până la intoleranțe alimentare sau chiar afecțiuni mai severe, acest simptom nu trebuie trecut cu vederea pur și simplu.
„Durerea de burtă reprezintă un disconfort resimțit la nivelul abdomenului. Există multe probleme de sănătate care pot provoca dureri abdominale la copii, și anume: probleme ale intestinului (constipație, colici sau colon iritabil); infecții (gastroenterita, infecții ale rinichilor sau vezicii urinare, pneumonii, amigdalite); alimentație (dacă copilul mănâncă prea mult, intoxicații sau alergii alimentare); tulburări funcționale gastrointestinale (o durere care se ameliorează de la sine, fără niciun tratament sau vreo cauză certă găsită); probleme în afara abdomenului (contractura musculară sau o migrenă); probleme chirurgicale (apendicita, obstrucția intestinală sau invaginația intestinală); dureri menstruale (unele fete pot avea dureri înainte de începerea menstruației”, spune medicul.
Constipația, cea mai frecventă cauză. Cum o tratezi?
Constipația poate provoca un mare disconfort celor mici. Din cauza simptomelor neplăcute, printre care și durerea abdominală, această problemă este greu de trecut cu vederea. De multe ori, constipația este rezultatul unor obiceiuri alimentare necorespunzătoare sau al unui aport insuficient de lichide. Totuși, ea poate ascunde și probleme de sănătate mai complexe. De aceea, părinții trebuie să identifice semnele și să ia măsuri imediat.
„Constipația este una dintre cele mai frecvente cauze ale durerii abdominale la copii. În general, un copil este constipat dacă are două sau mai puțin de două scaune pe săptămână. Majoritatea copiilor au scaun la fiecare două-trei zile. Adesea, constipația nu are o cauză fizică și apare deoarece aceștia au avut în mod evident o defecație dureroasă sau neplăcută. Adăugarea mai multor fibre în dietă și cantități crescute de apă pot ajuta cu adevărat. Atenție, totuși, la sângerarea rectală care ar putea semnala ceva mai grav. Problemele frecvente cu constipația, care nu par să se rezolve, pot indica alte afecțiuni medicale, cum ar fi: boala celiacă, probleme legate de glanda tiroidă sau alte afecțiuni care necesită asistență medicală suplimentară”, precizează dr. Desdemona Stepan.
Cum acționezi de acasă?
De multe ori, părinții se confruntă cu dificultatea de a înțelege exact ce se întâmplă cu copilul, mai ales că celor mici le este greu să exprime în cuvinte ce simt. Această situație poate fi stresantă pentru părinți, care trebuie să interpreteze indiciile și să identifice posibilele cauze ale durerii. Totuși, există câteva modalități simple și eficiente prin care adulții pot obține informații prețioase de la copii și, astfel, să poată interveni promt pentru a le alina disconfortul.
„De multe ori, copiii mici nu pot spune unui adult unde simt durerea sau cum o simt. În acest caz, părintele poate să pună întrebări simple pentru a afla cât mai multe lucruri de la el, cum ar fi: <<Poți să arăți unde te doare?, Te-ai trezit cu durere?, Când ai fost ultima dată la toaletă?>>. La domiciliu, se poate încerca alinarea durerii folosind căldură locală și efectuarea unui masaj ușor. Aceste metode pot ajuta la relaxarea mușchilor și ameliorarea crampelor. De asemenea, copilul trebuie încurajat să stea pe toaletă pentru a vedea dacă emisia unui scaun ajută”, explică dr. Desdemona Stepan, medic primar pediatru și specialist gastroenterologie pediatrică la Centrul Medical Prima Clinic.
Dieta BRAT. În ce constă?
Atunci când copiii se confruntă cu dureri de burtă, fiecare părinte caută să găsească soluții rapide și sigure pentru a-și pune micuții pe picioare cât mai repede. Cu toate acestea, abordarea alimentației în astfel de momente poate fi complicată, mai ales atunci când copilul refuză să mănânce sau să consume lichide. Adoptarea unei diete potrivite reprezintă cheia către o recuperare mai rapidă. De mare ajutor, în acest caz, este dieta BRAT, bazată pe alimente ușor de consumat pentru cei mici.
„Hidratarea și alimentația corespunzătoare sunt esențiale în durerile abdominale. În primul rând, copiii trebuie încurajați să consume lichide. În al doilea rând, se recomandă adoptarea unui regim alimentar simplificat, precum dieta BRAT (banane, orez, măr copt și pâine prăjită). Aceste alimente sunt blânde cu stomacul și ușor de digerat, contribuind la stabilizarea tractului digestiv și la reducerea disconfortului. De asemenea, este esențial ca părinții să nu forțeze copilul să mănânce, mai ales dacă acesta nu are poftă de mâncare. Forțarea alimentării poate agrava senzația de greață și poate intensifica disconfortul abdominal”, precizează medicul.
Alimente DE EVITAT
Durerea abdominală poate fi adesea un semn că ceva nu este în regulă în ceea ce privește alimentația copilului. Mulți părinți nu sunt conștienți de impactul pe care anumite obiceiuri alimentare le pot avea asupra sănătății digestive a celor mici. Deși micuții sunt adesea atrași de gusturi dulci și băuturi acidulate, acestea pot duce la creșterea producției de gaze și, în consecință la disconfort abdominal. În plus, un regim alimentar dezechilibrat, bogat în alimente procesate și sărăcăcios în nutrienți esențiali, poate contribui la apariția unor probleme digestive recurente.
„În mod normal, dieta copilului este cea care provoacă durerea abdominală. Băuturile carbogazoase (sucurile), dulciurile, alimentele condimentate, produsele lactate (la cei cu intoleranță la lactoză) și mâncatul sau băutul prea repede pot determina o producție crescută de gaze și, implicit, durere abdominală. Copiii, în general, nu mănâncă suficiente fructe și legume, au acces la alimente procesate, precum fast-food, băuturi răcoritoare cu zahăr, ceea ce duce la constipație și, în consecință, la dureri abdominale. Prea mult zahăr în alimentație poate provoca dureri, ca să nu mai vorbim de obezitate și de problemele de sănătate pe termen lung asociate cu acesta. De aceea, aceste alimente ar trebui evitate sau chiar eliminate din alimentația celui mic”, declară dr. Desdemona Stepan.
Folosește medicamente pentru durere
Când durerile persistă sau revin în mod repetat, părinții se pot simți neajutorați și, uneori, optează pentru diferite tratamente de la farmacie. Totuși, părinții trebuie să fie prudenți și să nu abuzeze de medicamentele fără prescripție medicală, mai ales dacă simptomele persistă. Cel mai bine este să consulte un specialist înainte de a recurge la medicamente. Vizita la medic este extrem de importantă. În plus, specialistul poate oferi îndrumări precise și poate recomanda soluțiile potrivite pentru fiecare copil în parte.
„De asemenea, se pot da medicamente fără prescripție medicală pentru durere, în funcție de vârsta copilului. Totuși, ar fi de preferat să fie administrate după un consult la medic. Dacă copilul prezintă dureri abdominale care apar și dispar pe parcursul a câteva zile sau săptămâni, se recomandă să se țină un jurnal alimentar. Părinții trebuie să facă legătura între consumul anumitor alimente și apariția durerii, mai ales că poate fi vorba de o alergie alimentară”, conchide medicul.