Pe măsură ce temperaturile scad și aerul este tot mai rece și uscat, pielea devine mai vulnerabilă la deshidratare și iritații. Uscăciunea și crăpăturile pielii pot transforma sezonul rece într-un adevărat coșmar, afectând nu doar aspectul estetic, ci și felul în care te simți. O îngrijire adecvată a pielii în această perioadă poate face minuni. Cum afectează frigul sănătatea pielii? Ce produse trebuie să integrezi în rutina de îngrijire în această perioadă? De ce aspecte trebuie să ții cont pentru a-ți proteja eficient pielea? Află răspunsurile chiar de la specialist. Dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă informații.
Pielea este mai mult decât o simplă barieră de protecție. Este un organ dinamic, care reflectă nu doar sănătatea fizică, ci și starea de bine a organismului. De fiecare dată când te privești în oglindă, poți afla informații despre tine: stilul de viață, alegerile alimentare pe care le faci și mediul în care trăiești. În sezonul rece, când frigul și vântul își fac simțită prezența, pielea devine mai vulnerabilă. De aceea, este nevoie să îi oferi o îngrijire suplimentară pentru a-i păstra frumusețea și sănătatea.
„Pielea este cel mai mare organ al corpului, un organ complex, care protejează gazda de agresiunea factorilor externi din mediul înconjurător. Aceasta acționează ca o barieră și are rol în menținerea sănătății și echilibrului organismului uman. Pielea este formată din trei straturi principale, de la exterior spre interior. Epidermul reprezintă prima linie de apărare în fața agenților externi, inclusiv radiații UV. Dermul este cel de-al doilea strat al pielii, situat imediat sub epiderm. Acesta este responsabil de susținerea structurală și de nutriția epidermului. Hipodermul asigură elasticitate și rezistență pielii. Principalele funcții pe care le îndeplinește pielea sunt: protecție, funcție secretorie (sebacee, sudorală, pilogeneză), rezistență, elasticitate, termoreglare, funcție imună, funcție de sinteză a vitaminei D”, precizează medicul.
Cum afectează frigul sănătatea pielii?
Odată cu schimbarea sezonului, pielea este nevoită să se adapteze schimbărilor climatice. Aceste modificări predispun tegumentele la deshidratare și iritații. Drept urmare, pielea poate deveni mai sensibilă, iar bariera sa naturală de protecție poate fi compromisă. În acest caz, pot să apară simptome neplăcute, iar afecțiunile dermatologice preexistente se pot accentua. De aceea, pentru a face față sezonului rece și pentru a nu avea de suferit, pielea necesită o protecție suplimentară.
„Toamna și iarna, din cauza variațiilor de temperatură și vântului, pielea și mucoasele sunt mult mai afectate. Se usucă mai des, lucru care favorizează apariția sau acutizarea eczemelor, dermatitei atopice, dermatitei seboreice, psoriazisului, acneei. Așadar, pielea reflectă starea de sănătate sau de boală a organismului. Dacă suntem atenți la semnele apărute pe piele, putem identifica timpuriu o serie de afecțiuni ale organelor interne”, afirmă dr. Cristina Popa, medic specialist dermatolog, doctor în științe medicale la Centrul Medical Prima Clinic.
Semne de alarmă
Uscăciunea pielii este cea mai comună problemă în sezonul rece, însă, de multe ori, apar și alte manifestări neplăcute care trebuie să te îngrijoreze. Senzația de piele aspră și „strânsă,” mâncărimea, descuamarea și crăpăturile sunt doar câteva dintre simptomele asociate. Aceste semne indică o piele care a pierdut apă și lipide esențiale. Prin urmare, atunci când bariera cutanată este compromisă, pielea devine vulnerabilă la iritații și inflamații.
„Cel mai frecvent, pacienții prezintă uscăciune și deshidratare, prurit, crăpături/fisuri, mâncărime, aspect aspru/rugos al pielii, piele care <<ține>> sau ustură, descuamare, apariția ridurilor fine. Există o diferență între tenul uscat și cel deshidratat. Tenul uscat duce lipsă de grăsime (sebum), în timp ce tenul deshidratat este lipsit de apă. Astfel, inclusiv un ten cu acnee poate necesita hidratare”, precizează medicul dermatolog.
Ce afecțiuni poate ascunde pielea uscată?
În lipsa unei îngrijiri corespunzătoare, pielea uscată și crăpată poate deveni mult mai sensibilă și predispusă la complicații. Aceasta nu mai acționează ca o barieră eficientă împotriva agresiunilor externe, iar crăpăturile și fisurile devin puncte de intrare pentru bacterii și alte microorganisme. O piele neprotejată poate duce la eczeme dureroase, la inflamații și chiar la infecții secundare. Pe lângă disconfortul pe care îl cauzează, pielea neîngrijită poate lăsa urme permanente, inestetice.
„Dacă pielea uscată nu este tratată la timp, starea acesteia se poate agrava și pot apărea eczeme, fisuri dureroase (uneori sângerânde), cheilite (fisuri la nivelul comisurilor bucale sau al buzelor), hipopigmentarea pielii în zonele unde a fost eczema, leziuni de grataj și excoriații cauzate de mâncărimi, stări de disconfort, suprainfecții. În acest caz, pielea devine mult mai vulnerabilă în fața factorilor agresori: chimici, poluanți, viruși și bacterii. Pielea uscată și cu eczeme duce, în timp, la lichenificarea pielii”, declară dr. Cristina Popa.
Cum alegi corect produsele de îngrijire în sezonul rece?
Hidratarea pielii în sezonul rece este esențială. Pentru a obține cele mai bune rezultate, trebuie să alegi produse adaptate tipului tău de piele. Ingredientele cheie, precum acidul hialuronic, glicerina, ceramidele și vaselina, ajută la menținerea hidratării și la refacerea barierei cutanate. Când vine vorba de ten, este important să recunoști și să faci diferența dintre pielea uscată și cea deshidratată. În acest fel, vei putea alege corect produsele de îngrijire.
„În primul rând, trebuie să știm ce tip de ten avem (uscat, mixt sau gras). Putem face asta acasă printr-o metodă extrem de simplă numită testul șervețelului. Spălăm fața cu un gel de curățare blând, iar după 30 de minute aplicăm un șervețel uscat pe față și evaluăm zonele în care avem deja sebum. Pentru pielea uscată sau cu xeroză, rutina de îngrijire trebuie să înceapă cu un gel de spălare blând. Dacă ne dorim să ne hidratăm pielea, avem la dispoziție trei clase importante, și anume: umectanți (care atrag apa, precum acidul hialuronic sau glicerina), emoliente (ceramide) și ocluzive (vaselină, silicon), care previn pierderea de apă. De asemenea, sunt extrem de utile tratamentele injectabile faciale care conțin vitamine și acid hialuronic. Acestea oferă o revitalizare a feței, gâtului, decolteului, asigurând o hidratare profundă. În același timp, previn îmbătrânirea prematură a pielii”, spune dr. Cristina Popa.
Cum protejezi pielea de efectele frigului? Măsuri eficiente de prevenție și îngrijire
Pe lângă aplicarea cremelor hidratante, pielea are nevoie de o abordare complexă pentru a rezista agresiunilor sezoniere. O dietă echilibrată, hidratarea corectă și o vestimentație adecvată sunt factori care ajută la menținerea sănătății pielii. De asemenea, suplimentele cu vitaminele C și D pot susține sistemul imunitar. Acestea ajută la regenerarea țesuturilor, în timp ce o hidratare internă adecvată contribuie la refacerea barierei de protecție a pielii.
„Este important să inițiem, împreună cu medicul dermatolog, o rutină de îngrijire potrivită tenului nostru. Aceasta trebuie să includă, mai întâi, o hidratare profundă atât la exterior (folosind creme hidratante), cât și la interior (să bem suficientă apă). De asemenea, rutina de îngrijire trebuie să fie personalizată în funcție de celelalte nevoi pe care le avem (acnee, pete, riduri fine, cearcăne, lipsă de strălucire sau elasticitate). Mai mult decât atât, trebuie să purtăm mănuși și să evităm expunerea directă la frig (prin protecție vestimentară), să nu supraîncălzim aerul din casă și să utilizăm umidificatoare, dacă este necesar”, explică medicul.
„Recomand adoptarea unei diete bogate în acizi grași esențiali și vitamine”
Pe lângă cremele și loțiunile de îngrijire, un alt aliat de nădejde în lupta cu uscăciunea pielii este alimentația echilibrată. Aceasta contribuie la menținerea sănătății pielii prin aportul optim de vitamine și acizi grași. Așadar, asigură-te că introduci în dieta ta câteva alimente esențiale și bogate în nutrienți, mai ales în sezonul rece.
„Un alt aspect important de care trebuie să ținem cont în sezonul rece este alimentația. Recomand adoptarea unei diete bogate în acizi grași esențiali și vitamine. Cele mai importante vitamine pentru sănătatea pielii și a organismului sunt vitaminele C și D. Acestea nu doar că au un efect antioxidant, dar contribuie și la creșterea imunității. De asemenea, este indicat că în această perioadă să consumăm pește gras, migdale crude și fructe oleaginoase”, conchide dr. Cristina Popa.