Una dintre primele provocări ale proaspetelor mămici este începerea diversificării la sugari. Chiar dacă este o etapă plină de curiozitate și descoperiri, ea vine la pachet și cu o mare responsabilitate, aceea de a face alegeri corecte pentru sănătatea celor mici. În acest context, părinții trebuie să fie conștienți de alimentele permise și interzise în dieta bebelușului, pentru a evita riscurile și complicațiile pe termen lung. Ce este diversificarea? Când e momentul propice să introduci alimentele în viața celui mic? Cu ce începi? Ce alimente trebuie să eviți în această perioadă și de ce? Află răspunsurile chiar de la medic. Dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic, îți oferă informațiile de care ai nevoie.
Rolul diversificării alimentației
Diversificarea alimentației la bebeluși este o etapă esențială în dezvoltarea lor sănătoasă. Această perioadă marchează tranziția de la hrana exclusiv lactată la alimentele solide. Ea are un impact profund asupra nutriției și dezvoltării pe termen lung. Prin urmare, părinții trebuie să acorde o atenție deosebită momentului de inițiere a diversificării. De asemenea, este esențială alegerea corectă a alimentelor pentru a preveni eventualele deficiențe nutriționale, dar și pentru a asigura o bază solidă pentru obiceiuri alimentare sănătoase în viitor.
„Diversificarea sau hrănirea complementară reprezintă procesul ce debutează atunci când laptele matern sau formula de lapte utilizată nu mai sunt suficiente pentru a satisface cerințele nutriționale ale sugarilor. În această etapă, este esențial să recunoaștem că bebelușii cresc și se dezvoltă într-un ritm foarte alert. În plus, nevoile lor nutriționale se schimbă rapid. Această tranziție este importantă deoarece, fără o alimentație diversificată, bebelușii pot deveni susceptibili la diverse deficiențe. Deficiențele nutriționale le pot afecta nu doar creșterea lor fizică, ci și dezvoltarea cognitivă și emoțională pe termen lung. Prin urmare, părinții ar trebui să fie foarte atenți în a introduce alimente noi, asigurându-se că sunt sănătoase și potrivite pentru vârsta lor”, explică medicul.
Când este momentul potrivit pentru începerea diversificării?
Stabilirea momentului ideal pentru a începe diversificarea alimentației este o decizie importantă care trebuie luată cu atenție. Această perioadă trebuie să fie ghidată de semnele de dezvoltare ale bebelușului. În plus, este esențial ca părinții să fie informați cu privire la procesul de maturare a sistemului digestiv al sugarului. Acesta trebuie să fie complet dezvoltat înainte de a introduce alimentele solide. În acest fel, se pot evita disconforturile sau reacțiile adverse la alimentele noi.
„Diversificarea nu se începe la întâmplare. De fapt, la naștere, sugarul beneficiază de un sistem enzimatic special adaptat pentru a metaboliza exclusiv laptele. Este important ca, atunci când părinții decid să înceapă diversificarea, să se asigure că sistemul gastrointestinal și renal al copilului este suficient de matur pentru a face față noilor alimente. Această capacitate de metabolizare a alimentelor începe să se dezvolte în jurul vârstei de patru până la șase luni, mai precis după vârsta de 17 săptămâni. Părinții trebuie să fie atenți la semnalele bebelușului, cum ar fi capacitatea de a sta în fund și interesul pentru alimentele solide, pentru a alege momentul optim pentru introducerea diversificării”, afirmă dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
Alegerea primelor alimente
Alegerea alimentelor care vor fi introduse în dieta bebelușului reprezintă un pas fundamental în procesul de diversificare. Este recomandat ca părinții să opteze pentru alimente care sunt nu doar sănătoase, dar și ușor digerabile. Astfel, copilul se va putea adapta mai ușor la noile gusturi și texturi. Introducerea alimentelor variate poate influența preferințele alimentare viitoare ale copilului, iar familiarizarea cu diferite arome și consistențe poate contribui la dezvoltarea unei alimentații sănătoase.
„În mod tradițional, diversificarea se începe cu rădăcinoase precum: pătrunjelul, țelina, păstârnacul și morcovul. Aceste legume sunt ideale pentru primele mese, deoarece pot fi gătite și pasate, devenind ușor digerabile pentru sugar. Inițial, este recomandat ca alimentele să fie servite într-o formă cât mai lichidă, urmând ca treptat să se crească consistența, ajungând la piureuri și, ulterior, la <<finger foods>>, pe măsură ce copilul își dezvoltă abilitățile motorii. Nu există un ghid oficial care să ofere reguli stricte pentru diversificare. Totuși, este important să ne asigurăm că acoperim toate grupele alimentare, și anume: glucide, lipide, proteine etc., pentru a asigura o nutriție echilibrată”, spune dr. Bianca Vintilescu.
Nu îi da ZAHĂR copilului!
În perioada diversificării, este extrem de important ca părinții să controleze aportul de zahăr în dieta bebelușilor. Alegerile făcute de părinți în această perioadă pot influența pe termen lung obiceiurile alimentare ale celui mic. Deși este normal ca cei mici să fie atrași de gustul dulce, părinții trebuie să fie precauți la introducerea alimentelor cu zahăr. O dietă variată și echilibrată contribuie la formarea unei relații sănătoase cu mâncarea. Așadar, este esențial ca părinții să abordeze diversificarea cu grijă și să ceară părerea medicului pediatru.
„Este esențial să nu facem abuz de anumite alimente, chiar dacă observăm că sugarul își exprimă dorința de a le consuma. Trebuie să evităm să adăugăm zahăr suplimentar sau orice alt îndulcitor în mâncarea copilului, în special la începutul diversificării. Deși sugarul are o preferință naturală pentru dulce, el nu știe încă gusturile alimentelor. Așadar, este de preferat să temporizăm introducerea fructelor dulci, deoarece bebelușii se pot obișnui cu acest gust și ar putea refuza ulterior legumele, care nu sunt la fel de dulci. Prin urmare, bebelușul își va creea obiceiuri alimentare nesănătoase pe termen lung. De aceea, este important să îi oferim o varietate de alimente”, afirmă medicul pediatru.
MIEREA, un pericol pentru sugari
Atunci când vine vorba de alimentația bebelușilor, părinții se confruntă adesea cu tot felul de întrebări în ceea ce privește siguranța alimentelor pe care le introduc. Unul dintre cele mai frecvente mituri este legat de consumul de miere. Deși mierea este adesea percepută ca un aliment sănătos, aceasta poate fi un real pericol pentru sugari. De aceea, este crucial ca părinții să fie conștienți de riscurile asociate ale consumului de miere, cum ar fi riscul de a dezvolta botulism.
„Este important de reținut că mierea este interzisă până la vârsta de un an din cauza riscului de a dezvolta botulism. Acest tip de intoxicație alimentară este provocat de toxina bacteriei Clostridium botulinum, care poate fi prezentă în miere. Din acest motiv, părinții ar trebui să fie foarte prudenți și să evite orice sursă de miere în alimentația bebelușilor lor, chiar și în cantități mici, pentru a preveni complicațiile”, precizează dr. Bianca Vintilescu, medic specialist pediatru la Centrul Medical Prima Clinic.
Evită să pui SARE în mâncarea bebelușului!
Sarea este un ingredient frecvent utilizat în prepararea alimentelor, însă nu este recomandată în alimentația bebelușilor în perioada diversificării. Părinții ar trebui să evite adăugarea de sare în mâncarea sugarului, deoarece rinichii acestuia nu sunt suficient de bine dezvoltați pentru a procesa surplusul de sodiu. O alimentație fără sare nu doar că protejează sănătatea renală a bebelușului, dar și încurajează obiceiuri alimentare mai sănătoase pe termen lung.
„În ceea ce privește sarea, este recomandat să NU fie adăugată pentru a <<da gust>>. Aparatul renal al sugarului nu este suficient de maturat pentru a elimina un surplus de sodiu. Consumul de sare la vârte atât de fragede poate duce la dezvoltarea unor probleme de sănătate. Așadar, părinții trebuie să fie informați și conștienți de riscurile asociate și să se abțină de la a condimenta alimentele pentru sugari”, conchide medicul.