Accidentul vascular cerebral (AVC) este o urgență medicală cu implicații serioase, care afectează mii de oameni în fiecare an. Această afecțiune apare atunci când fluxul sanguin către o parte a creierului este întrerupt, ceea ce poate provoca leziuni cerebrale permanente sau chiar deces. În plus, AVC-ul nu afectează doar viața pacientului, ci are un impact profund asupra întregii familii. Din acest motiv, este esențială recunoașterea rapidă a simptomelor și intervenirea în timp util. Cum se manifestă un AVC? Cum poți acționa în acele momente? Ce complicații pot să apară dacă nu se intervine la timp? Dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help, oferă informații utile cu privire la acest subiect.
Accidentul vascular cerebral este una dintre cele mai grave afecțiuni medicale neurologice. În doar câteva momente, viața pacientului se poate schimba complet. Este considerat un dușman tăcut pentru că poate lovi pe neașteptate, transformând normalitatea într-o luptă pentru supraviețuire.
„Accidentul vascular cerebral (AVC) este o ischemie cerebrală cauzată de reducerea temporară a fluxului sanguin. Dacă această oprire durează mai mult de câteva minute, țesutul cerebral afectat va începe să sufere daune. AVC-ul reprezintă o problemă publică de sănătate la nivel mondial, având un impact major asupra sănătății individului. Având în vedere gravitatea unui AVC, este esențial ca acesta să fie depistat cât mai rapid posibil, pentru a permite intervenția promptă din partea departamentului de urgență sau de neurologie”, spune medicul neurolog.
Cum recunoști la timp un AVC?
Recunoașterea simptomelor unui AVC poate face diferența între viață și moarte. De obicei, aceste manifestări apar brusc, fiind însoțite de frică și confuzie. Conștientizarea semnelor de alarmă ale accidentului vascular cerebral este crucială. Timpul rapid de reacție poate reduce severitatea leziunilor cerebrale și poate îmbunătăți șansele de recuperare ale pacientului.
„Printre simptomele cele mai importante se numără deficitul motor. Acesta poate fi hemiparetic pe o parte a corpului sau, în alte condiții, poate afecta doar un membru, rezultând un mers dificil. De asemenea, pot să apară tulburări de vorbire, dureri de cap intense, confuzie, tulburări de vedere sau asimetrie facială (colțul gurii poate fi căzut)”, precizează dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.
Ce să faci dacă persoana de lângă tine suferă un AVC: aplică testul FAST
În momentul în care o persoană suferă un AVC, este important ca aparținătorii să acționeze imediat. Urmarea unui protocol simplu poate salva viața pacientului. Cunoașterea și aplicarea testului F.A.S.T. (față, brațe, vorbire, timp) ajută la recunoașterea rapidă a simptomelor unui AVC și, astfel, la apelarea cât mai rapidă la serviciilor medicale. Observarea asimetriei faciale și evaluarea capacității de a vorbi sunt detalii foarte importante în acest caz. Prin urmarea, acțiunea cât mai rapidă a aparținătorilor poate transforma o situație alarmantă într-o șansă normală la viață.
„Cei care asistă la un asemenea eveniment pot să efectueze rapid un test numit FAST. F vine de la face (față): îi cerem pacientului să zâmbească pentru a observa o asimetrie facială. De obicei, colțul gurii este căzut. Acesta este un semn important pentru depistarea AVC-ului. A vine de la arms (brațe): îi cerem pacientului să își ridice brațele simultan. Dacă unul dintre membre cade mai repede decât celălalt, acesta poate fi un semnul unui deficit motor. S vine de la speech (vorbire): îi cerem pacientului să își spună numele sau să formeze o propoziție. Dacă pacientul nu poate pronunța sau nu înțelege indicațiile, ne putem da seama că pacientul prezintă tulburări de limbaj. T se referă la time (timp), care este crucial. În primele trei ore de la evenimentul neplăcut, pacientul poate beneficia de tratament specific, ceea ce face ca intervenția rapidă să fie esențială. În cazul unui accident vascular cerebral, persoana în cauză trebuie să ajungă cât mai repde la spital. Așadar, aparținătorii trebuie să apeleze imediat la 112”, afirmă medicul neurolog.
Ce complicații pot să apară dacă nu se intervine la timp?
Atunci când simptomele unui AVC nu sunt recunoscute și tratamentul nu este inițiat la timp, riscurile se amplifică, iar complicațiile pot deveni extrem de grave. Dacă AVC-ul nu este depistat rapid, pacientul se poate confrunta cu o serie de probleme serioase, cum ar fi: paralizia permanentă, dificultăți de vorbire sau de înghițire, precum și schimbări severe în comportament și personalitate sau, în cazuri extreme, chiar deces. Aceste sechele nu afectează doar pacientul, ci și întreaga familie, care se poate confrunta cu stres emoțional și provocări financiare.
„Pacienții pot rămâne cu sechele de deficit motor, cum ar fi semipareza. În scurt timp, se poate ajunge chiar la deces, deoarece pacientul poate prezenta tulburări de deglutiție de solide și lichide, se poate îneca cu propria salivă sau poate face pneumonie de aspirație. De cele mai multe ori, pacienții care suferă un AVC au și alte afecțiuni și atunci se pot agrava toate. Mai mult decât atât, pacientul poate avea probleme emoționale (confuzie, tulburări de comportament), necesitând o îngrijire permanentă”, conchide dr. Adriana Ninoiu, medic specialist neurolog la Cardio Help.