Tuse productivă în timpul virozelor? Soluții care funcționează

Pîrlogea Claudia
16 Min Read

Tusea productivă, numită și tuse cu expectorație, este o reacție naturală a corpului de a elimina excesul de mucus produs la nivelul căilor respiratorii. În contextul unei viroze respiratorii, inflamația căilor respiratorii și producția excesivă de mucus sunt mecanisme defensive ale organismului împotriva virusurilor. Mucusul, care conține celule moarte și microorganisme, reprezintă o barieră ce capturează agenții patogeni și îi împiedică să pătrundă mai profund în organism. Deși este un mecanism de protecție, tusea productivă poate deveni deranjantă și obositoare. Cum scapi de tusea productivă? Ce afecțiuni poate declanșa dacă nu este tratată corect și la timp? Aflăm de la dr. Andreea Gheorghe, medic specialist pneumolog la Cardio Help

Media10: Tusea este probabil cel mai comun simptom toamna. Cum o putem defini?

Dr. Andreea Gheorghe: Tusea este un act involunar (reflex), dar poate fi și un act voluntar. Este o reacție de apărare a organismului față de substanțele iritante sau străine care ajung la nivelul căilor respiratorii. Principala cale de transmitere a infecțiilor este pe cale aeriană, deci infecțiile respiratorii pot fi contagioase. Acestea se pot transmite mai ales în zonele aglomerate, dar și prin contactul cu suprafețele contaminate.

Tipuri de tuse

Media10: Ce tipuri de tuse există și cum se caracterizează fiecare?

Dr. Andreea Gheorghe: Tusea este unul dintre cele mai frecvente simptome, fiind întâlnită în majoritatea afecțiunilor aparatului respirator, acute sau cronice. Există două tipuri de tuse: tusea uscată și tusea productivă. Tusea uscată, chinuitoare, poate să ducă la epuizarea fizică a bolnavului. Aceasta trebuie suprimată cu antitusive. În schimb, tusea umedă, productivă permite eliminarea secrețiilor din căile respiratorii, contribuind și la apărarea organismului. Tusea productivă nu trebuie suprimată deoarece acea spută trebuie eliminată. Din punct de vedere al evoluției, mai există două tipuri de tuse. Tusea acută, care este de obicei prezentă în răceli, sinuzite, pneumonii. Tusea cronică, care poate să persiste peste șase-opt săptămâni.

Media10: Tusea productivă ne poate da bătăi de cap în sezonul rece. Din ce cauze apare aceasta?

Dr. Andreea Gheorghe: De obicei, tusea productivă apare din cauza unor infecții cu virusuri sau bacterii. Cel mai des, este întâlnită în cazul răcelilor și gripelor. Atunci când există o infecție în organism, corpul începe să producă mai multe secreții (mucus) pentru a elimina acele elemente care provoacă infecția. Tusea productivă în sine este doar un simptom, nu este o afecțiune ca atare. Aceasta poate fi însoțită și de alte simptome precum: durere în gât, febră, frisoane, oboseală, dificultăți de respirație. De aceea, ne poate da adesea bătăi de cap, mai ales în sezonul rece, când temperaturile încep să scadă semnificativ.

Când trebuie să mergem la medic?

Media10: De multe ori, încercăm să tratăm singuri tusea productivă, fără să mai apelăm la un medic. Când ar trebui să ne îngrijorăm și să mergem la un control?

Dr. Andreea Gheorghe: Persoanele care experimentează acest simptom cel mai adesea se gândesc că au nevoie de tratamente care să oprească tusea. Totuși, trebuie specificat că suprimarea tusei productive poate să aibă efecte negative. Mai exact, poate să ducă la acumularea de mucus la nivelul căilor aeriene. De aceea, pacientul ar trebui să se prezinte la medic pentru a decide împreună cu acesta care este tratamentul corect. În acest sens, se va ține cont de tipul de tuse, simptomele asociate și persistența acesteia, mai ales dacă durează de peste trei săptămâni fără nicio ameliorare.

În general, medicul de familie este primul care intră în contact cu pacientul. Dacă nici după tratamentul administrat de acesta tusea nu se ameliorează, atunci pacientul este trimis către un medic specialist (medic pneumolog, medic ORL). În sezonul rece, apare și sinuzita, o inflamație a căilor respiratorii superioare. Prin urmare, tusea productivă poate fi provocată și de aceste sinuzite, chiar dacă pacientul este cunoscut că ar avea sinuzită cronică sau nu.

Simptome asociate tusei productive: „febră, frison, disfagie, oboseală, astenie fizică”

Media10: Ce afecțiuni medicale poate ascunde tusea productivă? La ce alte simptome trebuie să fim atenți?

Dr. Andreea Gheorghe: Tusea productivă poate să fie expresia unor procese inflamatorii precum: infecțiile respiratorii de cauză virală, de cauză bacteriană sau fungică, traheobronșite acute. Totuși, poate să apară și în patologii cronice, cum ar fi: bronhopneumopatia obstructivă cronică sau bronșiectazii. De asemenea, este foarte important să urmărim și celelalte simptome care însoțesc tusea productivă, dar și durata lor. Pe lângă tusea productivă, se pot asocia și alte tipuri de simptome, cum ar fi: febră, frison, disfagie, oboseală, astenie fizică. În funcție de manifestările pe care le prezintă pacientul, medicul se poate ghida către un diagnostic și, implicit, către un tratament cât mai corect. De aceea, este importantă prezentarea la medic, fie că vorbim de medicul de familie, medicul ORL sau medicul pneumolog.

Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă nu tratăm corect și la timp tusea productivă?

Dr. Andreea Gheorghe: Boala de bază a pacientului este cea care provoacă tusea. Așadar, dacă afecțiunea de bază se complică pentru că nu este tratată corespunzător, cu timpul aceasta poate deveni persistentă și se poate agrava. De asemenea, și tusea în sine poate să provoace diferite complicații, și anume: presiunea crescută în abdomen cu apariția de vărsături, arsuri retrosternale, accentuarea herniilor. În cazuri mai rare, din cauza presiunii crescute în torace, se poate produce fisurarea unor coaste sau spargerea unor bule de emfizem, în cazul în care pacientul se știe cu ele.

Teste și investigații de ajutor

Media10: Cum se stabilește diagnosticul? Ce teste sunt necesare pentru a depista cauza tusei productive?

Dr. Andreea Gheorghe: Pentru un diagnostic corect, medicul pneumolog va analiza istoricul medical al pacientului prin intermediul anamnezei și va efectua un examen fizic. De asemenea, medicul poate solicita și unele investigații în funcție de ce consideră el de cuviință, și anume: radiografie pulmonară, spirometrie, analize de sânge, măsurarea saturației de oxigen, examen de spută, electrocardiogramă. De asemenea, tusea productivă poate să apară și în reprize, cu o durată variabilă de timp, uneori în timpul zilei, alteori în timpul nopții. Se poate accentua în anumite poziții (în decubit sau la ridicarea din pat) sau se poate ameliora.

Ce soluții de tratament avem?

Media10: Cum tratăm tusea productivă?

Dr. Andreea Gheorghe: Tratamentul pentru tusea productivă depinde foarte mult de cauza acesteia și de simptomele asociate. Dacă tusea a fost provocată de un virus, tratamentul nu este neapărat necesar. În cazul unei infecții bacteriene, în schimb, este posibil să fie nevoie de antibiotice. Acest lucru îl va decide medicul în funcție de simptomele pacientului și de investigațiile suplimentare necesare. Tratamentele care pot ajuta la îmbunătățirea simptomatologiei și reducerea cantității și duratei tusei sunt: mucoliticele; expectorantele, care ajută la eliminarea secrețiilor; antibioticele, care pot fi recomandate doar de către medic (medic de familie sau pneumolog) la nevoie, în cazul în care tusea este provocată de o infecție bacteriană; antiinflamatoarele.

De asemenea, în tratamentul tusei productive intră și hidratarea corespunzătoare, care ajută la fluidificarea secrețiilor; odihna, pentru că trebuie să ne acordăm timp pentru recuperare; igiena corespunzătoare, pentru că virusurile ajung foarte ușor pe mâini și pe diferite suprafețe cu care pacienții pot să intre în contact – spălarea pe mâini și purtarea măștii de protecție în zonele aglomerate sunt niște măsuri extrem de importante.

„Tratamentul trebuie să fie personalizat”

Media10: Există o multitudine de siropuri și pastile pe piață. Cum alegem varianta potrivită?

Dr. Andreea Gheorghe: Varianta potrivită se alege împreună cu medicul de familie, medicul ORL sau medicul pneumolog. Tratamentul trebuie să fie personalizat. Depinde de tipul de tuse, de simptomele asociate, de comorbiditățile pacientului, de o multitudine de factori pe care medicul le află din anamneza pacientului atunci când el se prezintă la medic. De aceea, sfătuiesc ca înainte de administrarea oricărui tratament pacientul să ceară și sfatul medicului de specialitate.

Media10: Mulți dintre noi apelăm la antibiotice atunci când tusea este supărătoare. Ce trebuie știut?

Dr. Andreea Gheorghe: În mod normal, pacientul trebuie mai întâi investigat pentru a ne putea da seama că este într-adevăr o infecție bacteriană. Prin urmare, e nevoie să facem inițial un examen al sputei pentru a iniția un tratament antibiotic după antibiogramă. De foarte multe ori, examenul de spută nu iese pozitiv. Totuși, dacă medicul suspicionează că este o infecție bacteriană și nu una virală sau este un anumit tip de infecție, dar are o suprainfecție bacteriană, de obicei este recomandat să administrăm un tratament antibiotic. Riscurile sunt mai mari în cazul în care boala nu este tratată corespunzător. Totuși, antibioticul se dă numai la indicația medicului specialist, în funcție de anamneză, de bolile asociate, de celelalte simptome (dacă pacientul a avut febră, frison etc.).

Soluțiile naturiste pot fi de mare ajutor

Media10: Ce remedii naturiste pot ajuta la combaterea tusei productive?

Dr. Andreea Gheorghe: Remediile naturiste sunt niște elemente ajutătoare în tratamentul tusei. Scopul lor este acela de a elimina factorii declanșatori. Câteva exemple pot fi: mierea, ghimbirul, propolisul. Acestea au un efect antibacterian, antiviral, fiind și antiinflamatoare în același timp. Ceaiurile calde (mușețel, tei) ajută la fluidificarea secrețiilor. Usturoiul și ceapa au efect antioxidant și ajută la creșterea imunității. Astfel, organismul poate să facă față mai ușor unei infecții respiratorii sau chiar să prevină apariția sa. Legumele și fructele, care conțin o cantitate mare de vitamine, trebuie consumate în fiecare zi, în orice perioadă a anului. O alimentație sănătoasă ajută organismul să fie sănătos și să lupte împotriva infecțiilor, chiar să prevină apariția lor.

Tusea în timpul nopții. Cum acționăm?

Media10: De multe ori, tusea productivă ne poate trezi din somn noaptea. Ce sfaturi aveți în acest caz?

Dr. Andreea Gheorghe: Sfaturile și recomandările medicale trebuie personalizate în funcție de cauza care a declanșat tusea. Așadar, tratăm atât boala de fond, tusea, cât și celelalte simptome asociate. Dacă vorbim de tusea dată de o infecție respiratorie, se pot aplica metodele amintite anterior. În schimb, dacă este vorba de o bronhopneumopatie obstructivă cronică, este necesar să tratăm boala de fond cu tratament specific, în funcție de investigațiile pe care medicul le cere, adică spirometrie, radiografie. În funcție de valorile și funcția pulmonară ale pacientului, se stabilește un tratament personalizat. Recomandările medicale depind de comorbiditățile și patologia personală a fiecărui pacient în parte.

În momentul în care tusea apare în timpul nopții, ce putem face în acele momente este să ne ridicăm și să bem puțină apă. Dacă vorbim de o infecție respiratorie, pacientul poate să își administreze un medicament specific (antitusiv, mucolitic, antiinflamator). Dacă simte că nu poate respira, trebuie să deschidă puțin geamul să ia o gură de aer astfel. Este foarte important să se liniștească și să nu intre în panică. Acea tuse este inițial un act reflex, fie el voluntar sau involuntar. Prin tuse, organismul încearcă să elimine secrețiile care, din cauza poziției culcate a pacientului, au stagnat și au rămas într-un singur loc. Odată ce pacientul s-a mobilizat, secrețiile fie sunt eliminate prin actul reflex, fie încep să curgă în jos până când se depun la un anumit nivel.

Cum prevenim tusea productivă?

Media10: Ce reguli trebuie să respectăm pentru a preveni tusea productivă?

Dr. Andreea Gheorghe: În sezonul rece, tusea este asociată, de cele mai multe ori, cu o afecțiune respiratorie. De aceea, este mai important să evităm să ne îmbolnăvim. Prin urmare, trebuie respectate câteva reguli, și anume:

evitarea expunerii la temperaturi scăzute: expunerea prelungită la frig poate să scadă imunitatea organismului și, astfel, să favorizeze îmbolnăvirea;

respectarea regulilor de igienă: în mediul extern, există o încărcătură virală destul de mare, iar suprafețele comune utilizate devin surse de contaminare. De aceea, este foarte important să ne spălăm pe mâini cât de des putem;

evitarea aglomerației: virusurile respiratorii se transmit pe cale aeriană, iar zonele aglomerate devin spații cu un risc de contaminare mai mare. Prin urmare, ele trebuie evitate pe cât posibil, mai ales în orele de vârf;

întărirea imunității prin vitamine: găsim vitamine din belșug în fructe, legume, semințe. În plus, expunerea pentru o perioadă scurtă la razele solare ne asigură necesarul de vitamina D, care este cunoscută că ajută la imunitatea organismului;

vaccinarea antigripală: este cea mai eficientă măsură de prevenire a gripei sezoniere și, totodată, este și cea mai sigură cale de a evita tusea împreună cu celelalte simptome amintite anterior. Persoanele peste 65 de ani, mai ales, precum și cele care se știu cu boli cronice, trebuie să se vaccineze în fiecare an, la începutul sezonului rece.

Share This Article