Sângerarea în urină, cunoscută medical sub denumirea de hematurie, este un simptom alarmant. Aceasta nu este o afecțiune în sine, ci mai degrabă un semn care poate indica diverse probleme de sănătate. Cauzele apariției hematuriei pot varia de la infecții urinare, calculi și până la afecțiuni mai complexe precum bolile renale sau chiar cancerul. Indiferent de originea sa, prezența sângelui în urină necesită o evaluare medicală atentă, pentru a identifica sursa și gravitatea problemei. Detectarea precoce și tratamentul adecvat sunt esențiale pentru a preveni complicațiile și a asigura o recuperare rapidă. Cum depistăm cauza? Aflăm de la dr. Cătălin Mitoaica, medic specialist urolog la Centrul Medical Prima Clinic.
Media10: Multe persoane ajung la tine cu această problemă, și anume hematuria. Cum o putem defini pe înțelesul pacienților și cât de frecventă este?
Dr. Cătălin Mitoaica: Hematuria înseamnă, de fapt, prezența sângelui în urină. Termenul „hemato” vine de la sânge, iar „urie” se referă la urină. În ceea ce privește frecvența, întâlnesc adesea pacienți cu hematurie, mai ales că această sângerare poate fi descoperită întâmplător, în urma unor analize de rutină. Există două tipuri de hematurie: hematuria macroscopică (vizibilă cu ochiul liber) și hematuria microscopică (detectată doar prin analize de laborator). Pacienții ajung la medic nu doar în momentul în care observă sângerarea cu ochiul liber, ci și atunci când aceasta este depistată în urma unor investigații medicale de rutină, fiind ulterior îndrumați către medicul urolog.
Ce afecțiuni poate ascunde sângerarea urinară?
Media10: Care sunt cele mai frecvente cauze ale sângerării urinare?
Dr. Cătălin Mitoaica: În momentul în care pacientul vine la noi cu sângerare urinară, prima noastră preocupare este să excludem o cauză oncologică. De exemplu, o tumoră la nivelul vezicii urinare sau al rinichilor, în special în zona uroteliului, țesutul care căptușește aceste organe. Pe lângă acest risc major, hematuria poate apărea și în alte situații. Infecțiile urinare, mai frecvente la femei, pot provoca sângerări, în special în cazurile severe, când mucoasa vezicală este inflamată. De asemenea, pietrele la rinichi, ureter sau vezică pot irita mucoasa și cauza sângerare. La bărbați, sângerările pot proveni din uretră (din cauza inflamațiilor) sau din prostată (în prostatită, adenom de prostată sau chiar cancer de prostată). În general, hematuria poate avea multiple surse în sistemul urinar, de la uretră și prostată până la vezică și rinichi.
De asemenea, sângerarea în urină poate apărea și la pacienții care urmează tratament cu anticoagulante, mai ales dacă doza administrată este prea mare. Cu toate acestea, sângerarea urinară izolată nu este tipică pentru un supradozaj anticoagulant. În caz de supradozaj, pacientul ar trebui să prezinte sângerări multiple, cum ar fi: din nas, gingii, apariția de echimoze pe piele sau sângerări la nivelul urechilor. Medicamentele anticoagulante nu rup vasele de sânge, ci predispun organismul la sângerări. De aceea, sângerarea urinară la un pacient sub tratament anticoagulant, chiar și cu doze mari, necesită investigații suplimentare.
Sângerarea fără alte simptome poate ascunde o problemă gravă
Media10: Ce simptome însoțesc, de obicei, sângerarea urinară?
Dr. Cătălin Mitoaica: Dacă sângerarea urinară este însoțită de usturimi și dureri în zona pelviană sau pe uretră în timpul urinării, cel mai probabil este vorba despre o infecție sau o inflamație. În schimb, dacă sângerarea este silențioasă, izolată, fără alte simptome, în sensul că pacientul sângerează fără să îl doară nimic, acest lucru ne poate indica o problemă mai gravă, posibil de natură oncologică.
Media10: Hematuria poate să apară și să dispară pur și simplu?
Dr. Cătălin Mitoaica: În general, hematuria cauzată de tumori are un caracter intermitent, adică apare și dispare. În momentul în care pacientul observă o sângerare și ia un tratament, cum ar fi un antibiotic, hematuria se poate opri. Acest lucru îi va crea impresia că problema s-a rezolvat și că poate fi tratată doar cu medicamente. După câteva săptămâni, însă, când episodul revine, pacientul repetă tratamentul fără a consulta un medic. Astfel, ne confruntăm cu situația în care, după jumătate de an sau chiar un an, pacientul ajunge cu o afecțiune care nu mai poate fi tratată la fel de ușor sau care este prea avansată pentru o intervenție chirurgicală eficientă. Pentru a evita aceste lucruri, este esențial ca pacienții să se adreseze medicului încă de la primele semne ale hematuriei și să nu încerce să o trateze singuri.
Examenul sumar de urină depistează hematiile „invizibile”
Media10: În unele situații, pacienții nu prezintă o sângerare urinară vizibilă. Cum o pot descoperi?
Dr. Cătălin Mitoaica: Dacă pacientul nu observă cu ochiul liber sângerarea în urină, aceasta poate fi descoperită printr-un examen sumar de urină. Acest test oferă informații detaliate despre compoziția urinei. Hematuria, fie ea macroscopică (vizibilă) sau microscopică (detectabilă doar prin analize), poate fi identificată cu ușurință prin această investigație de laborator, accesibilă și de rutină. În mod normal, o urină sănătoasă nu ar trebui să conțină sânge. Este greșit să presupunem că o sângerare mică, care apare în analize, este lipsită de importanță, iar o sângerare în cantități mari, vizibilă cu ochiul liber, înseamnă că este ceva grav. Orice urmă de sângerare, indiferent de cantitate, trebuie investigată.
Media10: Ce teste sunt necesare pentru a determina cauza apariției hematuriei?
Dr. Cătălin Mitoaica: Hematuria trebuie investigată întotdeauna, deoarece tumorile uretre sunt mai frecvente decât am putea crede. Cea mai simplă și eficientă investigație este cistoscopia. Aceasta permite vizualizarea uretrei, prostatei și vezicii urinare, oferind astfel informații despre sursa sângerării. Cistoscopia este o procedură de rutină, minim invazivă, care se efectuează sub anestezie locală și durează aproximativ cinci minute. Ne ajută foarte mult în diagnosticarea cauzei sângerării urinare. Cistoscopia are niște indicații foarte flexibile, în sensul că o putem recomanda atunci când considerăm că este necesară. Se pot efectua și alte investigații, cum ar fi o ecografie, însă investigațiile imagistice pot avea anumite limitări în depistarea modificărilor. Din perspectiva mea, cistoscopia este esențială în 99% din cazuri pentru a determina cauza hematuriei.
Cum se tratează sângerarea urinară?
Media10: În funcție de cauza care a produs sângerarea urinară, care sunt opțiunile de tratament?
Dr. Cătălin Mitoaica: În funcție de cauza sângerării urinare, opțiunile de tratament variază. Dacă aceasta este provocată de o infecție la nivelul vezicii urinare, prostatei sau uretrei, tratamentul se face, de obicei, cu antibiotice și medicamente simptomatice (antiinflamatoare și analgezice). Este recomandat ca antibioticele să fie prescrise în urma unei uroculturi. În cazurile de hematurie cauzate de supradoza de anticoagulante, este esențial să se excludă, mai întâi, alte afecțiuni. Ulterior, în colaborare cu medicul cardiolog, să se ajusteze doza de medicamente. Dacă se identifică calculi (pietre) la nivelul vezicii sau rinichilor, aceștia trebuie eliminați.
Pentru problemele de natură oncologică, cum ar fi tumorile vezicii urinare, prostatei sau rinichilor, este necesară intervenția chirurgicală. În schimb, dacă sângerarea provine dintr-o degradare progresivă a rinichilor, tratamentul inițial este cel medicamentos, însă pacientul trebuie coordonat de medicul nefrolog. Colaborarea între pacient și medicul urolog este crucială pentru a înțelege de ce sunt necesare aceste investigații, dar și pentru alegerea unei metode de tratament adecvate.
Remedii naturale: sunvert și urisan
Media10: Există anumite tratamente naturiste care pot fi de ajutor în acest caz? Când se indică?
Dr. Cătălin Mitoaica: În cazul în care sângerarea urinară este cauzată de o afecțiune inflamatorie sau infecțioasă, cum ar fi o infecție urinară sau prostatită, tratamentul antibiotic se poate asocia cu un tratament naturist. De exemplu, recomand utilizarea de urisan, un supliment alimentar extrem de eficient împotriva infecțiilor urinare. De asemenea, putem vorbi și de sunvert, care este cunoscut pentru proprietățile sale antiinflamatorii.
Media10: La ce complicații se poate ajunge dacă hematuria nu este tratată corect și la timp?
Dr. Cătălin Mitoaica: Hematuria netratată corespunzător poate duce la complicații grave. De exemplu, o infecție urinară netratată se poate croniciza. În acest caz, bacteriile pot coloniza mucoasa vezicii, iar pacientul nu va scăpa niciodată cu adevărat de infecții. În cazul prezenței unei pietre, aceasta poate cauza sângerări continue și infecții urinare, provocând dureri, în funcție de localizarea sa. Dacă hematuria este cauzată de cancer, este esențial să se efectueze biopsii pentru a confirma diagnosticul histopatologic. În plus, pacientul trebuie să fie trimis la medicul oncolog pentru a primi tratamentul adecvat.
„Hidratarea constituie aproximativ 50% din tratament”
Media10: De ce recomandări trebuie să țină cont pacienții în timpul tratamentului?
Dr. Cătălin Mitoaica: Pacienții care suferă o intervenție chirurgicală urologică sau o investigație similară pot rămâne cu niște dispozitive introduse temporar în corp, cum ar fi sonda urinară sau stentul renal. Prin urmare, este esențial să instruim pacienții să bea cât mai multe lichide pentru a dilua urina. Prin „spălarea” acestor corpuri străine, prevenim sedimentarea bacteriilor sau a fragmentelor de litiază, care pot duce la formarea altor pietre. Hidratarea constituie aproximativ 50% din tratament. O urină limpede indică o hidratare adecvată, ceea ce contribuie la menținerea sănătății rinichilor și vezicii urinare, reducând riscul de infecții.
Media10: Putem face ceva pentru a preveni apariția sângerării urinare?
Dr. Cătălin Mitoaica: Hematuria nu poate fi prevenită, deoarece nu există hematurie fără cauză. Singura modalitate de a preveni aceste cauze este prin efectuarea unor controale urologice de rutină. Acest lucru este valabil nu doar în cazul bărbaților peste 60 de ani, ci și pentru celelalte categorii de vârstă. În plus, investigațiile de rutină, cum ar fi ecografia generală a abdomenului, pot fi realizate în diverse locuri, nu doar la medicul urolog, și sunt extrem de utile. Analizele uzuale de sânge și urină, împreună cu ecografiile abdominale și pelvine, contribuie semnificativ la screeningul pacienților, ajutând la identificarea din timp a posibilelor probleme urologice.